Algemeen

Rutger Hauer geen fan van 'Blade Runner 2049'

Maar waarom?

door Bram de Groot om 08:02 in Algemeen
Rutger Hauer was de grote slechterik in Ridley Scotts Blade Runner uit 1982 en speelde de replicant Roy Batty. De Nederlandse acteur heeft ondertussen ook het vervolg Blade Runner 2049 gezien en het blijkt dat hij geen fan is.

In gesprek met The Hollywood Reporter zei Hauer: "Ik heb hem goed bekeken. De film ziet er geweldig uit, maar ik heb er moeite mee om te constateren dat deze film nodig was. Ik denk dat je iets zo mooi met rust moet laten en iets anders moet maken. Probeer niet te profiteren van iets dat er 30 jaar over heeft gedaan om succesvol te worden."

En: Deze is niet personagegedreven en er is geen humor, er is geen liefde, er is geen ziel. Je kunt de ode aan het origineel zien, maar dat is voor mij niet voldoende. Ik wist dat dit niet zou werken. Maar ik denk dat het niet belangrijk is wat ik denk."


Onze landgenoot, overigens nog steeds te zien in Hollywood-films, lijkt dus niet onder de indruk van remakes en reboots, en dus ook niet van het door velen bejubelde Blade Runner 2049 van regisseur Denis Villeneuve.

Voor deze Blade Runner 2049 won cameraman Roger Deakins overigens afgelopen weekend de belangrijkste prijs tijdens de ASC Awards. Andere genomineerden waren Bruno Delbonnel (Darkest Hour), Hoyte van Hoytema (Dunkirk), Dan Laustsen (The Shape of Water) en Rachel Morrison (Mudbound). Deakins is ook genomineerd voor een Oscar.

18 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

ThomasOMalley

Avatar

Vrij respectloos van Hauer om dit af te schilderen als een cash grab.
Wat je ook van de film vindt, dat was het zeker niet.

Master Of Films

Avatar

Er zit idd wat emotionele lading in Hauer's commentaar. Maar toch zijn de makers, o.a. met name Hampton Fancher, Ridley Scott & Denis Villeneuve, met respect omgegaan met de Blade Runner eigendom. Of deze film nodig was. Nee. Maar ze hebben BR2049 toch gemaakt met een compleet afgesloten verhaal. Je hoeft deel 1 niet te kijken en men maakt geen reclame voor een deel 3.

Ang3l

Avatar

"Probeer niet te profi...." wat een zure reactie Rutger :D

23VDV23

Avatar

Ben het er deels mee eens. Ze zijn zo respectvol mogelijk met de verhaalwereld omgesprongen, maar de charme van het origineel had het niet. Prachtig gemaakt, maar te vertellerig en opzichtig intellectueel willen zijn (waarmee je ironisch genoeg dat 'intellectuele aspect' voor een groot deel teniet doet). Bovendien speelde het behoorlijk leentjebuur bij originelere scifi films van de afgelopen 15 jaar, zoals Children of Men en Her.

Luukse

Avatar

2049 is een fantastische film die het verdiende om gemaakt te worden. Een van de weinige in al het jaren-oude sequel / prequel / remake / rehash / reinvention meuk dat er bestaat.

Mav Damian

Avatar

Dan heeft hij een andere film gezien. Er was degelijk wel liefde en emoties te zien in film met hetzelfde niveau als in de eerste. Wat was dan de scène waarin een clone van Racheal oog in oog stond voor Deckard Vond ik wel een sterk en emotioneel scene en er zijn er nog hoor.

Master Of Films

Avatar

23VDV23 "Bovendien speelde het behoorlijk leentjebuur bij originelere scifi films van de afgelopen 15 jaar, zoals Children of Men en Her."
Net zoals dat Star Wars A New Hope leentjebuur speelde van Kurosawa, Flash Gordon, Buck Rogers, de boekenreeks John Carter enz. Daarnaast kan men Her ook niet echt orgineel noemen, het is tenslotte deels gebaseerd op een standaard AI verhaal. Dus kan ik ook refereren naar boeken/films zoals 2001 en verhalen van Asimov. Children of Men speelt leentjebuur van dystopian omgevingen, daar waar de orginele Blade Runner, A Clockwork Orange, THX 1138 & Logan's Run ook gebruik van gemaakt. Ik vind zelfs dat Children of Men een connectie heeft met Twelve Monkeys.

Sorry, maar ik vind dat een lame excuus. Je kan bijna van elke film wel iets vinden wat niet eens orgineel is. We vertellen al duizenden jaren (dezelfde) verhalen. Heel thema's komen toch altijd wel weer terug.

Goku32

Avatar

En precies wat rutger zegt daar moet Hollywood naar luisteren. Maak iets nieuws En ga geen ouwe films remaken van vroeger. Want vaak zijn dat allemaal poep films

23VDV23

Avatar

@Master of Film: dat klopt, maar de originele Blade Runner was dan juist een film die fris voelde en waar juist ándere films inspiratie uithaalden. Ik vond deze, hoewel dus nogmaals goed gemaakt, een stuk minder verfrissend. Weinig subtiel. Een AI vriendinnetje met zwoele stem die je overal mee naartoe kunt dragen, een grudgy underground beweging die een 'onmogelijke geboorte' als symbool van haar verzet ziet... Al met al goede film die Deakins eindelijk zijn welverdiende Oscar mag opleveren (al is dat net als DiCaprio voor The Revenant vooral omdat hij hem al láng had moeten krijgen), maar niet de instant classic of zelfs maar film van het jaar 2017 die sommigen het noemen. Ik heb weinig tot niets gezien dat ook maar een beetje nieuw of verrassend voelt.

Master Of Films

Avatar

23VDV23 "maar de originele Blade Runner was dan juist een film die fris voelde en waar juist ándere films inspiratie uithaalden"
Wellicht dat je dan even naar Metropolis moet gaan kijken, als je het over frisse SF film hebt.

Metropolis was voornamelijk de inspiratie bron voor de film Blade Runner.

Tuurlijk halen vele films waaronder Ghost in the Shell hun Blade Runner inspiratie, maar eigenlijk is Metropolis de werkelijke boosdoener. ;)
Zei er iemand nog Star Wars ;)

23VDV23 "Ik heb weinig tot niets gezien dat ook maar een beetje nieuw of verrassend voelt."
Maar dat geld toch voor vele films. Niet dan? Er is toch altijd wel wat iets herkenbaars te bekennen. Bijvoorbeeld. In hoeveel tig films zijn er Shakespearean referenties verwerkt. Sommigen weten niet eens dat Hamlet een rol speelt in The Lion King en dat noemt men een orginele film?

Dirk Diggler

Avatar

2049 was een ode aan het origineel, in principe overbodig, leuk voor de fans zoals ik en een mooie afsluiter. Zullen we over 30 jaar dan toch Blade Runner 2199 gaan krijgen met Gijs Naber als oude replicant die Gosling moet opsporen.

MARQ242

Avatar

Ook ik ben deels met Rutger eens. De nieuwe is erg mooi gemaakt, geinig verhaal en heeft een goeie cast. Maar het is gewoon een hele andere film dat het orgineel. Veel minder gritty/film noir en levendig. En ik kreeg ook geen band met het hoofd karakter (pas tegen het einde een beetje).

soprano077

Avatar

voor iemand die zo sterk zijn mening weergeeft speelt hij wel in veel vervolgen van aardig wat b-films.

Master Of Films

Avatar

Dirk Diggler "Zullen we over 30 jaar dan toch Blade Runner 2199 gaan krijgen met Gijs Naber als oude replicant die Gosling moet opsporen."
Wat een enorme verkeerde castingkeuze. Ali B is de enige echte en beste keuze om een replicant te spelen.

Moviewheels

Avatar

Ik begrijp hem wel; de film heeft voor hem een hele speciale betekenis en dan is het uiteindelijke commentaar te begrijpen. Neemt niet weg dat 2049 zeer de moeite waard was. MOF; comment is spot on!

Artificialis

Avatar

Wat een onzin, Blade Runner 2049 was werkelijk op alle vlakken superieur aan het eerste deel. Het origineel is sowieso overrated wat mij betreft.

ThomasOMalley

Avatar

rukubrick is er niet ergens een Star Wars artikel te vinden waar je in herhaling kan vallen?

Tarantoga

Avatar

Ben het volledig met Rutger Hauer eens.

NieuwsFilm

meest populair