Algemeen

Fikse kritiek op deal tussen Walt Disney en Fox

En Disney betaalt heel wat miljarden als de overname niet doorgaat.

door Bram de Groot om 09:00 in Algemeen
Menig filmliefhebber zal met enige verbazing hebben opgekeken toen bekend werd dat Walt Disney concurrent 20th Century Fox zal gaan overnemen. In Hollywood zijn de meningen over de samensmelting van de twee grote studio's verdeeld. Zo heeft de Writers Guild of America West fikse kritiek.

En dit is geen kleine partij. De WGA West vertegenwoordigt maar liefst 10.000 scriptschrijvers. Enkele uren na de bekendmaking van de aanstaande deal van $52,3 miljard kwam de WGA-divisie met een reactie waarin werd aangegeven dat ze hun bedenkingen hebben. Ze twijfelen of de overname wel aansluit op de antitrust-regels, oftewel het mededingingsrecht.

Ze vrezen dat Walt Disney - na de overname goed voor een marktaandeel van zo'n 27 procent - teveel macht gaat krijgen en dat dit teveel effect gaat hebben op andermans belangen, en dus ook op schrijvers van scripts. De WGA ligt overigens wel vaker overhoop met de studio's; vaak over de vergoeding die scriptschrijvers krijgen. Een schrijversstaking in 2007/2008 had flinke gevolgen voor producties die rond die periode waren gepland.

Dat beide studio's nog niet 100 procent zeker van hun zaak zijn, blijkt uit het feit dat Walt Disney maar liefst $2,5 miljard aan Fox moet betalen mocht de deal niet doorgaan. Dit als toezichthouders de overname zouden blokkeren. De deal zou binnen 12 tot 18 maanden compleet afgerond moeten zijn.


Ga na welke films en franchises Walt Disney krijgt nadat de overname van Fox bekrachtigd is.


2 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

chazillionair28

Avatar

Alles leuk en aardig, maar fox wilt/wou zelf zijn divisies verkopen ? Al was het niet disney dan was er wel een ander die fox zou overnemen.

ik vind het niets meer dan een storm in een glas water

Sunspot

Avatar

Ik denk nie tdat er een ander zou zijn die Fox zou overkopen behalve Disney.

NieuwsFilm

meest populair