Algemeen

Ook Warner Bros. verbaasd over slechte opening 'Blade Runner 2049'

De studio had er veel meer van verwacht. Waar ging het dan mis?

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Jim Pedd om 11:13 in Algemeen
De hype rond Blade Runner 2049 was groot. De ontvangst positief. Maar de box office niet zo goed als verwacht. Sterker nog, Warner Bros. schatte de uiteindelijke verdienste veel en veel te laag in. Gedacht werd dat de film in de Verenigde Staten 45 miljoen dollar zou verdienen in zijn openingsweekend, maar uiteindelijk was dat slechts 32 miljoen.

Dat is genoeg voor Warner Bros. landelijk distributievoorzitter Jeff Goldstein om toe te geven dat de studio verbaasd is. "We deden het goed in grote en opvallende markten. Alcon [Entertainment] en Denis [Villeneuve] hebben een buitengewone film gemaakt. Maar het publiek was smaller dan we verwacht hadden," aldus Goldstein.

De problemen schijnen te liggen in een aantal zaken: de speelduur (bijna drie uur), de geringe aantrekkingskracht voor een jong en vrouwelijk publiek (dat en masse weg bleef) en het feit dat de oorspronkelijke film het helemaal niet zo goed deed. Warner wilde de film vooral de markt in zetten als een blockbuster, maar de aantrekkingskracht was er dus niet naar.

Gelukkig voor Warner is de kans klein dat de film uiteindelijk flopt. Op moment van schrijven staat de film van Denis Villeneuve al op 81 miljoen dollar wereldwijd. Dat is op een budget van 150 miljoen dollar niet slecht, vooral niet na slechts één week in de bioscoop.

Heb jij Blade Runner 2049 al gezien? Zo ja, wat vond je er dan van? Mocht je niet willen gaan, horen we ook graag waarom!

28 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Beau

Avatar

Film op openingsdag gezien.
Vond het een goeie film (al was hij wel een half uurtje te lang), maar vooral visueel een pareltje!

Banned

Avatar

Het ligt aan het huidige bioscoop publiek. Als je constant dwaze marvel en dc films uitbrengt kan blijkbaar niet meer naar een tragere evenlange film gaan kijken.

Mav Damian

Avatar

Dit is een film dat weinig opbrengt niet verdiend. Het is ook een blockbuster die je niet zo vaak ziet en voor mij duurde de film niet te lang, heb elke seconde genoten.

SeanDeNiro

Avatar

99% van de vrouwen gaat niet naar een intelligente film. Die gaan liever naar Ghostbusters of Girls night out.
Op jouwpijp zag ik gisteren een leuk interview met de regisseur waarin hij uitlegt dat hij liever Bowie had in de rol die Leno vervuld; https://www.youtube.com/watch?v=jehrt7w2_WA

SunChaser

Avatar

Veel te hoog. Niet te laag

SunChaser

Avatar

WB had er geen 155m in moeten steken
Het blíjft art house geen blockbuster

dakai-world

Avatar

Laten we ook eerlijk zijn, Blade Runner heeft meer karakteristieke trekjes weg van een arthouse-film dan van een blockbuster. Overigens wil ik daar niets afdoen aan de kwaliteit van de film, omdat er eenmaal AAA-acteurs inzaten betekent dat niet dat half filmkijkend publiek naar de zalen holt. Dit had je als studio enigszins aan kunnen zien komen. Denk dat dit een stille pareltje gaat zijn.

SunChaser

Avatar

De enige AAA acteur was Ford en die duikt pas na 2 uur op en doet niet veel

Dirk Diggler

Avatar

@Banned Dat is zeker niet het geval. Er zijn juist ook veel 'comicnerds' (35+) die BR erg hoog hebben zitten, maar alsnog een kleine groep om een film groot te maken.
Snap niet waarom iedereen hier zo verbaasd over is. Had het sowieso al voorspelt dat het geen financiële klapper zou worden.
Blade Runner was bij zijn uitkomen ook geen groot succes, en heeft later (terecht) het "klassieker" status gekregen (eigenlijk meer cult). De film heeft een grote schare fans achter zich, maar niet zo groot genoeg, om deze 2049 een succes te laten worden. Mensen die BR niet ok vonden, gaan ook niet naar 2049. Er zijn zelfs vele sci-fi rotten die op een of andere manier BR niet trekken. Zelf wel een groot fan, moet 2049 zeker nog zien.

Nature

Avatar

Veel mensen kwamen er achter dat de film traag is en zo werd de film niet gepromoot, de trailers lieten vooral veel actie zien.

benjamin

Avatar

Banned "Het ligt aan het huidige bioscoop publiek. "
Want de eerste Blade Runner scoorde uiteraard bij het voormalige bioscoop publiek zo geweldig...

ThomasOMalley

Avatar

SunChaser "De enige AAA acteur was Ford en die duikt pas na 2 uur op en doet niet veel"
Ik dacht o.a. ook Ryan Gosling gezien te hebben en die had behoorlijk wat screen time.

Sunspot

Avatar

Dacht dat al die vrouwen toch zo gek waren op die Gosling. Maar goed, 3 uur is wel lang voor velen en dit is inderdaad niet echt waar vrouwen van houden is mijn ervaring.

Sowieso 3 uur, velen hebben daar gewoon geen zin in of gewoon geen tijd voor, willen vaak nog andere dingen na het bioscoopbezoek doen, drankje pakken, wat eten. Dan is het al snel weer laat, vooral doordeweeks.

Maar ze zullen denk ook veel geld ophalen met dvd verkopen.

benjamin

Avatar

Denk vooral dat misschien het origineel wat overschat is geweest qua populariteit. Ja, de film wordt onder een (kleiner) groepje grote filmliefhebbers geprezen, maar velen zullen deel één misschien niet gezien hebben of niet zo goed (en wat saaier) vinden en dan is het niet geheel onlogisch dat ze niet direct naar het vervolg gaan kijken.

jelle077

Avatar

een van de beste films in jaren voor mij persoonlijk en ook niet te lang. maarjah ik zal mezelf wel geen doorsnee film kijker mogen noemen.

Master Of Films

Avatar

Verbaas me niks dat die nietsnutten van WB weer er naast zitten. Die hoge legerleiding daar bij WB moet zich meer onder mensen bevinden ipv met cijfers achter hun scherm gaan goochelen. Dit is gewoon een arthouse film met een zeer hoge budget. Voor blockbusters moet je bij Bay zijn, niet bij een echte filmmaker zoals Villeneuve.

ThomasOMalley "Ik dacht o.a. ook Ryan Gosling gezien te hebben en die had behoorlijk wat screen time."
Je dacht verkeerd. Dat was zijn look a like, hier beter bekend als Master of Films. Nu ik toch bezig met mijn "Wij van WC eend" promo praatje. Ik vond het script gewelidg, ik vond Sylvia geweldig, Ik vond Deakins geweldig, Ik vond Denis geweldig. Lachen, gieren en brullen op de set. Mocht Villeneuve & Deakins geen Oscar krijgen, dan ga ik maar ff wat CD's van Anthrax & poederbrieven sturen naar de leden van Academy als kleine reminder hoe verkeerd ze waren.

SunChaser

Avatar

Ryan Gosling is geen AAA ster
Een AAA ster kan een film openen zoals Cruise Pitt of Damon .
Gosling is een goede acteur maar heeft nog geen superhit gedragen. Niemand gaat ongezien naar een Gosling film.

benjamin

Avatar

SunChaser "Een AAA ster kan een film openen zoals Cruise Pitt of Damon ."
Je bedoelt zoals de sterren van grote hits als By The Sea, Allied, Green Zone?

5ieb

Avatar

De film is een kunstwerk. Je houdt ervan of niet.

badhatharry2

Avatar

Volgens Forbes de 10 reden waarom de film is geflopthttps://www.forbes.com/sites/scottmendelson/2017/10/08/10-reasons-blade-runner-2049-was-doomed-at-the-u-s-box-office/#4cd2826e24fb

ThomasOMalley

Avatar

SunChaser "Ryan Gosling is geen AAA ster
Een AAA ster kan een film openen zoals Cruise Pitt of Damon .
Gosling is een goede acteur maar heeft nog geen superhit gedragen. Niemand gaat ongezien naar een Gosling film."

Even buiten de AAA-status van Gosling, want daar zijn we het duidelijk niet over eens op basis van smaak.
Je noemt nu als vergelijking Cruise, Pitt en Damon, waar ik me iets bij kan voorstellen, maar waar is Ford in dit verhaal? Hoort hij in dit rijtje thuis? Ik ga anno nu liever naar Gosling kijken. Als je Ford een AAA-ster kan noemen is dat omdat je van mening bent dat je deze status eens verkregen niet meer kwijtraakt, want gebaseerd op zijn films verdient hij deze al een paar decennia niet meer.

Delbert Grady

Avatar

Het jonge bioscoop publiek wil snelle actie, ontploffingen en schietpartijen. Vrouwen willen zwijmelen bij 50 shades of grey, die komen niet op sci-fi af met diepere lagen over wat menselijk is en wat niet. Jammer, want de film is visueel ijzersterk en echt top voor de liefhebber van goed acteerwerk. Die drie uur merk je niets van. Gewoon gaan.

Da Villain

Avatar

Ik val ook onder het "jongere publiek", maar Blade Runner is helemaal mijn ding... Niet iedere jongere is een FAF fanboy.

SunChaser

Avatar

Voordeel voor Warner bros is dat ze niet aan het budget hebben betaald

horizon

Avatar

De tijd dat mensen op AAA acteurs afgingen is voorbij.
Cruise viel financieel tegen met the mummy, Pitt viel tegen met Allied. Marvel scoort zonder zulke namen. Dus status van Ford en Gosling maakt niet veel uit voor blade runner.
Ligt gewoon aan het soort film.

Ben wel benieuwd wat Thor en Justice League gaan doen en of TLJ het miljard weet te behalen.

darkjin

Avatar

Ik vond Bladerunner 2049 tegenvallen. Ryan Gosling deed nog een keer Drive optreden, Sylvia Hoeks deed een T-1000 imitatie en Jared Letho speelt een over-de-top slechterik die alleen maar in poëzie kan praten. De enige die me kon overtuigen was Harrison Ford, maar die was er alleen maar om bevrijd te worden door Gosling. Ja, de film ziet er prachtig uit maar zit vol met WTF-momenten. Sinds wanneer leven die replicants (van Tyrell) zo lang? Hoe kunnen ze zich ineens voortplanten? En is dat nou echt zo erg als ze een kind krijgen? Waarom werkt er vrijwel niemand bij één van de grootste bedrijven ter wereld? Waar komt de zuurstof vandaan nu alle bomen zijn verdwenen? Alleen algen en struiken? Waarom worden de nieuwe replicants uitgekotst door de maatschappij terwijl ze alleen het werk overnemen dat niemand wil doen? Waarom wordt die vorm van slavernij toegestaan terwijl replicants nauwelijks te onderscheiden zijn van mensen?
Waarom praten replicants überhaupt met elkaar in 2049? Onze apparaten in 2017 communiceren via wifi en bluetooth miljoenen malen sneller. Waarom loopt Gosling overal zo traag terwijl hij duidelijk veel snellere kan bewegen en meer kan waarnemen dan mensen? En ga zo maar door.

GreenHornet

Avatar

Vorige film was ook een flop, wat had je dan gedacht

Ed Crane

Avatar

darkjin "Ja, de film ziet er prachtig uit maar zit vol met WTF-momenten. Sinds wanneer leven die replicants (van Tyrell) zo lang? Hoe kunnen ze zich ineens voortplanten? En is dat nou echt zo erg als ze een kind krijgen? Waarom werkt er vrijwel niemand bij één van de grootste bedrijven ter wereld? Waar komt de zuurstof vandaan nu alle bomen zijn verdwenen? Alleen algen en struiken? Waarom worden de nieuwe replicants uitgekotst door de maatschappij terwijl ze alleen het werk overnemen dat niemand wil doen? Waarom wordt die vorm van slavernij toegestaan terwijl replicants nauwelijks te onderscheiden zijn van mensen?
Waarom praten replicants überhaupt met elkaar in 2049? Onze apparaten in 2017 communiceren via wifi en bluetooth miljoenen malen sneller. Waarom loopt Gosling overal zo traag terwijl hij duidelijk veel snellere kan bewegen en meer kan waarnemen dan mensen? En ga zo maar door."

Jammer dat je'm vond tegenvallen (zelf vond ik'm goed, maar niet zo goed als deel 1). Allicht dat een herkijk wat duidelijkheid kan scheppen. Beide films samen beantwoorden al je vragen (of laten in een enkel geval zien waarom'n vraag irrelevant is): soms expliciet, maar soms ook impliciet want het is een sf-film waarbij van de kijker gevraagd wordt om ook goed na te denken.

nieuwslaatste nieuws

meest populair