James Franco's aanklagers laten van zich horen tijdens interview

James Franco's aanklagers laten van zich horen tijdens interview

Hij is geen Weinstein, maar verandering is wel nodig...

James Franco won een tijdje terug nog de Golden Globe voor beste acteur, maar voor de Oscar-nominaties is zijn film The Disaster Artist bijna compleet genegeerd (een nominatie voor Adapted Screenplay), wat waarschijnlijk wel te maken zal hebben met aanklachten over seksueel misbruik. Franco werd namelijk laatst door een paar actrices aangeklaagd op de sociale media; zij beweren dat de acteur ook wel het nodige op zijn kerfstok heeft staan. Nu lieten twee van deze actrices, Sarah Tither Kaplan en Violet Paley, opnieuw van zich horen, maar deze keer tijdens een interview op Good Morning America.

Kaplan, nu 26, kent Franco van de door hem opgerichte filmschool Studio4 waar zij een studente was, zei: ''James is echt geen Harvey Weinstein, hij is geen monster zonder gevoelens. Maar ik denk wel dat hij misbruik heeft gemaakt van zijn machtspositie door het creëren van een omgeving, voornamelijk op zijn sets, waarin exploitatie van vrouwen vrij gemakkelijk kon gebeuren. Ik denk echter wel dat hij een erg getalenteerd en ook goed mens is, maar er zal wat moeten veranderen''.

''Het is als een piramide; aan de top staan verkrachting en seksueel geweld, en onderaan staan allerlei andere vormen van misbruik van macht, maar daar begint het mee. Als we toestaan dat zelfs de 'minst erge' vormen nog plaatsvinden, dan gaan we richting een cultuur waar seksueel geweld, misogynie en discriminatie nog steeds bestaan. Dus als we een vorm ervan toestaan, accepteren we ze feitelijk allemaal. Dus we moeten tegen elke vorm van misbruik vechten''.

Kaplan vertelde ook dat ze vaker vond dat Franco de jonge actrices bepaalde dingen liet doen die niet nodig leken: ''Toen ik nog een Masters studente was, volgde ik een klas van Franco in Los Angeles, genaamd 'Sex Scenes'. Daar waren de nodige scenes bij waarin ons wat werd gevraagd dat we dan meteen ook moesten doen; ik had graag wat meer tijd gehad om de scripts fatsoenlijk door te kunnen nemen om zo beter te begrijpen waar het over ging en of er enige artistieke waarde aan gekoppeld was. Heel vaak leken deze scenes eerder bedoeld om jonge vrouwen uit te buiten en en op een vervelende manier gebruik van hen te maken''.

Paley, nu 23, had iets minder te zeggen, maar liet zich wel nog een keer uit over de keer dat ze werd gedwongen tot het hebben van orale seks met Franco: ''Hij dwong me daartoe, duwde mijn hoofd omlaag en zei ''kom op''''. Paley kreeg hierna wel nog een relatie met Franco, maar ziet nu in dat dit fout was: ''Ik heb er spijt van, ik was jong en hij was een bekendheid tegen wie ik echt opkeek''. Franco zelf liet zich er een tijdje geleden nog over uit tijdens de Stephen Colbert show, wat via de link hieronder nog eens te zien is.



NieuwsFilm

meest populair