'Grave of the Fireflies' regisseur Isao Takahata overleden

'Grave of the Fireflies' regisseur Isao Takahata overleden

De mede-oprichter van Studio Ghibli was ook bekend van films als 'Only Yesterday', 'Pom Poko' en 'The Tale of Princess Kaguya'.

Isao Takahata is gisteren op 5 april 2018 overleden, naar verluid aan longkanker. Hij werd 82 jaar oud.

Isao Takahata was een Japanse regisseur, animator, scriptschrijver, producent. Samen met Hayao Miyazaki (en producent Toshio Suzuki) richtte hij de animatiefilmstudio Studio Ghibli op in 1985, wat uit zou groeien tot de meest invloedrijke en belangrijkste producent van animatiefilms ter wereld, buiten Amerika om.

Voor Studio Ghibli maakte Takahata ook al films. Hij werd geboren in 1935 en overleefde een bombardement door de Amerikanen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1968 regisseerde hij zijn eerste animatiefilm, The Great Adventure of Horus, Prince of the Sun, waaraan Miyazaki ook al meewerkte als animator en tekenaar. Beiden werkten in de jaren zeventig samen aan televisieseries akls Lupin III en Heidi, Girl of the Alps.

Na de oprichting van Studio Ghibli is hij betrokken bij de eerste films van Miyazaki voor de studio, waarna hij zijn beroemde Grave of the Fireflies maakt, een hartverscheurend drama over twee kinderen die wezen worden in de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog en dan in de straten van Tokyo moeten zien te overleven. Hierop volgen het melancholische Only Yesterday en het vrolijkere Pom Poko en My Neighbors the Yamadas. In 2013 regisseert Takahata zijn laatste film, The Tale of Princess Kaguya, waar hij nog een Oscarnominatie voor krijgt.

NieuwsFilm

meest populair