Algemeen

Kijktip: 'Dunkirk' gemonteerd als 'stomme film'

Voor het geval dat je je afvroeg hoe de film er honderd jaar geleden uit zou hebben gezien...

door Zilko Tarici om 18:41 in Algemeen
Nu Christopher Nolans imposante film Dunkirk uit is op Blu-ray en dvd, heeft een fan ervoor gekozen om de film te hermonteren tot Dunkirk: The Silent Film; een acht minuten lange, zwart-wit fanfilm zonder dialogen die eruitziet en voelt alsof hij 100 jaar geleden is gemaakt.

De stille versie beperkt het verhaal van de oorspronkelijke film door een aantal van de elementen (zoals de subplot met Cillian Murphy) eruit te knippen en andere verhaallijnen te versnellen. Van de visueel prachtige 70mm-cinematografie blijft natuurlijk nog maar weinig over.

Zoals je kunt zien in onderstaande video, leent Dunkirk zich uitstekend voor een re-edit als deze. De film zelf kan op dit moment rekenen op hoge noteringen in de top tien-lijsten van bekende critici en zal naar verwachting ook in de komende maanden de nodige filmprijzen binnen gaan slepen.

Bekijk hieronder Dunkirk: The Silent Film en laat weten wat je van de video vindt.9 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

ThomasOMalley

Avatar

Grappig dat ze van een film, waarvan ik zou zeggen dat het geluidstechnisch als één van de sterkste van het jaar zou kunnen worden bestempeld, een stomme versie hebben gemaakt.

chefry1983

Avatar

Dunkirk vond ik echt een geweldige film om te zien in de bios. Het bleef spannend van begin tot het einde

Gigan72

Avatar

1 van de betere films van het jaar.

Sunspot

Avatar

Was gewoon niet de film.

Gaat om een oorlogsfilm, waargebeurd, dan moet je niet met PG13 aankomen, kan wel, maar kom dan met echte doden, niet die paar die kwamen

Serieuze oorlogsfilm moeten duidelijk zijn, boodschap overbrengen.

Docu's zijn altijd goed erin, kan ook PG13, mits juiste beelden o.a.

Nee, bij Duinkerken, leek het net alsof ik een vogel was die juist op de 'rustige' momenten kwam langs vliegen.

Hyenas

Avatar

@Sunspot, Nolan heeft vaker heel duidelijk gezegd dat het geen oorlogsfilm is maar een film over overleven.

Ronin75

Avatar

Het zal wel aan mij liggen maar mijn maatje en ik kwamen de bioscoop uit en hadden zoiets van is dit het nou. Een soundtrack die bij ons totaal niet binnen kwam en eerder irritatie opwekte. Welke intensiteit was er dan. Voelde geen dreiging van de Duitsers. Doorsnee oorlogsituaties die we allang hebben gezien maar compleet langdradig gemaakt om het spannend te maken maar bij ons totaal niet werkte. Smaken verschillen maar deze kan niet tippen aan voorgangers als Saving private Ryan of Schindlers list. Ik ben teleurgesteld in Nolan. Ik denk dat de docu over Duinkerken spannender is. Wellicht ook de reden dat dit filmpje is gemaakt. In een paar minuten heb je de film gezien.

Rick_ao

Avatar

Ik kan het mis hebben maar volgens mij was het eind jaren 20 dat de laatste doven films werden gemaakt. Daarna kwam al gauw genoeg films met stem geluid. De tweede wereld oorlog is van 1938 tot 1945

Master Of Films

Avatar

Doven films? Het is een stomme of een zwijgende of een stille film. Laten we daar houden vind je niet ;)

Daarbij was het niet zo dat meteen afgelopen met the silent movies tov talkies.

Modern Times van Chaplin b.v. stamt uit 1936. Zijn volgende film The Great Dictator uit 1940 was wel een talkie. M.a.w. er kwamen nog best wel wat silent films uit na The Jazz Singer ;)

Rick_ao

Avatar

Master Of Films. Klopt ik doelde daarbij alleen op de laurel and hardy films. Daar ben ik mee opgegroeid ;) Ik wist alleen niet of er ook nog in de jaren 30 en 40 doven films werden gemaakt. Stomme, Zwijgende, Of stille films hoe je het ook mag noemen.

NieuwsFilm

meest populair