Warner verliest mogelijk 50 tot 100 miljoen dollar op 'Justice League'

Warner verliest mogelijk 50 tot 100 miljoen dollar op 'Justice League'

Wat brengt de toekomst het DCEU?

De hoop van Warner Bros. was dat Justice League een prima succes zal worden. Maar dat lijkt niet te lukken. De film zal volgens Forbes tussen de 50 miljoen en 100 miljoen dollar aan verlies opleveren voor de filmstudio. Extra pijnlijk, want Warner heeft een heleboel nieuwe DC-films in ontwikkeling en elk negatief nieuwtje heeft vermoedelijk weer invloed op die films.

Forbes berekende dat het totale budget van League, mede door dure heropnames, op 300 miljoen dollar uitkomt. Daarnaast gaf Warner zo'n 150 miljoen dollar uit aan de wereldwijde marketing van de film. Aan de hand daarvan stelt men dat er rond de 700 tot 750 miljoen dollar wereldwijd moet opbrengen om winstgevend te zijn.

Aan de hand van de laatste projecties, denkt Forbes dat Warner in de Verenigde Staten ongeveer 235 miljoen dollar verdient aan de film en in de rest van de wereld nog eens 400 miljoen dollar. Dan komt het totaal uit op 635 miljoen dollar. Dat zou ook meteen betekenen dat Justice League de slechtst verdienende van alle vijf de DCEU-films tot nu toe wordt.

Warner houdt in de Verenigde Staten 52 procent van de box office voor zichzelf, in de rest van de wereld gemiddeld 38 procent (in China is dat 25 procent, maar in andere landen rond de 42 procent). Daarmee zou de film aan box office opbrengsten op 275 miljoen dollar uitkomen. Daarnaast berekende het blad dat Warner zo'n 170 miljoen dollar over kan houden aan de VOD- en online verkopen. De wereldwijde omzet uit televisie komt neer op 100 miljoen dollar en dan is er nog merchandise.

Als je de omzet voor Warner uit die bedragen combineert met de 275 miljoen dollar aan box office inkomsten, kom je uit op bijna 575 miljoen dollar. Dat is niet genoeg om alle andere kosten (zoals betalingen aan cast en crew) op te vangen, waardoor de film volgens Forbes tussen de 50 en 100 miljoen dollar zal kosten en dus niet opbrengen.



NieuwsFilm

meest populair