Celebrity

Michael Haneke vergelijkt MeToo-beweging met een heksenjacht

"In welke tijd leven we? De middeleeuwen?"

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Rik Timmer om 06:00 in Celebrity
Genoeg mensen op planeet Aarde steunen de MeToo-beweging, welke voor slachtoffers opkomt die met seksueel misbruik te maken hebben gehad. Vele bekendheden uit Hollywood hebben dikwijls hun mening hierover vrijgegeven. Nu heeft een ander zich in de mix gegooid, maar toejuichend is het niet. Michael Haneke, de Oostenrijkse regisseur van films als Funny Games en Amour, liet aan een krant uit zijn geboorteland weten wat hij van de ontwikkeling vindt. Volgens Haneke is het een heksenjacht.

Het bericht is door Deadline vertaald. Volgens hen zei de 75-jarige filmmaker dat het vast staat dat vormen van verkrachting en misbruik strafbaar moeten zijn, maar "deze hysterische, vroegtijdige beoordelingen die nu spreiden, vind ik absoluut walgelijk. En ik wil niet weten hoeveel van die beschuldigingen - ouder dan twintig tot dertig jaar - weinig te maken hebben met seksuele mishandeling."

De uitbarsting van aanklachten zou vooral blinde woede zijn, niet gericht op feiten, maar vooroordelen die de levens van mensen verwoesten waarvan de misdaad nog niet eens bewezen is. "Mensen worden door de media omgelegd, hun levens en carrières geruïneerd," vertelt Haneke, die ervan zeker is dat mensen hem na zijn woorden als een "mannelijk, chauvinistisch varken" zullen zien.

Elke keer wanneer er iets nieuws aan het licht komt, zegt Haneke, wordt er een "shitstorm" voortgebracht op forums en nieuwspagina's, welke het sociale klimaat vergiftigt. Volgens hem wordt het onderwerp van seksuele mishandeling hierdoor lastiger om over te discussiëren. Daarnaast worden films en tv-series nu gedwongen op te letten met wat ze bespreken - geldschieters willen anders nergens meer in investeren.

Haneke eindigt: "Verdachte acteurs worden uit films en series gesneden, zodat makers het publiek niet verliezen. In welke tijd leven we? De middeleeuwen? Dit heeft niets te maken met het feit dat elke seksuele aanranding en al het geweld - of het nou gericht is tegen vrouwen of mannen - veroordeeld en afgestraft zou moeten worden. Maar de heksenjacht moet achtergelaten worden in de middeleeuwen."

9 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Ereptile

Avatar

"deze hysterische, vroegtijdige beoordelingen die nu spreiden, vind ik absoluut walgelijk. En ik wil niet weten hoeveel van die beschuldigingen - ouder dan twintig tot dertig jaar - weinig te maken hebben met seksuele mishandeling.


Hij slaat met deze uitspraak wel de spijker op z'n kop. Ik vind het wel logisch dat bijv. Kevin Spacey uit de film is gehaald aangezien Spacey in verband wordt gebracht met de aanranding. Iets wat hij zelf volgens mij bevestigd.

Frietgezicht

Avatar

Is er ook nog een regisseur ergens in Japan ofzo met een mening hierover?

Master Of Films

Avatar

Waarom wordt mijn mening weer niet gevraagd. Ik barst van de charisma, veel meer dan Haneke. Altijd hetzelfde liedje hier, altijd die nobody's aan het woord.

Sunspot

Avatar

Het is af en toe dan ook een heksenjacht.

Er kan veel goeds komen uit METOO, maar als je soms ziet wat er gebeurt, nee, heksenjacht af en toe inderdaad helaas.

Artificialis

Avatar

benjamin "Ik kan mij vergissen, maar ik zag toch altijd precies echt wel Michael Douglas in de trailer van Ant-Man And The Wasp, T.J. Miller in de trailer van Deadpool 2 en heb al meerdere berichten gelezen waarin verdedigd werd dat Johnny Depp in Fantastic Beasts bleef."

Iets waar je het ongetwijfeld mee oneens zal zijn geweest.

ThomasOMalley

Avatar

Aah die kaart heeft Artificialis ook bij mij eens gespeeld.
Met hangende pootjes heeft 'ie toen de discussie verlaten; dat was een schoolvoorbeeld van "assumption is the mother of all fuck-ups".

Ter vermaak de URL naar dat moment om het nog eens te herleven (ook ben ik niet te beroerd bronnetjes te delen): https://www.filmtotaal.nl/nieuws/58782

Master Of Films

Avatar

Hé Artificialis. Je zou toch geen aannames meer doen. Ja ja ik onthou dat soort dingen wel.

ThomasOMalley "dat was een schoolvoorbeeld van "assumption is the mother of all fuck-ups""


Ja die ken ik van Under Siege 2.

nieuwslaatste nieuws

meest populair