Superheldenfilms met zwarte helden

Superheldenfilms met zwarte helden

Zij gingen Black Panther voor.

Uiteraard maakte acteur Chadwick Boseman al zijn debuut in Civil War (2016), maar deze week gaat met Black Panther de eerste solofilm in het Marvel Cinematic Universe met een zwarte superheld in de titelrol in première. Heel goed natuurlijk, maar het is geen unicum in het genre dat wordt gedomineerd door witte superhelden.

Voor menigeen is het misschien wat overdreven dat de nadruk er zo op wordt gelegd, maar in de States wordt het wat grootser opgepakt. Het is een vergelijkbare discussie als met Wonder Woman, de eerste superheldenfilm met een vrouwelijke held sinds Elektra uit 2005.

Hieronder werpen we een snelle blik op de reeds verschenen superheldenfilms met zwarte superhelden in de hoofdrol. Zeker niet de beste films overigens, al waren de Blade-films en Hancock niet onaardig.

The Meteor Man (1993)
Met Robert Townsend als de titelheld wordt zijn alter ego Jefferson Reed geraakt door een meteoor. Hierdoor krijgt de rustige schoolleraar met hoogtevrees bijzondere krachten. Zijn omgeving spoort hem aan om als superheld te vechten tegen criminelen en drugsdealers. Dit leidt tot allerlei hilarische situaties.


Blankman (1994)
Met Damon Wayans als Blankman zien we hoe de volwassen man Darryl zich gedraagt als een klein kind. Toch is hij geniaal, want hij kan van de gekste dingen 'grootse' uitvindingen maken. Als hij op een dag een methode ontdekt waardoor zijn kleren kogelvrij worden, besluit hij een superheld te worden.


Steel (1997)
Met Shaquille O'Neal als de DC-held zien we hoe John Henry Irons gevaarlijke wapens ontwerpt voor het leger. Wanneer hij op een dag een voorstelling geeft aan een vrouwelijke senator, draait dit uit op een fiasco. De politica komt om en zijn collega Susan Sparks raakt voor het leven verlamd. Hoewel hij onschuldig is, besluit John toch om ontslag te nemen en terug te keren naar zijn woonplaats in de Bronx. Maar daar komt hij tot de vaststelling dat de geheime wapens door iemand op de zwarte markt worden verkocht. Samen met zijn vriend 'oom Joe' doet hij er alles aan om de criminelen te stoppen.


Spawn (1997)
Met Michael Jai White als de anti-held zien we hoe een huurmoordenaar wordt bedrogen en vermoord door zijn baas Jason Wynn. Wanneer de man een deal maakt met de Duivel keert hij als Spawn terug naar de Aarde. Hij wordt door een hulpje van de Duivel opgedragen om Wynn te vermoorden. Spawn wordt gedwongen om te kiezen tussen goed en kwaad.


Blade I - III (1998 - 2004)
Met Wesley Snipes als de Marvel-held ontmoeten we de half mens/half vampier. Dit komt doordat zijn moeder tijdens de zwangerschap gebeten werd. Blade is opgegroeid tot een vampierjager, uit op wraak voor z'n moeder. De vampiers, die geïnfiltreerd zijn in bijna elke organisatie, hebben het bloed van Blade nodig voor een speciaal ritueel waar mee ze de macht over de aarde willen krijgen.


Catwoman (2004)
Halle Berry is in deze misschien wel slechtste moderne superheldenfilm het personage Patience Philips. Ze werkt als grafisch ontwerpster voor Hedare Beauty en wordt vermoord nadat ze iets geheims heeft ontdekt. Ze wordt echter getransformeerd in een vrouw met de kracht, snelheid, behendigheid en het sterke gevoel van een kat. Met haar nieuwe eigenschappen en katachtige intuïtie, wordt ze Catwoman: een sluw en sluipend schepsel dat op de grens balanceert van goed en kwaad. Zoals elke wilde kat is ze gevaarlijk, ongrijpbaar en ontembaar.


Hancock (2008)
Met Will Smith in de titelrol zien we de nerveuze, sarcastische en onbegrepen Hancock vol tegenstrijdigheden en zijn goed bedoeld heldhaftig gedrag bereikt misschien wel zijn doel en redt talloze levens, maar laat ook een indrukwekkend spoor van vernieling na. Het publiek heeft er uiteindelijk de buik van vol, tot op de dag dat hij het leven redt van PR directeur Ray Embrey. Dan begint de sardonische superheld te beseffen dat hij misschien toch ook een kwetsbare kant heeft.



NieuwsFilm

meest populair