Algemeen

'Moonlight' beste film 2017 volgens Nederlandse filmjournalisten

En 'Brimstone' de beste Nederlandse film.

door Kaj van Zoelen om 13:54 in Algemeen
Moonlight is de beste film van 2017 volgens de Nederlandse filmjournalisten. Althans, volgens de stemming van de KNF, de Kring voor Nederlandse Filmjournalistiek. 76 leden van de KNF brachten hun stemmen uit en Moonlight kwam als de winnaar uit de bus. Op de tweede plek eindigde Gouden Palm-winnaar The Square en op de derde plek de satirische horrorfilm Get Out.

De film van regisseur Barry Jenkins valt daarmee opnieuw in prijzen, na dit jaar onder andere de Oscar en de Golden Globe voor beste film te winnen en in januari op het Internationaal Film Festival Rotterdam de publieksprijs gewonnen te hebben.

De KNF koos ook de beste Nederlandse film van het jaar: Brimstone. De grimmige western van Martin Koolhoven viel dit jaar ook al in de prijzen bij de Gouden Kalveren, inclusief die voor Beste Film.

Dit jaar is de vijftiende keer dat de Nederlandse filmpers de beste film van het jaar kiest. De eerste keer was in 2003, toen Finding Nemo de eer ten deel viel (en Cloaca de binnenlandse eer).

10 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

ISIM

Avatar

Hij was wel goed, maar omdat het gelijk de beste film van 2017 te noemen gaat ook wel een beetje ver. Ik vind niet dat je 1 film kan betitelen als de beste film van 2017. Dat moet je echt per genre doen.

Mav Damian

Avatar

Wat? Is dat niet de beste film van 2016??? Aangezien dat die uitkwam eind van het jaar 2016???

GreenHornet

Avatar

deze is toch van vorig jaar?

Frietgezicht

Avatar

Blijkbaar heb ik dan gemist wat er zo bijzonder aan is.

benjamin

Avatar

Als antwoord op hierboven: officieel is Moonlight een film uit 2016 - zoals elke film die eerder dit jaar meedeed voor de Oscars - maar de Nederlandse release was pas in 2017.

Prince John

Avatar

Vond het ook niet zo speciaal.

Alexwithmike

Avatar

Moonlight behoort zeker tot één van mijn favoriete films van het afgelopen jaar. Loveless, A Monster Calls, Manchester by the Sea, Blade Runner, Lion en A Ghost Story zijn mijn andere persoonlijke toppers van 2017.

GreenHornet

Avatar

dus het gaat om NL Release en niet Internationaal

ISIM

Avatar

@Alexwithmike

Geen een leuke komedie film gezien in 2017?

RobGRobG

Avatar

Lekker politiek correcte keuze weer.

NieuwsFilm

meest populair