Featured

Alles over 'Blade Runner 2049'

Eindelijk is het meesterwerk er!

door Jim Pedd om 21:10 in Featured
Oktober gaat deze week meteen lekker van start, met de release van het langverwachte Blade Runner 2049. De sci-fi actiefilm van regisseur Denis Villeneuve is lang gehypet en schijnt de verwachtingen waar te maken. Maar, mocht je benieuwd zijn welke films nog meer in de bioscoop draaien deze week en de komende weken, bekijk dan hier onze maandtips.

Blade Runner 2049

Regie: Denis Villeneuve | Cast: Harrison Ford (Rick Deckard), Ryan Gosling (Agent K.), Robin Wright (Lieutenant Joshi), Dave Batista (Sapper Morton), Jared Leto (Niander Wallace) e.a. | Scenario: Hampton Fancher, Michael Green e.a. | Speelduur: 163 minuten | Genres: Sci-Fi, Thriller | Kijkwijzer: 16

Politieagent K (Gosling) ontdekt een lang verborgen geheim dat totale chaos kan veroorzaken. K's ontdekking leidt tot een speurtocht naar de voormalige 'blade runner' Rick Deckard (Ford), die al dertig jaar vermist wordt.

Een vervolg maken

Een vervolg op Blade Runner is al sinds 1999 in ontwikkeling. Toen schreef Stuart Hazeldine een scenario op basis van het boek The Edge of Human. Maar de rechten op het boek waren niet makkelijk te krijgen, waarop het werk tijdelijk uitgesteld werd. Tot Ridley Scott, regisseur van het origineel, de boel weer oppakte. Hij ontwikkelde samen met broer Tony Scott aan een vervolg, maar ook dat project sneuvelde door rechtenproblemen.

In 2011 was er een nieuwe aankondiging: Christopher Nolan bleek de beoogde kandidaat te zijn voor de regie van een nieuwe Blade Runner-film. Maar ook dat wilde maar niet vorderen, waarop Scott vertelde dat hij de film zelf zou maken, maar niet voor 2013. Ook leek Harrison Ford toen niet terug te keren, die daar later toch enthousiast over bleek te zijn. In november 2014 stelde Scott de film niet te willen regisseren en enkel als producent op te willen treden. In februari 2015 begonnen de onderhandelingen met Denis Villeneuve en tekende Ford alsnog voor de rol van Deckard.

Eerste reacties

Een blik op RottenTomatoes leert meteen dat Blade Runner 2049 aan de hooggespannen verwachtingen voldoet. De film scoort gemiddeld een 8,5 en wordt door 96 procent van de critici goed ontvangen. "Visueel verbluffend en narratief bevredigend. Blade Runner 2049 verdiept en breidt het verhaal van het origineel uit, maar staat ook als een indrukwekkende prestatie op zichzelf. "

Box office prestaties

Verwacht wordt dat Blade Runner 2049 het - vooral door de hype - erg goed gaat doen. In de Verenigde Staten zou de film in première gaan met een openingsweekend van 40 miljoen dollar en uiteindelijk zo'n 100 tot 120 miljoen dollar verdienen. Dat is niet genoeg om het budget van 150 miljoen dollar terug te verdienen, dus zal het er vanaf hangen wat de film in de rest van de wereld zal doen. Daar wordt veel van verwacht: drie- tot vierhonderd miljoen dollar.

Trivia

De rol van K. werd specifiek voor Ryan Gosling geschreven. Een ander acteur had men niet op het oog. | Sylvia Hoeks is de tweede Nederlandse acteur die een rol heeft in een Blade Runner-film. Rutger Hauer speelde immers Roy Batty in het origineel (1982). | Duurt maar liefst drie kwartier langer dan het origineel (dat 1 uur en 57 minuten duurde).20 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Ed Crane

Avatar

FT "In 2011 was er een nieuwe aankondiging: Christopher Nolan bleek de beoogde kandidaat te zijn voor de regie van een nieuwe Blade Runner-film."

The horror!

Chrischzz

Avatar

Ik hoop echt dat het een goede films is.. De trailer ziet er iig veelbelovend uit.. (zoals met meerdere films)

Mav Damian

Avatar

Zin in!!! Deze week er naar toe gaan!

ThEnd

Avatar

Sallie Harmsen speelt ook een klein rolletje (één scène), zij is de derde Nederlander.

eltorro

Avatar

Het is niet zo handig van ze om hier 150 miljoen dollar in te steken. Er is nu een veel grotere kans dat de film flopt, wat er weer voor kan zorgen dat er minder van dit soort risico projecten komt. Blade Runner is ook geen film die afhankelijk is van grote actie scenes en kan volgens mij net zo goed zijn met een veel kleiner budget.

Ed Crane

Avatar

eltorro "Het is niet zo handig van ze om hier 150 miljoen dollar in te steken. Er is nu een veel grotere kans dat de film flopt, wat er weer voor kan zorgen dat er minder van dit soort risico projecten komt. Blade Runner is ook geen film die afhankelijk is van grote actie scenes en kan volgens mij net zo goed zijn met een veel kleiner budget."

Sommige bronnen zeggen zelfs $185 miljoen. Maar ik kan niet echt in je redenatie meegaan. Geen prachtig groots episch Blade Runner vervolg meesterwerk (ik neem alvast een voorschotje, ik heb er alle vertrouwen in dat dit een episch meesterwerk is) maken omdat dat te veel risico is... zodat er anders misschien minder van dit soort risicoprojecten komen? Dus geen risicoproject doen omdat er anders minder risicoprojecten komen? Da's een soort cirkelredenatie waarmee je dus bij voorbaat geen/ nauwelijks risicoprojecten meer kunt doen... Smiley face

Welke risicoprojecten zou men dán in plaats van dit epische meesterwerk (voorschotje) moeten maken? Dit is toch juist een ultiem project? Je zou toch juist al die ándere risicoprojecten aan de kant schuiven om dít risico te kunnen realiseren? om een episch groots meesterlijke waardige Blade Runner sequel te kunnen maken?

Zou jammer zijn als de film financieel flopt, maar van mij part kunnen nu 10 andere risicoprojecten niet doorgaan - klein offer - maar deze film is er! Smiley face

Shifty777

Avatar

We zijn het niet altijd eens Ed, maar vandaag gelukkig wel Smiley face

ThomasOMalley

Avatar

Yo, +1 Ed, helemaal mee eens.

En over voorschotjes gesproken: Deakins' werk wordt dit keer wél bekroond met een Oscar Smiley face

Master Of Films

Avatar

ThomasOMalley "Deakins' werk wordt dit keer wél bekroond met een Oscar Smiley face"
Kans is groter nu Oscars lievelings Emmanuel Lubezki echt niet in de weg staat. Naar mijn bescheiden mening had Deadkins al moeten winnen van Claudio Miranda. Ik vond het gewoon valsspelen met die neptijger. Deakins was een goeie Bond cinematographer, net zoals Freddie Young.

Als iemand Jordan Cronenweth kon opvolgen voor de Blade Runner sequel dan was het Roger Roger wel.

https://vimeo.com/143734347

ThomasOMalley

Avatar

Toegegeven, Lubezki is ook geen kleintje. Maar mee eens, in 2012 had 'ie 'm ook mogen hebben.

eltorro

Avatar

@Ed Crane: Je begrijpt me verkeerd, als er iemand is die uitkijkt naar dit project ben ik het wel. Ik bedoel dat ze moeten oppassen met het budget, er is nu best wel een kans dat de film flopt (ik hoop het niet). Als de film een succes wordt kan dat ook weer gevolgen hebben voor ander big budget passie projecten. Zo heeft Deadpool er misschien wel voor gezorgd dat deze film een R rating heeft gekregen.

benjamin

Avatar

eltorro "Zo heeft Deadpool er misschien wel voor gezorgd dat deze film een R rating heeft gekregen."
Deadpool heeft daar gigantisch weinig mee te maken.

eltorro

Avatar

@benjamin: Misschien niet, misschien wel. Ik zeg alleen maar als voorbeeld dat Warner Bros misschien overtuigd is om de film een R rating te geven aan de film na het succes van Deadpool.

eltorro

Avatar

Raar, ik kan mijn bericht niet wijzigen, maar ik wou er aan toevoegen dat mijn punt was dat het films effect op elkaar kunnen hebben. Blade Runner 2049 lijkt een film te zijn waar het verhaal voorrang krijgt en de regisseur echt zijn eigen visie heeft kunnen verfilmen. Als de film een succes wordt heeft dat misschien weer een goed effect op andere big budget films die wat meer risico nemen.

benjamin

Avatar

Uiteraard kunnen (succesvolle) films andere films beïnvloeden maar sommige invloeden lijken gewoon mij te kort door de bocht.

De link tussen Deadpool en deze Blade Runner sequel lijkt mij er zo eentje. Dat zijn totaal verschillende projecten dus het succes van het ene zegt totaal niks over het succes van het andere. Bovendien was de eerste Blade Runner volgens mij ook R-rated dus lijkt Deadpool daar weinig mee te maken te hebben.

Analoog lijkt het ook niet (commercieel) verstandig mocht deze film nu scoren te negeren dat dit ook vooral een sequel op een andere succesvolle prent was en plots véél passieprojecten geld geven ook al zagen we onlangs hoe het publiek op mother! reageerde.

eltorro

Avatar

@benjamin: Mother! was een film met een veel kleiner budget, het floppen van die film zal niet veel gevolgen hebben voor Darren Aronofsky. Wanneer Blade Runner 2049 een succes is kan dit voor Denis Villeneuve een stap in de richting van een "Nolan status". Een flop kan er voor zorgen dat de studio de volgende keer meer oppast met zo veel geld.

Natuurlijk is het niet verstandig om dan nu in eens elke passie project goed te keuren, dat is ook nogal extreem. Maar Blade Runner 2049 lijkt nu niet echt tussen de mainstream SF big budget films te passen. En misschien kan een succes een stap in de richting zijn van het veranderen van de mainstream films.

ThomasOMalley

Avatar

Wat bedoel je met 'Nolan-status'? Want hoewel Nolan een goede regisseur is, zou dit voor Villeneuve in mijn optiek een klein stapje achteruit zijn!

Ed Crane

Avatar

@eltorro:
Ja ik kreeg dat van het budget wel mee Smiley face ik deed m'n uitspraak met ook dat in het achterhoofd. Verhaal is belangrijk voor Blade Runner, maar het hoort ook een epische, spectaculaire audiovisuele trip te zijn door een groots uitgewerkte wereld. Daarom ben ik blij met zo'n budget ipv dat daar op bezuinigd is, met $100 miljoen kun je toch veel minder bereiken op dat gebied. Een groot budget/ veel visuele effecten zijn er niet alleen voor grootse actiescènes, zoals Blade Runner 2049 laat zien, maar ook voor het bouwen van een spectaculaire, grootse toekomstvisie. En die willen we Smiley face

eltorro

Avatar

@ThomasOMalley: Met Nolan status bedoel ik dat hij eigenlijk zonder problemen altijd wel een groot budget mee krijgt. Als het om kwaliteit gaat vind ik Villeneuve ook beter.

@Ed Crane: Genoeg regisseurs die met veel minder geld ook een spectaculaire (met veel visuele effecten) op kunnen zetten. Nu is 100 miljoen natuurlijk wel heel veel minder, maar 130 miljoen kan al heel veel verschil uitmaken. Ik heb juist het idee dat films met een kleiner budget regisseurs meer creatief uitdagen. En Arrival was ook al een spectaculaire audiovisuele trip en koste maar 50 miljoen.

eltorro

Avatar

*een spectaculaire film op kunnen zetten.

NieuwsFilm

meest populair