Iron Man 2 - De weg naar 'Avengers: Infinity War'

Iron Man 2 - De weg naar 'Avengers: Infinity War'

Alles over de verbindingen, cameo's en andere belangrijke dingen die je moet weten voordat je naar Avengers: Infinity War gaat.

Nog maar even en dan draait Avengers: Infinity War in de bioscoop. In de aanloop naar die film kijken we terug naar het succesverhaal van Marvel Studios. In tien jaar tijd maakte men twintig films, elk met zo zijn eigen connecties met voorgaande films in de franchise en hints naar de toekomst. Die leggen we bloot in deze nieuwe artikelenreeks.

» Surf naar deze pagina voor al onze overzichten!

Bekijk de afbeelding
Iron Man 2 (2010)
Regie: Jon Favreau | Cast: Robert Downey Jr. (Tony Stark / Iron Man), Don Cheadle (Rhodey / War Machine), Mickey Rourke (Ivan Vanko), Scarlett Johansson (Natasha Romanoff / Black Widow) e.a.
Budget: 200 miljoen dollar | Box office: 623,9 miljoen dollar
Deze film pikt het verhaal zes maanden na de gebeurtenissen in Iron Man op en moest het MCU, na het toch tegenvallende The Incredible Hulk (2008) rechtzetten. Dat deed de film niet echt, want de ontvangst viel tegen, vooral omdat er veel te veel geprobeerd werd. Met Iron Man 2 werd het MCU echt breed gemaakt.

Het plot

De Amerikaanse regering wil de Iron Man-technologie hebben. Daar gaat Tony niet mee akkoord, en ondertussen krijgt hij te maken met de verbitterde Russische wetenschapper Ivan Vanko. Die besluit zijn eigen pak met Arc Reactor te maken en gebruikt elektrische zwepen om het tegen Tony op te nemen. Tony weet de eerste aanval af te slaan, maar krijgt op een alter moment tijdens de Stark-expo te maken met meer soortgelijke wapenpakken, ontwikkeld door rivaal Justin Hammer. Ivan Vanko weet de controle over die pakken over te nemen en gebruikt ze om het tegen Tony en diens maat Rhodes op te nemen. Uiteindelijk weten ze te winnen en zijn er nauwelijks slachtoffers.

Links met andere films

Iron Man 2 zit vol verwijzingen naar andere MCU-films. Allereerst is er de introductie van Black Widow, die zich voordoet als medewerker van Tony maar eigenlijk moet zien of hij geschikt is voor het Avengers-initiatief. Ten tweede verschijnt Nick Fury ten tonele, vooral om Tony van onverantwoordelijk gedrag te beschuldigen. Ten derde is er natuurlijk War Machine die zijn opwachting maakt als superheld. Verder zijn er wat kleinere zaken: zo is er nog een comicbook te zien die Captain America toont die Adolf Hitler bewusteloos slaat; het schild van Cap en zijn er op de achtergrond wat beelden uit The Incredible Hulk te zien. Tot slot wordt er nog verwezen naar Mjölnir, de hamer van Thor.

After credits

De after-credits scène was vrij schaamteloos van opzet bij Iron Man 2. We zien eerst een auto die door New Mexico rijdt en vlakbij een krater stopt. Agent Coulson van SHIELD stapt uit en pleegt een telefoontje. Dan wordt de hamer van Thor onthuld, die uit de grond steekt. Kortom: het was de opzet van de volgende MCU-film.

Cameo van Stan Lee

In de vorige Iron Man-film dacht Tony Stark nog dat Stan Lee Hugh Hefner was. Ditmaal vergist hij zich weer en denkt Tony dat Lee niemand minder dan talkshowhost Larry King is.



NieuwsFilm

meest populair