Featured

Aanrader: 'Darkest Hour' met prachtrol van Gary Oldman

Een van de beste films van Oldman tot nu toe.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Jim Pedd om 08:35 in Featured
Een nieuwe week, een nieuwe aanrader. Ditmaal de film Darkest Hour, waarin Gary Oldman schittert als de beroemde Britse politicus Winston Churchill. Vandaag alles wat je over deze film moet weten. Mocht je benieuwd zijn welke films nog meer in de bioscoop draaien deze week en de komende weken, bekijk dan hier onze maandtips.

Darkest Hour

Regie: Joe Wright | Cast: Gary Oldman (Winston Churchill), Kristin Scott Thomas (Clemmie), Ben Mendelsohn (King George VI), Lily James (Elizabeth Layton), Ronald Pickup (Neville Chamberlain) e.a. | Scenario: Anthony McCarten | Speelduur: 125 minuten | Genres: Biografie, Drama, Historisch | Kijkwijzer: 9

Slechts een paar dagen nadat hij premier van het Verenigd Koninkrijk is geworden, moet Winston Churchill (Oldman) meteen één van zijn zwaarste beproevingen doorstaan: hij moet kiezen of hij met Nazi Duitsland over een vredesverdrag wil onderhandelen, of dat hij voor de idealen en de vrijheid van zijn natie wil vechten.

Oorlogspremier

Tussen mei en juni 1940 schreef de net tot premier benoemde Winston Churchill drie speeches. Die dienden als basis voor het scenario van deze productie. Niet gek ook: de speeches waren toentertijd al iconisch en worden nu nog bestudeerd door politici, historici en studenten.

Toen Churchill premier van Engeland werd, was dat bepaald niet met de makkelijkste taak. Hij werd op 10 mei 1940 benoemd, toen de Geallieerden al oorlog voerden met Adolf Hitler en het ene na het andere land overweldigd werd. Ook voor Engeland was het de vraag wat men moest doen. Scenarist McCarten: "De vraag was, of men alleen moest vechten, met wellicht de vernietiging van het leger en zelfs het land op het spel, of het veilig spelen - zoals Viscount Halifax en vertrekkend premier Neville Chamberlain wilden - en daartoe een verdrag sluiten met Hitler. Winston moest in die situatie een weg vinden en strijden met het establishment."

Interessant voor het onderzoek van McCarten bleken vooral notulen te zijn van vergaderingen van het kabinet van Churchill. Die onthulden volgens hem een nieuwe kant van de man, een van onzekerheid en iemand die zoekende was. Terwijl we Churchill vooral kennen als een standvastig man.

Eerste reacties

Darkest Hour is enorm goed ontvangen. Op RottenTomatoes scoort de film een 7,4 en een goedkeuring van 85 procent. De film wordt volgens critici vooral bijeen gehouden door het briljante werk van Oldman, die het personage met groot gemak tot leven weet te brengen. Oldman ziet al die lof ook verzilverd in prijzen. Hij won de Golden Globe voor de beste acteur in een dramafilm, scoorde een SAG Awards nominatie en een BAFTA-nominatie. Voor die laatstgenoemde filmprijzen werd de film overigens negenmaal genomineerd. Volgens sommigen is het de beste film van Oldman tot nu toe.

Box office prestaties

Darkest Hour is nu al een box office succes; de film kostte 30 miljoen dollar om te maken en leverde tot nu toe wereldwijd 54,7 miljoen dollar op. Uit de VS is van dat bedrag 35,7 miljoen dollar afkomstig; de rest van de wereld was tot nu toe goed voor 19 miljoen dollar. Er ligt echter nog veel in het verschiet, want Darkest Hour moet in nog heel wat landen in première gaan.

Trivia

Acteur John Hurt was gecast als Neville Chamberlain, maar was zo ziek dat hij uiteindelijk niet eens mee kon doen met de table reads. | Het budget voor sigaren in deze film bedroeg 18.000 pond. | Gary Oldman is de zesde Harry Potter-acteur die de rol van Churchill op zich neemt.5 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

dakai-world

Avatar

Afgelopen weekend mogen zien. Moet eerlijk bekennen dat Churchill me toch een vreemd mannetje was. Dat maakte de film juist zo fantastisch, want de beste man moest niet alleen hoop weten te bewaren, maar hij moest intern ook blijven vechten om het witte doek al niet meteen te trekken. Met de kennis van nu, is de man misschien geniaal. Toen was hij niet meer dan een vreemde eend. Prachtfilm, met een fantastisch werk van Gary.

Master Of Films

Avatar

Gelukkig voor Straka is dit een uitstekende Joe Wright film geworden :D

Darthmar

Avatar

Sorry maar een box office succes is het (tot nu toe) niet.

tariegb

Avatar

box office succes zal het ook niet worden, einde van deze film is allang al gespoiled. Wikipedia was er eerder bij

Tycho Nestoris

Avatar

Ik ben zeer benieuwd naar deze film. Gary Oldman ziet er echt fantastisch uit als Winston Churchill en ook de andere castleden zijn veelbelovend.

nieuwslaatste nieuws