Alles over 'American Assassin'

Alles over 'American Assassin'

Nieuwe YA-franchise of toch niet?

Wordt het de lancering van een nieuwe franchise? Dat is zo'n beetje de centrale vraag bij American Assassin, dat gebaseerd is op een boekenreeks. De film is vanaf donderdag in de bioscoop te zien. Mocht je benieuwd zijn welke films nog meer in de bioscoop draaien deze week en de komende weken, bekijk dan hier onze maandtips.

American AssassinBekijk de afbeelding

Regie: Michael Cuesta | Cast: Dylan O'Brien (Mitch Rapp), Taylor Kitsch (Ghost), Michael Keaton (Stan Hurley), Shiva Negar (Annika), Sanaa Lathan (Irene Kelly) e.a. | Scenario: Stephen Schiff, Michael Finch e.a. | Speelduur: 112 minuten | Genres: Actie, Thriller | Kijkwijzer: 16

Gesterkt door gebeurtenissen uit het verleden is Mitch Rapp (O'Brien) vastbesloten om wraak te nemen. Samen met Koude Oorlog veteraan Stan Hurley (Keaton) wordt Rapp door de adjunct directeur van de CIA aangesteld om een golf van ogenschijnlijk willekeurige aanvallen op zowel militaire als civiele doelwitten te onderzoeken. Het drietal ontdekt een patroon in het geweld en gaat op een gezamenlijke missie: het tegenhouden van een mysterieuze man en zijn intentie om een wereldoorlog in het Midden-Oosten te starten.

Nieuwe franchise?

American Assassin is gebaseerd op de boekenreeks van Vince Flynn, en bedoeld om het filmkijkend publiek voor te stellen aan Mitch Rapp, een superagent die werkt voor de CIA. De reeks werd in 1999 gelanceerd, en begon met een boek dat Transfer of Power heette. Daarin was Mitch Rapp al een doorgewinterd CIA-agent, die het Witte Huis moest redden bij een gijzeling. Dertien boeken verschenen er in totaal over Rapp, waarvan een deel door Kyle Mills geschreven werd. Hij nam het stokje van Flynn over na diens overlijden,

Maar deze nieuwe film vertelt het oorsprongsverhaal van Rapp, en is gebaseerd op het best ontvangen deel uit de reeks. Hierin valt de veelbelovende toekomst van Mitch Rapp in duigen door een geweldsdaad, maar lanceert meteen zijn nieuwe carrière aan de frontlinie van de oorlog tegen terrorisme. De film vertelt zijn oorsprongsverhaal, en laat zien hoe hij een missie moet ondernemen om 15 kilo gestolen plutonium terug te vinden.

Eerste reacties

De vraag is of het echt gaat lukken om die franchise te lanceren. De ontvangst van critici is er niet naar. Een 4,7 krijgt 'ie namelijk op RottenTomatoes en dat is niet genoeg. Volgens de consensus raakt de film een paar makkelijke snaren, maar "ontbeert hij de stijl en intelligentie om zijn personages echt tot leven te brengen."

Box office prestaties

Maar goed, de ontvangst is een ding, uiteindelijk staat of valt een film met zijn prestaties aan de box office. Daar zien we een heel ander verhaal. Het budget van American Assassin bedroeg 33 miljoen dollar, maar haalde in de Verengde Staten na een kleine maand in de bioscopen, al 34,4 miljoen dollar op. De rest van de wereld was tot dusverre goed voor 17,3 miljoen dollar. De kans is groot dat er nog veel meer verdiend gaat worden, gezien de nog grote hoeveelheid landen waar de film nog niet gedraaid heeft.

Trivia

Acteur Chris Hemsworth kreeg de hoofdrol aangeboden, maar moest afzeggen wegens anders verplichtingen. | Bruce Willis zou oorspronkelijk de mentor van Mitch Rapp spelen. | Oorspronkelijk zou Antoine Fuqua de film regisseren.



NieuwsFilm

meest populair