Kevin Spacey uit de kast na beschuldiging aanranding van een minderjarige

Gaat dit invloed hebben op de carrière van de succesvolle acteur?

FilmTotaal 31 oktober 2017 09:21 in Celebrity
Kevin Spacey behoort al decennia lang tot de bekendste en meest geliefde acteurs in Hollywood; zo won hij bijvoorbeeld een Academy Award voor beste mannelijke bijrol in The Usual Suspects en de Oscar voor Beste Acteur in American Beauty. Ook dit jaar wist hij weer hoge ogen te gooien met de film Baby Driver en met het vierde seizoen van de populaire serie House of Cards. Toch zou het kunnen dat zijn glansrijke carrière nu wat aan glans gaat verliezen...

Spacey is namelijk aangeklaagd door acteur Anthony Rapp, die beweert dat Spacey tijdens een feestje in 1986 bovenop hem is geklommen. Maar het is vooral het grote leeftijdsverschil dat shockeert; Spacey was destijds 26, terwijl Rapp toen pas 14 was. In een uitgebreid interview legt Rapp uit hoe het allemaal gegaan is: ''Toen alle andere gasten vertrokken waren, tilde Spacey me op zoals een bruidegom dat met zijn bruid doet, bracht me naar zijn kamer en legde me op het bed. Vervolgens klom hij bovenop me, op een niet mis te verstane manier. Het was duidelijk dat hij me probeerde te verleiden. Mijn maag draait er nog steeds van om als ik eraan terug denk''.

Rapp heeft zich er nooit geheel overheen kunnen zetten en heeft het lastig gevonden dit jarenlang voor zich te houden: ''Ik heb het altijd al willen vertellen; ik wilde van de daken schreeuwen dat die man de boel voor de gek houdt, maar ik durfde het nooit. Maar nu wil ik een licht laten schijnen op het gedrag van zulke personen, dat jarenlang kon plaatsvinden omdat heel veel mensen, onder wie ikzelf ook, hun mond hebben gehouden. Dat wil ik niet meer. Ik heb dankzij de vele dappere mannen en vrouwen die recentelijk naar buiten traden eindelijk genoeg moed gevonden om het erover te kunnen hebben. Ik hoop dat ik op deze manier een verschil kan maken, zoals zij dat ook voor mij hebben gedaan''.

Spacey liet snel erna van zich horen in een bericht op zijn twitter-pagina: ''Ik heb veel respect en bewondering voor Anthony Rapp als acteur. Ik ben diep gechoqueerd door zijn verhaal. Ik zweer dat ik me dit helemaal niet kan herinneren, het zou dan ook al meer dan 30 jaar geleden gebeurd zijn. Maar als het echt zo is gegaan als hij het beschrijft, moet ik me ervoor verontschuldigen. Ik moet echt teveel op hebben gehad om zoiets gedaan te kunnen hebben en het spijt me verschrikkelijk als Rapp zich hierdoor al jarenlang slecht voelt. Dit verhaal heeft me wel de moed gegeven om het over iets anders te hebben in mijn leven. Ik weet dat er al lang en veel verhalen rond zijn gegaan over mijn seksuele geaardheid en daar ben ik altijd heel geheimzinnig over geweest. Mijn dierbaren weten dat ik de nodige relaties heb gehad, met mannen en vrouwen. Ik heb liefdevolle en romantische relaties gehad met mannen heel mijn leven lang en voortaan zal ik openlijk door het leven gaan als een homoseksuele man. Ik wil hier eindelijk open en eerlijk over zijn, en dat begint met het onderzoeken van mijn eigen gedrag''.

Toch is de reactie van Spacey bij heel wat andere bekendheden in het verkeerde keelgat geschoten. Zij vinden het namelijk onvergeeflijk dat hij zich nu ik een keer schuilt achter zijn homoseksualiteit. Anderen zeggen weer dat hij niet het verschil weet tussen homoseksualiteit en pedofilie. Hier een paar tweets van enkele celebrities die walgen van Spacey's gedrag:

Rose McGowan (een van de vele actrices die door Harvey Weinstein zou zijn misbruikt) zei: ''De media moet gefocust blijven op het onderwerp en dat is Anthony Rapp, wie hier het slachtoffer is. Het wordt tijd om afscheid te nemen van Kevin Spacey''.

Schrijver Dan Savage zei: ''Kevin Spacey's bericht is schandalig; het feit dat hij dronken was maakt dit niet acceptabel. Er is geen enkel excuses dat het aanranden van een tiener goed kan praten''.

Cameron Esposito: ''Ik wil even duidelijk maken het feit dat hij homoseksueel is niks te maken heeft met het achter minderjarigen aanzitten''.

Guy Branum: ''Het is wel de beste manier om nu uit de kast te komen, om dat als rookgordijn te gebruiken en mensen zo af te leiden van het echte onderwerp en dat is het feit dat je een kind probeerde te molesteren''.

Michael Knowles: ''Het heeft maar liefst 58 jaar geduurd voordat Kevin Spacy zijn 'gay out of jail free card' besloot te gebruiken...''

Er zijn nog héél wat meer reacties, die hier zijn te lezen. Er zal hier hoogstwaarschijnlijk nog wel meer over naar buiten komen, aangezien het onwaarschijnlijk lijkt dat Spacey hier zomaar mee wegkomt. Ook is de kans groot dat er in de volgende weken nog wat namen genoemd gaan worden, nu dat de beerput is opengetrokken...

NieuwsFilm