Events & Festivals

The Avengers - De weg naar 'Avengers: Infinity War'

Alles over de verbindingen, cameo's en andere belangrijke dingen die je moet weten voordat je naar Avengers: Infinity War gaat.

door Bram de Groot om 06:00 in Events & Festivals
Nog maar even en dan draait Avengers: Infinity War in de bioscoop. In de aanloop naar die film kijken we terug naar het succesverhaal van Marvel Studios. In tien jaar tijd maakte men achttien films, elk met zo zijn eigen connecties met voorgaande films in de franchise en hints naar de toekomst. Die leggen we bloot in deze nieuwe artikelenreeks.

» Surf naar deze pagina voor al onze overzichten!


The Avengers (2011)
Regie: Joss Whedon | Cast: Chris Evans (Captain America), Robert Downey Jr. (Iron Man), Chris Hemsworth (Thor), Mark Ruffalo (Hulk), Scarlett Johansson (Black Widow), Jeremy Renner (Hawkeye) e.a. | Budget: 220 miljoen dollar | Box office: 1.518,5 miljoen dollar
Na de vijf solofilms, met twee delen voor Iron Man, was het tijd voor deze grootse cross-over. Het bleek een enorm succes en de definitieve bekrachtiging van het Marvel Cinematic Universe, ondertussen de financieel veruit meest succesvolle filmfranchise die er bestaat. The Avengers luidde de nodige tv-series in en gaf heel Hollywood de inspiratie om eigen universa te starten. Naast dat de film een afronding van Phase I was, betekende het ook een eerste grote hint naar Thanos en zijn droom om de Infinity Stones bij elkaar te krijgen.

Het plot
Op een basis van S.H.I.E.L.D. experimenteert Dr. Erik Selvig met de kosmische kubus, de Tesseract, en opent hij een poort voor Loki. Met de hulp van de Chitauri arriveert Loki samen met een krachtige Scepter op de aarde, om zo de Tesseract in handen te krijgen. Hij bekeert onder meer Hawkeye en steelt de Tesseract. Nick Fury trekt het Avengers-plan uit de kast en zorgt dat de helden blij elkaar komen. Zij moeten nog duidelijk aan elkaar wennen, maar krijgen Loki te pakken. Het blijkt een list en in een groots gevecht op de Hellicarrier doodt Loki agent Coulson. Zijn dood wordt door Fury gebruikt om de Avengers te verenigen. Loki gaat naar New York en opent een poort voor het Chitauri-leger. Een enorme confrontatie volgt, en ondertussen stuurt de leiding van S.H.I.E.L.D. een kernwapen op de stad af. Iron Man weet deze te onderscheppen en laat de bom aan de andere kant van de poort tot ontploffing komen. Iron Man is net op tijd terug en Thor neemt de Tesseract mee naar Asgard.

Links met andere films
Deze film is uiteraard verbonden aan alles. De belangrijkste connecties zijn die met Thanos, die wordt geïntroduceerd, de Space Stone (Tesseract) en de Mind Stone (Chitauri Scepter). Ook is er een sterke link met de gebeurtenissen in Thor. Het is tevens de eerste film met Ruffalo's Bruce Banner / Hulk.

After credits
Naast dat The Avengers een eerste teamfilm was, betekende de zesde MCU-film ook een enorme hint naar wat binnenkort start: in een korte clip is Thanos voor het eerst te zien. Het was ook de eerste film met een tweede nafilmpje. We zien de Avengers stilletjes in Shawarma Palace, uitpuffend van het gevecht in New York.

Cameo van Stan Lee
Er is een korte scene te zien. We zien op tv een interview met een man die zegt dat hij niet in superhelden geloofde.11 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Frietgezicht

Avatar

Fantastische kijkervaring in de bios.
Ik en eigenlijk de hele zaal leken echt in tijden niet zo'n popcorn-ervaring meegemaakt te hebben.

Qua verhaal,diepgang enz stelt het allemaal niet veel voor maar voor het eerst zoveel helden op het grote scherm samen (en tegen elkaar) zien knokken was een unieke ervaring.
Goede mix van actie en humor, Loki als badguy was prima (zou nu niet werken meer maar het draaide meer om de helden toen) en de Hulk stal de show op een manier van hem in een solofilm nog niet gelukt was.
En als toetje nog een blik op Thanos om iedereen nog extra hitsig uit de zaal te sturen.

Qua puur vermaak maybe de beste superheldenfilm die ik ooit in de bios gezien heb.

Mav Damian

Avatar

Het was inderdaad een leuke kijkervaring. Alleen had Captain America een van de belachelijkste kostuums in geschiedenis.

Ereptile

Avatar

Geweldig moment om al die superhelden van verschillende films eindelijk bij elkaar te zien! De film zat goed in elkaar en er werd rekening gehouden met iedere solo film waar ieder personage in speelde. Dat vind ik zo goed aan het MCU. De lijn die wordt doorgetrokken door alle films heen. Denk aan de relatie met Tony en Pepper bijvoorbeeld. De fundering van The Avengers is goed gelegd in de solo films en daar is op doorgebouwd.

Ik kan me de nerdgasm ook nog herinneren toen ik de scene zag waarin alle superhelden samen vochten in 1 shot.

Master Of Films

Avatar

Eens met Mav. Leuke kijkervaring, meer niet. Niet echt dat ik blown away was of zo. Films zoals Guardians of the Galaxy, Captain America: The Winter Soldier, Captain America: Civil War, Iron Man 1 & Thor: Ragnarok staan bij hoger genoteerd.
Hierbij vind ik dus dat de Russo bros tot nu toe betere MCU films hebben gemaakt dan Joss. Al krijgt Joss wel een free pass vanwege de problemen met Age of Ultron.

Cap had idd ook een belachelijk kostuum in de 1e Avengers

Joslyn

Avatar

Dat Cap belachelijk kostuum had was precies de bedoeling. Hij zat nog in het pak en denken van zijn WWII tijd

Colruiter

Avatar

Na deze film lag de druk zo hoog voor Avengers 2 en achteraf is dus gebleken dat Joss daar niet goed mee overweg kon, en dat blijkt in Age of Ultron. De ganse film heb je het gevoel dat hij niet goed weet wat te doen: herkauwen van deel1 of innovatief zijn. Vooral de introduktie van Scarlet Witch en Quicksilver had veel beter gekund en was het eigenlijk zelfs nodig om ze te introduceren?

Master Of Films

Avatar

Joslyn "Hij zat nog in het pak en denken van zijn WWII tijd"
Dat gedeelte was sowieso al beter uitgewerkt in Winter Soldier, en juist daar maakt Cap een betere karakterontwikkeling mee.

chefry1983

Avatar

Beste film van phase 1. Goede film! Karakterontwikkeling is niet perse nodig vanwege de solofilms.
Eind gevecht is erg goed gemaakt en ik kijk nog steeds graag naar deze film

Artificialis

Avatar

Een unieke belevenis. De film die alle sterke kanten van de helden en hun solo-films wist te combineren. De film die het Marvel Cinematic Universe gestalte gaf. Wanneer ik de trailers terug zie voel ik nog steeds de hype die deze film destijds veroorzaakte.

Ed Crane

Avatar

Leuke ervaring in de bios, Whedon weet de verschillende elementen goed te balanceren, al gaat het gepaard met een erg matig verhaal. Maar toch props for Whedon hier dus, want dat het balanceren niet makkelijk is laten de volgende twee Avenger-film - Age Of Ultron en Civil War - zien.

Verder nooit meer de behoefte gehad de film nog eens te kijken. In de MCU relatief goed, maar in absolute zin op verschillende vlakken echt te matig.

Gigan72

Avatar

Jammer dat het gevecht in de stad te veel lijkt op het gevecht in Transformers 3.

nieuwslaatste nieuws

meest populair