Alles over 'Star Wars: The Last Jedi'

De saga gaat verder!

Twee jaar geleden was er The Force Awakens en keerde de Star Wars-franchise succesvol terug naar de bioscopen. 13 december gaat het tweede deel rond Rey en haar vrienden, The Last Jedi, eindelijk in première. Vandaag alles wat je moet weten over deze film. Mocht je benieuwd zijn welke films nog meer in de bioscoop draaien deze week en de komende weken, bekijk dan hier onze maandtips.

Star Wars: The Last JediBekijk de afbeelding

Regie: Rian Johnson | Cast: Daisy Ridley (Rey), Mark Hamill (Luke Skywalker), Adam Driver (Kylo Ren), Leia Fisher (Leia Organa), Andy Serkis (Supreme Leader Snoke) e.a. | Scenario: Rian Johnson | Speelduur: 153 minuten | Genres: Actie, Avontuur, Fantasy | Kijkwijzer: 12

Nu ze haar eerste stappen in de Jedi-wereld gezet heeft, voegt Rey zich bij Luke Skywalker op een avontuur met Leia, Finn en Poe, dat mysteries van de Force en het verleden zal ontrafelen.

Toekomst

Er staan heel wat Star Wars-films gepland de komende jaren. Na The Last Jedi is de eerstvolgende Solo: A Star Wars Story, waarin acteur Alden Ehrenreich de jonge Han speelt. We leren hoe hij de smokkelaar werd die we in A New Hope leerde kennen. Vanaf 24 mei 2018 in de bioscoop.

In december 2019 is het dan de beurt aan Episode IX, mogelijk de laatste film rond de Skywalker-familie. Daar heeft het in elk geval alle schijn van, daar er door Rian Johnson begonnen is aan een nieuwe trilogie, die zich ergens anders in het sterrenstelsel en met andere personages afspeelt. In de tussentijd is er nog een live-action spin-off gepland: eentje rond Obi-Wan Kenobi.

Eerste reacties

Recensies zijn er wegens een door Disney opgelegd embargo nog niet, maar de film ging wel al in première. Dat betekent dat veel beroemdheden hem al mochten zien en op het internet hun reacties slingerden. Die zijn laaiend enthousiast: het zou de meest gedurfde Star Wars-film in jaren zijn, een lijvige film, die zich onderscheidt van de rest en vol emotionele momenten en prachtige actie zit.

Box office prestaties

De verwachtingen van The Last Jedi zijn torenhoog. De film zou volgens de voorspellingen in première gaan met 215 miljoen dollar in de Verenigde Staten, en uiteindelijk eindigen op 742 miljoen dollar. Dat is iets minder dan The Force Awakens, dat met 247 miljoen dollar opende. Maar dat komt omdat tweede delen in een trilogie het gewoonlijk slechter doen dan hun voorgangers. Tegelijk is de hype zo groot, dat als de film ook maar een beetje aan de verwachtingen voldoet, de box office zomaar hoger zou kunnen uitvallen. Verwacht wordt dat The Last Jedi wereldwijd ook meer dan een miljard dollar omzet, net als zijn voorganger The Force Awakens, en uiteindelijk tussen de 1,6 tot 1,8 miljard dollar eindigt.

Trivia

Carrie Fisher - die helaas overleed nadat de opnames waren afgerond - werkte in Hollywood als script doctor. Aan dit scenario werkte ze ook mee, al heeft ze geen credit gekregen. | De eerste film in de franchise waarin Kenny Baker niet de rol van R2-D2 speelt. Jimmy Vee nam het stokje van hem over, vlak na Bakers overlijden. | Mark Hamill was in eerste instantie niet blij met de richting die zijn personage op zou gaan.



NieuwsFilm

meest populair