Alles over 'It'

Alles over 'It'

Doodenge Stephen King-verfilming draait eindelijk in de bioscoop.

Eindelijk is het zover: It komt naar de bioscoop. Er is lange tijd veel marketing gedaan voor de Stephen King-film en met succes ook. Het beeld dat we hebben, is van een doodenge film over de clown Pennywise. Vanaf donderdag in de bioscoop. Mocht je benieuwd zijn welke films nog meer in de bioscoop draaien deze week en de komende weken, kan bekijk dan hier onze maandtips.

ItBekijk de afbeelding

Regie: Andy Muschietti | Cast: Jaeden Lieberher (Bill Denbrough), Jeremy Ray Taylor (Ben Hanscom), Sophie Lillis (Beverly Marsh), Finn Wolfhard (Richie Tozier), Bill Skarsgård (Pennywise) e.a. | Scenario: Chase Palmer, Cary Fukunaga e.a. | Speelduur: 135 minuten | Genres: Drama, Horror | Kijkwijzer: 16

In het stadje Derry, in de Amerikaanse staat Maine, verdwijnen er een aantal mensen op mysterieuze wijze. Een groepje jonge kinderen krijgt te maken met hun grootste angst wanneer ze oog in oog komen te staan met de kwaadaardige clown Pennywise. De clown staat al eeuwenlang bekend om dood en verderf. Zal het deze kinderen lukken om het kwaad uit hun woonplaats te verdrijven?

De productie

Werk aan een vernieuwde filmversie van It begon in 2009. In maart van dat jaar meldde Variety dat David Kajganich de film zou gaan maken. Zijn remake zou in één film verteld worden, in plaats van over twee films, zoals nu het plan is. Kajganich vond het moeilijk een film te bedenken die zo'n groot verhaal (het boek van King is dik) in één keer kon vertellen, zonder al teveel op te offeren. Maar in ruil daarvoor kreeg hij wel een R-Rated film te pakken. In 2010 was het scenario af.

Het duurde vervolgens nog jaren voordat er nieuwe ontwikkelingen plaatsvonden. Dat gebeurde pas echt in 2012, toen tekende om te regisseren. Maar hij wilde het verhaal in twee films vertellen en kreeg zijn zin. De jaren daarna werkte Fukunaga aan een opnieuw vormgegeven film, tot hij in mei 2015 een acteur vond voor de rol van Pennywise: [url=]Bill Poulter. Maar diezelfde maand nog stapte Fukunaga op.

Het probleem lag in het budget dat beschikbaar was: 30 miljoen dollar. Daarmee zou Fukunaga offers moeten maken met het verhaal en de structuur die hij niet had willen maken. Nog geen maand later was er een vervanger gevonden in de vorm van regisseur Andy Muschietti. Een jaar later stapte Poulter op - naar het schijnt omdat zijn agenda te vol was om It te kunnen maken - en vond men in Bill Skarsgård een vervanger. Tussen juni en september 2016 vonden de opnames plaats.

Eerste reacties

Recensies zijn op moment van schrijven nog niet gepubliceerd, maar we hebben wel eerste reacties binnen. Critici prijzen niet alleen de cast - die erg goed weet te spelen - maar vooral ook de horror. It moet een horrorfilm zijn en het lijkt erop dat we die ook echt hebben gekregen. En dan niet een standaard horrorfilm, maar een die de conventies van het genre zou weten te overstijgen.

Box office prestaties

It kostte 45 miljoen dollar om te maken. Het budget is daarmee niet heel hoog en gezien de hype die men hierom heeft kunnen bouwen, zal dat wel terugverdiend worden. Voorspeld wordt een openingsweekend in de Verenigde Staten van 60 miljoen dollar, waarmee de film records breekt voor de doorgaans wat matige maand september.

Trivia

Oorspronkelijk wilden Ross en Matt Duffer de film maken, maar zij hadden nog niet genoeg naam voor zichzelf gebouwd. Vervolgens mochten zij bij Netflix aan de slag met hitserie Stranger Things, die een hommage is aan Stephen King. | Schijnbaar vonden de kinderen op de set Bill Skarsgård ontzettend eng, en moesten ze huilen bij de eerste keer dat ze Pennywise op de set zagen. Het zal niet geholpen hebben dat de acteur de kinderen pas ontmoette na het opnemen van hun eerste scène. | De trailer werd binnen vierentwintig uur tijd 197 miljoen keer bekeken.



NieuwsFilm

meest populair