Francis Lawrence wilde eigenlijk van 'I Am Legend' een kleinere film maken

Francis Lawrence wilde eigenlijk van 'I Am Legend' een kleinere film maken

"We hadden letterlijk het boek kunnen volgen."

Wie kent Will Smith-vehikel I Am Legend (2007) nog? Daarin zien we de acteur als de laatste persoon op aarde, na het uit de hand lopen van een virus die alle mensen in nachtelijke mutanten verandert. De post-apocalyptische sciencefictionhorrorfilm van Francis Lawrence is het derde project dat het schrijfwerk van Richard Matheson uit 1954 heeft benaderd.

Het budget werd aan de kassa bijna verviervoudigd, wat helemaal geen slechte prestatie is, maar op het kritische gebied viel het allemaal ietwat tegen. De computereffecten overtuigden niet altijd en het boek werd in grote mate genegeerd. Dat I Am Legend uiteindelijk met twee verschillende eindes kampte, hielp ook niet. In gesprek met Screen Rant ging Lawrence (46 jaar) daarop in.

Bekijk de afbeelding"Achteraf gezien denk ik dat we gewoon puur het verhaal van het boek hadden kunnen doen en hetzelfde geld zouden verdienen wat betreft het verkopen van kaartjes, want mensen gingen voor een film over de laatste mens op aarde," vertelt Lawrence.

"Ze zouden het nihilistische einde hebben geaccepteerd - vampiers in plaats van geïnfecteerde mensen. We hadden letterlijk het boek kunnen volgen, waar ik blijer mee geweest zou zijn. Maar, weet je, wanneer je geld uitgeeft en bang bent dat je een kleine, artistieke film maakt over een eenzame vent met een hond in New York, dan probeer je er toch een soort spektakel van te maken."

Bekijk de afbeeldingAan het eind van de film ontwikkelt Smith's personage een geneesmiddel waarmee hij de koelbloedige wezens kan redden. Hij offert zichzelf op om een vrouw en een jongetje te redden en doodt de leider van de monsters. Het alternatieve eind is echter veel donkerder. Smith ontdekt dat de wezens helemaal niet zo onmenselijk zijn en krijgt juist het idee dat hijzelf de slechterik is. Lawrence vond dit een geweldig en beter, maar het testpubliek niet.

"Het is filosofischer dan het originele einde, maar verhaaltechnisch gezien deden we alles wat we niet hoorden te doen, begrijp je me? De held vindt geen geneesmiddel, ze rijden naar het onbekende en de wezens die slecht waren bezitten eigenlijk een greintje menselijkheid. De held blijkt de slechterik te zijn. En dus heb je eigenlijk alles ondersteboven gegooid. We hebben dat einde twee keer uitgetest en men keurde het laaiend af. Laaiend. En daarom gingen we voor het andere einde."



NieuwsFilm

meest populair