Celebrity

James Cameron is discussies over einde 'Titanic' nog steeds spuugzat

En wat vond er tussen hem en Harvey Weinstein plaats tijdens de Oscars in 1998?

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FilmTotaal is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FilmTotaal. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FilmTotaal

door Rik Timmer om 06:00 in Celebrity
In december is het zover: dan wordt James Cameron's Titanic twintig jaar oud. De monsterhit was kritisch en financieel enorm succesvol en nam daarnaast elf Oscars mee naar huis voor o.a. beste film, regisseur en originele muziek. Doch is er één dingetje waar fans continue op terugkomen. Het einde. Moest Leonardo DiCaprio's karakter Jack nou echt dood? Begin dit jaar onthulde de 63-jarige Canadese filmmaker al wat hij hier precies van vond. Met het jubileum in zicht lijkt de beste man nog steeds geen ander liedje te willen zingen.

In de fictieve hervertelling van het verhaal treffen we na het zinken van de Titanic karakters Jack en Rose (Kate Winslet) in het ijskoude water aan. Ze vinden een houten paneel waarop Rose plaatsneemt, maar kennelijk is er geen ruimte voor Jack, die vervolgens doodvriest. Het trieste eind doet men afvragen of dit wel logisch is. De heren van MythBusters zetten in 2012 al een punt achter de kwestie en onthulden dat het gewoon mogelijk is. Cameron wilde er toen niets van horen. En nu nog steeds niet.

Cameron tegenover Vanity Fair: "Het antwoord is erg simpel, want op pagina 147 [van het script] staat dat Jack sterft. Heel simpel. Vanzelfsprekend was het een artistieke keus - dat ding was groot genoeg om haar te steunen, maar niet groot genoeg voor hem. Ik vind het eigenlijk erg stom dat we deze discussie twintig jaar later nog steeds voeren. Maar het geeft wel aan hoe effectief de film is. Dat het publiek met Jack meeleeft en het hen pijn doet om hem te zien sterven. Als hij het had overleefd, zou het einde zinloos zijn. De film gaat over de dood en het uiteengaan: hij moest sterven. Dus of hij nou bevroor of een schoorsteen op hem kreeg, hij zou doodgaan. Dat heet kunst. Dingen gebeuren vanwege artistieke redenen, niet vanwege natuurkunde."

Volgens de regisseur heeft hij dit destijds helemaal zelf uitgezocht. "Ik lag in het water met het stuk hout en plaatste twee dagen lang mensen erop om het zo drijvend mogelijk te krijgen zodat het één persoon kon ondersteunen. Om zeker ervan te zijn dat [Rose] niet in het koude water zou zakken, dat ze drie uur lang kon overleven totdat het reddingsschip kwam. Jack wist niet dat ze een uur later door een reddingsboot zou worden opgepikt. Hij was dood, hoe dan ook. En we hebben het zo fijn mogelijk afgestemd zoals je het in de film terugziet, want ik geloofde destijds - en nog steeds - dat, dat voor één persoon nodig was om te overleven."

Tijdens zijn interview met het Amerikaanse tijdschrift werd Cameron gevraagd terug te denken aan 1998, toen de Oscars plaatsvonden en Titanic vele prijzen in de wacht sleepte. Wat is hem van die avond bijgebleven? "Ik herinner met dat ik bijna op de vuist ging met Harvey Weinstein en dat ik hem bijna met mijn Oscar raakte. Het gebeurde op de begane grond in het theater. De muziek begon weer te spelen, wat inhield dat we terug moesten naar onze zitplaats. De mensen om ons heen zeiden: 'Niet hier! Niet hier!' Alsof het oké was om op het parkeerterrein te vechten, weet je? Maar dat was het niet, omdat de muziek begon en we weer live gingen."

De ruzie was ontstaan vanwege een andere, bekende regisseur die voor Weinstein's Miramax een film gemaakt had. "Het is eigenlijk een lang verhaal, maar het heeft te maken met Guillermo del Toro en hoe slecht hij behandeld werd door Miramax tijdens het maken van 'Mimic.' Harvey kwam handenschuddend op me af en vertelde me hoe geweldig [Miramax] was voor artiesten. En ik legde hem haarfijn uit hoe geweldig ik hem voor de artiest vond, gebaseerd op de ervaringen van mijn vriend. En dat leidde naar onenigheid."

12 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Ed Crane

Avatar

Sorry James, ik hecht toch meer waarde aan de mythbusters.

Timothy

Avatar

En dan vooral ook nog even willen zeggen dat hij zelfs een pionier was in het aanpakken van Harvey Weinstein...

Master Of Films

Avatar

+1 voor The Mythbusters :)
En wat betreft Weinstein. Als je in de ogen van JC een klootzak bent, dan ben je gewoon een klootzak al heet je Weinstein, Einstein, Abraham Lincoln, Clown Bassie, Josh Brolin e.d.

chefry1983

Avatar

Ik kan me nog goed herineren dat ik 20 jaar geleden in de bios zat en dat bijna elke vrouw aan het einde van de film moest huilen. En wat maakt het uit of nu 1 of 2 personen op het paneel pasten of niet. Maak je toch druk om andere dingen mensen!!

chazillionair28

Avatar

meneer cameron een beetje prikkelbaar of niet ? zelf even ondertussen een na trap geven aan wonder woman, maar als het op zijn projecten aankomt ( wat t/m Titanic ook gewoon meesterwerken zijn ) gelijk huilen.

Ik vond het einde van titanic gewoon geslaagd omdat het begin en eind met elkaar mooi koppelt alleen om nou te zeggen dat jack niet op dat stuk hout paste en mythbusters hierin ongelijk te geven is wel te veel van het goede.

Frietgezicht

Avatar

@ Chefry,misschien hoorde je mij wel,ik huil als een wijf.

Wat een film was dat. Mooie karakters, prachtige muziek, goede verhaallijn met goed gedoseerde humor enz enz.
En dan elke keer aan het einde van de film acteren dat er iets in je oog zit.

Master Of Films

Avatar

Die muziek van Dion was ook al om te huilen.

Sunspot

Avatar

Kan het me niet eens meer herinneren, uiteraard gezien vroeger op videoband nog, misschien 2x gezien destijds (niet op eigen initiatief uiteraard), sindsdien nooit meer.

Jezus, wat een filmhit was dat, je kon er gewoon niet omheen zowat.

Artificialis

Avatar

Het kwam op mij niet over alsof Jack niet op dat stuk hout paste, maar dat hij gewoon in het water bleef zodat zijn meisje het stuk hout niet hoefde te delen. Zo gaat dat ook met jonge stelletjes, het meisje neemt driekwart van het bed in en de jongen ligt op het stuk dat over is.

Baba Yaga

Avatar

Tuurlijk was dat stuk hout groot genoeg om hem te ondersteunen. Ze hadden gewoon een kleiner stuk hout moet kiezen. Wel een goede film Titanic. Ondanks het feit dat het tig oscars heeft gewonnen, lijkt het een film dat tegenwoordig ondergewaardeerd is.

nieuwslaatste nieuws

meest populair