Featured

Superheldenfilms met zwarte helden

Zij gingen Black Panther voor.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Bram de Groot om 08:29 in Featured
Uiteraard maakte acteur Chadwick Boseman al zijn debuut in Civil War (2016), maar deze week gaat met Black Panther de eerste solofilm in het Marvel Cinematic Universe met een zwarte superheld in de titelrol in première. Heel goed natuurlijk, maar het is geen unicum in het genre dat wordt gedomineerd door witte superhelden.

Voor menigeen is het misschien wat overdreven dat de nadruk er zo op wordt gelegd, maar in de States wordt het wat grootser opgepakt. Het is een vergelijkbare discussie als met Wonder Woman, de eerste superheldenfilm met een vrouwelijke held sinds Elektra uit 2005.

Hieronder werpen we een snelle blik op de reeds verschenen superheldenfilms met zwarte superhelden in de hoofdrol. Zeker niet de beste films overigens, al waren de Blade-films en Hancock niet onaardig.

The Meteor Man (1993)
Met Robert Townsend als de titelheld wordt zijn alter ego Jefferson Reed geraakt door een meteoor. Hierdoor krijgt de rustige schoolleraar met hoogtevrees bijzondere krachten. Zijn omgeving spoort hem aan om als superheld te vechten tegen criminelen en drugsdealers. Dit leidt tot allerlei hilarische situaties.


Blankman (1994)
Met Damon Wayans als Blankman zien we hoe de volwassen man Darryl zich gedraagt als een klein kind. Toch is hij geniaal, want hij kan van de gekste dingen 'grootse' uitvindingen maken. Als hij op een dag een methode ontdekt waardoor zijn kleren kogelvrij worden, besluit hij een superheld te worden.


Steel (1997)
Met Shaquille O'Neal als de DC-held zien we hoe John Henry Irons gevaarlijke wapens ontwerpt voor het leger. Wanneer hij op een dag een voorstelling geeft aan een vrouwelijke senator, draait dit uit op een fiasco. De politica komt om en zijn collega Susan Sparks raakt voor het leven verlamd. Hoewel hij onschuldig is, besluit John toch om ontslag te nemen en terug te keren naar zijn woonplaats in de Bronx. Maar daar komt hij tot de vaststelling dat de geheime wapens door iemand op de zwarte markt worden verkocht. Samen met zijn vriend 'oom Joe' doet hij er alles aan om de criminelen te stoppen.


Spawn (1997)
Met Michael Jai White als de anti-held zien we hoe een huurmoordenaar wordt bedrogen en vermoord door zijn baas Jason Wynn. Wanneer de man een deal maakt met de Duivel keert hij als Spawn terug naar de Aarde. Hij wordt door een hulpje van de Duivel opgedragen om Wynn te vermoorden. Spawn wordt gedwongen om te kiezen tussen goed en kwaad.


Blade I - III (1998 - 2004)
Met Wesley Snipes als de Marvel-held ontmoeten we de half mens/half vampier. Dit komt doordat zijn moeder tijdens de zwangerschap gebeten werd. Blade is opgegroeid tot een vampierjager, uit op wraak voor z'n moeder. De vampiers, die geïnfiltreerd zijn in bijna elke organisatie, hebben het bloed van Blade nodig voor een speciaal ritueel waar mee ze de macht over de aarde willen krijgen.


Catwoman (2004)
Halle Berry is in deze misschien wel slechtste moderne superheldenfilm het personage Patience Philips. Ze werkt als grafisch ontwerpster voor Hedare Beauty en wordt vermoord nadat ze iets geheims heeft ontdekt. Ze wordt echter getransformeerd in een vrouw met de kracht, snelheid, behendigheid en het sterke gevoel van een kat. Met haar nieuwe eigenschappen en katachtige intuïtie, wordt ze Catwoman: een sluw en sluipend schepsel dat op de grens balanceert van goed en kwaad. Zoals elke wilde kat is ze gevaarlijk, ongrijpbaar en ontembaar.


Hancock (2008)
Met Will Smith in de titelrol zien we de nerveuze, sarcastische en onbegrepen Hancock vol tegenstrijdigheden en zijn goed bedoeld heldhaftig gedrag bereikt misschien wel zijn doel en redt talloze levens, maar laat ook een indrukwekkend spoor van vernieling na. Het publiek heeft er uiteindelijk de buik van vol, tot op de dag dat hij het leven redt van PR directeur Ray Embrey. Dan begint de sardonische superheld te beseffen dat hij misschien toch ook een kwetsbare kant heeft.15 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Timothy

Avatar

Human Torch? :-P

hania82

Avatar

Ligt het aan mij is zo'n item racisme. Want stel nou als je het omdraait. Beste blanke superhelden. Denk niet dat dit dan erg netjes is. Niet dat ik zo politiek correct ben. Maar dan is dit item ook fout.

Ereptile

Avatar

Wel jammer dat mensen zo op huidskleur aan het beoordelen zijn. Of iemand van een andere etniciteit is zou niets moeten uitmaken. Of de film goed is, daar zou het om moeten gaan.

Chrischzz

Avatar

Haha.. Blankman is zwart..

(Ok, in het engels betekend blank niet blank natuurlijk, maar toch)

Locotelli

Avatar

Is niks racistisch aan deze topic..
Mensen maken het racistisch.. daar zijn mensen altijd goed in geweest.

Spawn moet ik echt eens opnieuw gaan kijken. Ik kan niet wachten op de nieuwe. Las net dat ze die gaan maken.

Frietgezicht

Avatar

Vermoeiend die zwarte hype die om de film heen hangt.


Laten de blanken in talkshows enz maar eens juichen omdat er alleen blanken in een film zitten,dan is de wereld te klein.Blade heeft eigenlijk het nieuwe tijdperk van de superhelden-films gestart,daar mogen ze veel trotser op zijn.Wel veel zin in deze film. BP was top in Civil War. Ik ga met mijn kaaskop snel naar deze film.

Frietgezicht

Avatar

Wel een zooitje waardeloze films hierboven. Blade 1 en 2 zijn top, Spawn was vroeger altijd een guilty pleasure van mij, voor de rest is het allemaal niks.

Master Of Films

Avatar

Lekker boeie.

De live action karakter Blade is gewoon cool, vanwege Wesley Snipes. Verrrekte goeie casting. Tevens was Wesley ook zeer goed gecast in Demolition Man. Hij wist precies in welke film hij zat en acteerde daar ook naar.

Damon "Mayor Payne" Wayans is trouwens een goeie komiek, als was Blankman helemaal niet geslaagd. Samen met Keenen Ivory Wayans zijn zij de enige echte grappige gasten van Wayans familie. De extreme niet zo grappige broertje Marlon Wayans krijgt alleen van mij één free pass vanwege Requiem for a Dream.

Dirk Diggler

Avatar

Damon 'Homey The Clown' Wayans' Blankman was meer een gevolg van de populaire sketchshow 'In Living Colour'. De serie die ook Jim 'Fire Marshal Bill' Carey een podium heeft gegeven, Rosie 'Ik kan heel hard screeuwen' Perez en Jennifer 'Look at my ass' Lopez verzorgde de choreografie.
Ik vind Meteor Man meer een Blaxploitation film dan een superheldenfilm.
Blade was, is en blijft de 'kickstarter' van het nieuwe' MCU. Erg jammer dat Spawn niet gelukt is, special effect waren zo tergend, maar blijft wel een van mijn favo superhelden.
Niet zwart maar wel noemenswaardig: Zebraman

Master Of Films

Avatar

In Living Colour, een show waar niemand naar keek behalve ik, had een Jim die al zat te solliciteren naar een Batman film.Nu we toch bezig met de show, een heel erg jonge Jennifer Lopez (wel een stukje ouder dan Leon's Mathilda hoor dat dan weer wel) kwam ook even langs.

Dirk Diggler

Avatar

MOF " In Living Colour, een show waar niemand naar keek behalve ik "

Ho Ho Ho, volgens mij zaten we altijd samen te kijken in Villa 65, likkebaardend naar Flygirl J-Lo.

Master Of Films

Avatar

Sorry DD. Mijn nederige excuus. Ik wordt ook een dagje ouder hé. ;)

Sunspot

Avatar

Blade 1 en 2 zijn gewoon top, hoop dat Snipes als oudere Blade kan terugkeren.

Steel was belachelijk. Catwoman was leuk. Hancock was matig.

Artificialis

Avatar

Catwoman nooit gezien, Hancock vond ik verschrikkelijk, Blade I en II waren wel aardig, III was vreselijk. Het wordt voor Black Panther in ieder geval niet moeilijk om alle voorgangers uit deze lijst in kwaliteit te verslaan.

hania82 "Ligt het aan mij is zo'n item racisme. Want stel nou als je het omdraait. Beste blanke superhelden. Denk niet dat dit dan erg netjes is. Niet dat ik zo politiek correct ben. Maar dan is dit item ook fout."

Superheldenfilms met een zwarte hoofdrolspeler/cast zijn nou eenmaal een minderheidscategorie. Na 17 films met een blanke man in de hoofdrol (want laten we eerlijk zijn, ook de Avengers films draaiden vooral om Stark, Rogers, Thor en Banner) is Black Panther met T'Challa gewoon opvallend.

Net als Captain Marvel dat vanwege een vrouwelijke hoofdrolspeler ook zal zijn. En de toekomstige film met Wiccan en Hulkling zal ongetwijfeld ook met veel ophef in de bioscoop verschijnen.

GreenHornet

Avatar

Ik negeer zware helden, voegen niks toe

nieuwslaatste nieuws

meest populair