Daniel Day-Lewis wil 'Phantom Thread' niet zien vanwege pensioen

Daniel Day-Lewis wil 'Phantom Thread' niet zien vanwege pensioen

Hij zal niet meer optreden als acteur.

Gepassioneerde filmkijkers kregen juni dit jaar het slechte nieuws te horen dat drievoudig Oscarwinnaar Daniel Day-Lewis gestopt is met acteren. Met gebruikmaking van een mededeling kondigde de 60-jarige Engelsman dat aan, al gaf hij geen specifieke reden. Dit houdt meteen in dat zijn volgende film met Paul Thomas Anderson - het drama Phantom Thread - zijn laatste acteerklus is. In gesprek met het modeblad W Magazine is Day-Lewis hier dieper op in gegaan.

Toen hem gevraagd werd wat hij nu gaat doen, antwoordde de beste man: "Wie weet? Voorlopig weet ik niet welke kant ik op ga. Maar ik zal niet stil zitten. Ik vrees de ijzige stilte niet." Zoals velen weten neemt Day-Lewis ruim de tijd om zich voor te bereiden op een rol. Voor Phantom Thread, waarin hij een kleermaker speelt, begon hij twee jaar geleden met her namaken van een Balenciaga jurk. Ook heeft hij archiefbeelden van modeshows uit de jaren 40 en 50 bekeken, designers bestudeerd en leren naaien. Pas tijdens de opnames wist Day-Lewis wat komen zou.

Bekijk de afbeelding"Voordat ik aan de film werkte wist ik niet dat ik ging stoppen met acteren. Ik weet wel dat Paul en ik veel hebben gelachen voordat we de film maakten. Maar daarna stopten we, omdat we overweldigd waren door het gevoel van verdriet. Dat verraste ons, want we wisten niet wat waar we leven aan hadden geschonken. Het was moeilijk daarmee te leven. Nog steeds." Waarom Day-Lewis zijn beroep achter zich laat weet hij eveneens niet. "Dat heb ik nog niet uitgevogeld. Maar het is geregeld en het staat vast. Dat ik de film niet wil zien is verbonden aan het besluit om te stoppen met werken als acteur."

Overigens is de Gangs of New York-acteur ervan op de hoogte dat het ongewoon voor hem is om iets bekend te maken middels een publieke verklaring. Maar: "Ik wilde een grens trekken, zodat ik niet weer meegezogen werd in een ander project. Mijn hele leven lang heb ik gemompeld dat ik met acteren moet stoppen, en ik weet niet waarom het deze keer anders was, maar de drang wortelde zich stevig in me en dat werd een dwangneurose. Het was iets dat ik moest doen."

Graag wil hij dat liefhebbers begrijpen dat het geen makkelijke beslissing was. Daniel Day-Lewis eindigde: "Voel ik me beter? Nog niet. Ik heb veel verdriet. En dat is de juiste manier hoe ik me moet voelen. Hoe vreemd zou het zijn als dit een opgewekte stap was in een gloednieuw leven? Sinds mijn twaalfde ben ik geïnteresseerd in acteren en toentertijd was alles behalve het theater - die doos van licht - gehuld in schaduwen. Toen ik begon was het een kwestie van verlossing. Nu wil ik de wereld op een andere manier verkennen."



NieuwsFilm

meest populair