Featured

Alles over de prachtige documentaire 'Jane'

Over het intrigerende leven van Jane Goodall.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Jim Pedd om 06:00 in Featured
Deze week draait documentaire Jane in de bioscoop, rond de wereldberoemde Jane Goodall. Vandaag alles wat je moet weten over deze film. Mocht je benieuwd zijn welke films nog meer in de bioscoop draaien deze week en de komende weken, bekijk dan hier onze maandtips.

Jane

Regie: Brett Morgen | Cast: Jane Goodall (zichzelf) | Scenario: Brett Morgen | Speelduur: 90 minuten | Genres: Biografie, Documentaire | Kijkwijzer: 9

Als 26-jarige secretaresse krijgt Jane Goodall van paleontoloog Leakey de kans om naar Afrika te gaan. Een grote droom komt uit. Zonder enige ervaring, kennis of wetenschappelijke opleiding trekt zij, samen met haar moeder, naar de wildernis om de allereerste onderzoeker naar apengedrag in het wild te worden. Met een in onze ogen ongekende naïviteit benaderen zij en haar grote liefde, de uit de Nederland afkomstige natuurfilmer Hugo van Lawick, de chimpansees en de gevaren in de wildernis.

Hoe maak je dit soort documentaire?

Een interessante vraag bij een documentaire als deze, gemaakt met een willekeurige berg archiefbeelden, is hoe je deze maakt. Er waren duizenden filmfragmenten, velen zonder audio, anderen echt totaal willekeurig. Regisseur Brett Morgen stelt dat hij de eerste filmrol bekeek en daarbij 28 minuten aan enorm willekeurige beelden zag.

Zo was het eerste shot eentje van Jane die wakker wordt op een heuvel. Het tweede van een vlinder. Vervolgens waren er wat shots van water. Gevolgd doorbeelden van Jane die een heuvel opliep. Het simpelweg bekijken van deze beelden werkte niet. En dus bedacht Brett Morgen een andere aanpak. Samen met een leger van stagiaires en assistenten bedacht hij een nieuwe aanpak. Ze besloten alle beelden in acht categorieën in te delen.

"We plaatsen de beelden van Jane in een categorie, beelden van chimpansees die zich voortplanten in een andere en chimpansees die eten in weer een andere," aldus Morgen. De 160 verschillende chimpansees die te zien waren moesten vervolgens weer ingedeeld worden. "Slechts acht van hen waren relevant voor ons verhaal. En dus moesten we ze allemaal identificeren." Dat lukte wel, maar vervolgens moest nog een narratief gevonden worden. "Dat was in eerste instantie vooral dat van vrouwen die voor zichzelf opkomen." Maar dat werkte ook niet lekker en werd door Morgen veranderd naar Jane die haar echte liefde vindt - het bestuderen van de dieren.

Eerste reacties

De eerste reacties zijn laaiend enthousiast. Op RottenTomatoes scoort Jane een 8,4 en is 99 procent van de critici positief. "Jane eert het nalatenschap van zijn onderwerp met een meeslepende en prachtig gefilmde blik op de decennia van fantastisch werk die zij verricht heeft."

Box office prestaties

Het is niet zeker welk budget Jane had. De film zal niet gigantisch duur geweest zijn: hij is gemaakt met beelden die National Geographic al in handen had. Maar echt groot is het box office succes tot nu toe niet te noemen: tot dusverre werd er in de Verenigde Staten 1,3 miljoen dollar meer verdiend. Maar dat komt ook door de kleine release: hij draaide in 96 bioscopen, waar sommige films in de VS in meer dan 3.000 bioscopen te zien zijn.

Trivia

Jane Goodall had zelf geen zin in deze documentaire. Ze was van mening dat er al veel te veel gemaakt waren. | Delen van de voiceover komen uit Goodall die een audioversie van haar boek Reason for Hope: A Spiritual Journey (1999) maakt. | Overigens woont Goodall in Dar es Salaam, Tanzania.0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

nieuwslaatste nieuws

meest populair