POLL: Beste zwarte acteur en actrice

POLL: Beste zwarte acteur en actrice

Moeilijk kiezen met zoveel toppers.

Er zijn heel wat goede acteurs met een donkere huidskleur. Mede door de roep om meer diversiteit in Hollywood en uiteraard door de nodige aandacht voor Black Panther vragen we deze week welke zwarte acteur en actrice jij het beste vindt.

Er zijn natuurlijk heel wat namen te benoemen. We richten ons in dit geval op de vijftien acteurs en tien actrices, met en zonder Oscar. Mis je een naam of wil je een naam toelichten, dan kan dat uiteraard op de gebruikelijke plaats!

Acteurs
Als we inzoomen op de Oscarwinnaars dan zien we dat Denzel Washington in 2000 de Oscar voor Beste acteur won voor zijn rol in Training Day. In 1990 kreeg hij al een Oscar voor zijn bijrol in Glory. Een paar jaar later won Jamie Fox een Academy Award voor zijn hoofdrol in Ray (2004) en Forest Whitaker pakte het beeldje voor zijn hoofdrol in The Last King of Scotland uit 2005. Overigens was Sidney Poitier die in 1964 de eerste zwarte acteur die een Oscar won voor Beste mannelijke hoofdrol. Hij kreeg in 2002 een 'Honorary Oscar'. Een jaar eerder kreeg James Earl Jones dezelfde onderscheiding en in 1948 ging die eer naar James Baskett.

Wat betreft beste bijrol waren de winnaars Mahershala Ali voor Moonlight (2016), Morgan Freeman voor Million Dollar Baby (2004), Cuba Gooding Jr. voor Jerry Maguire (1995) en Louis Gossett Jr. voor zijn bijrol in An Officer and a Gentleman (1982).

Hieronder de POLL. Niet alle bovenstaande namen zijn meegenomen, om zo de lijst enigszins kort te houden!

De poll is geëindigd, je kan niet meer stemmen.

Actrices
Bij de vrouwen won Halle Berry een Oscar voor Beste actrice voor haar rol in Monster's Ball (2001). De laatste jaren wonnen heel wat donkere vrouwen een Oscar voor beste bijrol. Viola Davis voor Fences (2016), Lupita Nyong'o voor 12 Years a Slave (2012), Octavia Spencer voor The Help (2011), Mo'Nique voor Precious (2009), Jennifer Hundson voor Dreamgirls (2005). Minder recent zijn de toekenningen voor bijrollen van Whoopi Goldberg (Ghost, 1991) en voor Hattie McDaniel (Gone With the Wind, 1939).

Hieronder de POLL. Niet alle bovenstaande namen zijn meegenomen, om zo de lijst enigszins kort te houden!

De poll is geëindigd, je kan niet meer stemmen.

NieuwsFilm

meest populair