Alles over 'Blade Runner 2049'

Alles over 'Blade Runner 2049'

Eindelijk is het meesterwerk er!

Oktober gaat deze week meteen lekker van start, met de release van het langverwachte Blade Runner 2049. De sci-fi actiefilm van regisseur Denis Villeneuve is lang gehypet en schijnt de verwachtingen waar te maken. Maar, mocht je benieuwd zijn welke films nog meer in de bioscoop draaien deze week en de komende weken, bekijk dan hier onze maandtips.

Blade Runner 2049Bekijk de afbeelding

Regie: Denis Villeneuve | Cast: Harrison Ford (Rick Deckard), Ryan Gosling (Agent K.), Robin Wright (Lieutenant Joshi), Dave Batista (Sapper Morton), Jared Leto (Niander Wallace) e.a. | Scenario: Hampton Fancher, Michael Green e.a. | Speelduur: 163 minuten | Genres: Sci-Fi, Thriller | Kijkwijzer: 16

Politieagent K (Gosling) ontdekt een lang verborgen geheim dat totale chaos kan veroorzaken. K's ontdekking leidt tot een speurtocht naar de voormalige 'blade runner' Rick Deckard (Ford), die al dertig jaar vermist wordt.

Een vervolg maken

Een vervolg op Blade Runner is al sinds 1999 in ontwikkeling. Toen schreef Stuart Hazeldine een scenario op basis van het boek The Edge of Human. Maar de rechten op het boek waren niet makkelijk te krijgen, waarop het werk tijdelijk uitgesteld werd. Tot Ridley Scott, regisseur van het origineel, de boel weer oppakte. Hij ontwikkelde samen met broer Tony Scott aan een vervolg, maar ook dat project sneuvelde door rechtenproblemen.

In 2011 was er een nieuwe aankondiging: Christopher Nolan bleek de beoogde kandidaat te zijn voor de regie van een nieuwe Blade Runner-film. Maar ook dat wilde maar niet vorderen, waarop Scott vertelde dat hij de film zelf zou maken, maar niet voor 2013. Ook leek Harrison Ford toen niet terug te keren, die daar later toch enthousiast over bleek te zijn. In november 2014 stelde Scott de film niet te willen regisseren en enkel als producent op te willen treden. In februari 2015 begonnen de onderhandelingen met Denis Villeneuve en tekende Ford alsnog voor de rol van Deckard.

Eerste reacties

Een blik op RottenTomatoes leert meteen dat Blade Runner 2049 aan de hooggespannen verwachtingen voldoet. De film scoort gemiddeld een 8,5 en wordt door 96 procent van de critici goed ontvangen. "Visueel verbluffend en narratief bevredigend. Blade Runner 2049 verdiept en breidt het verhaal van het origineel uit, maar staat ook als een indrukwekkende prestatie op zichzelf. "

Box office prestaties

Verwacht wordt dat Blade Runner 2049 het - vooral door de hype - erg goed gaat doen. In de Verenigde Staten zou de film in première gaan met een openingsweekend van 40 miljoen dollar en uiteindelijk zo'n 100 tot 120 miljoen dollar verdienen. Dat is niet genoeg om het budget van 150 miljoen dollar terug te verdienen, dus zal het er vanaf hangen wat de film in de rest van de wereld zal doen. Daar wordt veel van verwacht: drie- tot vierhonderd miljoen dollar.

Trivia

De rol van K. werd specifiek voor Ryan Gosling geschreven. Een ander acteur had men niet op het oog. | Sylvia Hoeks is de tweede Nederlandse acteur die een rol heeft in een Blade Runner-film. Rutger Hauer speelde immers Roy Batty in het origineel (1982). | Duurt maar liefst drie kwartier langer dan het origineel (dat 1 uur en 57 minuten duurde).



NieuwsFilm

meest populair