Geen director's cut voor 'Blade Runner 2049'

Geen director's cut voor 'Blade Runner 2049'

Daar gelooft Denis Villeneuve niet in.

Het gebeurt regelmatig bij een blockbuster dat studio en regisseur uiteenlopende visies hebben. Meestal haalt dan de versie van de studio de bioscoop, al dan niet met positieve gevolgen. Bij Blade Runner 2049 hoeven we ons daar geen zorgen over te maken. Volgens regisseur Denis Villeneuve is er maar één versie: die van hemzelf. Alles wat in de film zit, zit er in omdat hij dat wil en alles wat er uit gehaald is, moest er ook echt uit.

"Nee, nee, daar geloof ik niet in," aldus Villeneuve toen ComingSoon hem vroeg of hij gelooft in meerdere versies. "Als ik iets er uit haal, is dat omdat het daarna dood is. Het is alsof je de tak van een boom afzaagt. Ik maak nooit uitgebreidere versies, of versies met aanvullend materiaal. Als het niet in de film zit, is dat zo omdat we het gevoel hadden dat het niet goed paste of niet goed genoeg was. Ik heb er een hekel aan. Eerlijk gezegd vind ik uitgebreide versies nooit beter. Er was een reden waarom dingen eruit gehaald werden. Zelfs bij Apocalypse Now. Apocalypse Now Redux is geen goed idee. Ik geloof er gewoon niet in."

Het is een interessante opmerking, want de originele film is in veel versies uitgebracht: de oorspronkelijke, de bioscoopversie, de internationale versie, de Amerikaanse televisieversie, de regisseursversie en de final cut uit 2007. Elk daarvan bracht zijn eigen elementen mee, en kleine veranderingen. Dat is nu dus niet.

In Blade Runner 2049 is Ryan Gosling LAPD-agent K, die een geheim ontdekt dat de samenleving in chaos onder zal dompelen. Zijn ontdekking brengt hem naar Rick Deckard (Harrison Ford), een voormalig blade runner die al dertig jaar vermist is. Vanaf 5 oktober in de bioscoop.



NieuwsFilm

meest populair