Algemeen

Eerste recensies 'Blade Runner 2049': adembenemend kunststuk

Reserveer je tickets alvast maar.

door Bram de Groot om 20:16 in Algemeen
Een paar dagen geleden verschenen al de eerste reacties online en nu het embargo eraf is, duiken ook de recensies van Blade Runner 2049 op. Hieronder een greep uit die recensies, waarbij we spoilers hebben ontweken. De Rotten Tomatoes-meter staat op het moment van schrijven op 98 procent na 42 recensies, met een 8.8/10 als gemiddelde beoordeling.

indieWire
"Het briljante van Blade Runner 2049 is dat het de vragen waardig maakt deze te stellen en deze plaatst in een dreigend universum dat desondanks geweldig is om opnieuw te bezoeken."

TheWrap
"Het wordt moeilijk om tegen reboots en lang uitgestelde vervolgen in te gaan als een uitzondering als Blade Runner 2049 voorbijkomt. Dit is geen cynische geldwolf of simpele herhaling. Dit vervolg krijgt het voor elkaar dieper in te gaan op de ideeën van de eerste film."

Rolling Stone
"Villeneuve's schitterende vervolg heeft zijn eigen tocht ingezet om legendarisch te worden. Gosling en Ford zijn een ongekend duo in een fascinerende mindbender die nieuwe vragen stelt, bedoeld om ons te prikkelen, provoceren en ons nachten wakker te houden."

Entertainment Weekly
"Ondanks dat de emoties soms zo cool worden als het pallet, zoekt en vindt 2049 iets opmerkelijks: de verheffing van reguliere filmproductie naar hoge kunst."

Variety
"Een visuele adembenemende, spetterende actiefilm waarvan de onconventionele sensatie op vele manieren beschreven kan worden - van prikkelend tot langdradig - maar nooit "kunstmatig intelligent"."

Forbes
"Het ziet er goed uit en laat prima prestaties zien van een onderbenutte cast, maar (net als het origineel) is het een triomf van stijl boven inhoud."

USA Today
"Super-stijlvol en enorm menselijk - zelfs met de androids en hologrammen - pakt dit spectaculaire vervolg het detectiveverhaal op uit de eerste film en keert deze om in een grootse mythologie van identiteit, geheugen, schepping en revolutie."


In de film van regisseur Denis Villeneuve hebben Ryan Gosling en Harrison Ford de belangrijkste rollen. Samen met de personages van Jared Leto, Ana de Armas, Dave Bautista, Robin Wright en Sylvia Hoeks keren we terug naar de wereld die in Ridley Scotts Blade Runner uit 1982 werd geintroduceerd. Het is nu 30 jaar later als LAPD-agent K. een lang verborgen geheim ontdekt dat het potentieel heeft om wat er nog aan beschaving over is, in chaos te storten. K's ontdekking leidt ertoe dat hij op zoek moet naar Rick Deckard, een voormalig Blade Runner van de LAPD, die 30 jaar vermist is.

Vanaf aankomende donderdag in de bioscoop.

18 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Ed Crane

Avatar

Er moet toch op z'n minst eerst effe wat tijd overheen gaan voordat iets "legendarisch" genoemd kan worden?

Mav Damian

Avatar

Ha dit maakt me nog meer hyped.

Ed Crane

Avatar

legen wait for it... dary!

ThomasOMalley

Avatar

VIP-stoelen gereserveerd voor donderdagavond. Gas erop!

Ed Crane

Avatar

Inmiddels is 'ie adembenemend, maar daar doe ik het ook voor!

McGraig

Avatar

We gaan het zien. Ik heb van Villeneuve alleen zijn Engelstalige films gezien en vind ze bijna allemaal overgewaardeerd en op zijn best wel aardig, zoals Prisoners. Arrival vond ik met name een pretentieuze draak. Maar wie weet. Ik heb dat ook met Nolan. Het is allemaal heel pompeus verpakt maar feitelijk is het gebakken lucht. Ik wacht nog op de opvolger van Kubrick qua genialiteit. Winding Refn en Aronofsky vind ik trouwens wel erg goed. Bij Villeneuve zie ik het gewoon niet

horizon

Avatar

Aronofsky is Kubrick sinds The Fountain al voorbij. Smiley face

horizon

Avatar

BR2049 wil ik wel zien. Ja.

Alexwithmike

Avatar

Ik vind alle Villeneuve films uitstekend. Wat zeg ik, Villeneuve is een van de briljantste regisseurs van de laatste decennia.
Tickets voor Blade Runner zijn al gereserveerd!

ThomasOMalley

Avatar

@McGraig
Arrival pretentieus maar Refn is erg goed? Vind Drive een meesterwerk, maar Only God Forgives had wel een vleugje pretentie, vind je niet?

Ed Crane

Avatar

Ik persoonlijk vind Only God Forgives juist beter dan Drive.

Master Of Films

Avatar

McGraig "Winding Refn en Aronofsky vind ik trouwens wel erg goed."
Mee eens, maar in tegensteling tot jou, wil ik Villeneuve hierbij wel aansluiten.

ThomasOMalley

Avatar

+1 MoF, Villeneuve doet zeker mee.

Ed Crane

Avatar

Duurt nog wel effe voordat een tweede Kubrick zal opstaan. Een tweede Kubrick zou niet slechts een regisseur zijn die films maakt die een beetje dezelfde filmstijl heeft. Of je Kubricks films nou wat vindt of niet, hij was niet alleen erg veelzijdig wat filmmaken betreft, hij was ook wonderkind genoeg om zich ook tot in detail met werkelijk elk ander aspect rond zijn films bezig te kunnen houden als hij wilde, van technologische ontwikkelingen tot zelfs uitgekiende marketing- en distributiezaken.

Ed Crane

Avatar

Forbes "Het ziet er goed uit en laat prima prestaties zien van een onderbenutte cast, maar (net als het origineel) is het een triomf van stijl boven inhoud."

Wat een onzin, dan heeft diegene maar weinig van het origineel opgepikt/ begrepen. De film zit bordevol inhoud, niet voor niets is het één van de meest bestudeerde films in academische kringen.

Joslyn

Avatar

5 sterren in Volkskrant recensie! Link niet gedeeld, in 2de alinea zit al (voor mij) een spoilers.
Ik ga het vrijdag avond zien.

NieuwsFilm

meest populair