'Full Metal Jacket' acteur R. Lee Ermey overleden

'Full Metal Jacket' acteur R. Lee Ermey overleden

De iconische acteur werd 74 jaar oud.

De voor een Golden Globe genomineerde acteur R. Lee Ermey is op 74-jarige leeftijd overleden. De acteur, voornamelijk bekend van zijn rol als Gunnery Sgt. Hartman in Full Metal Jacket, speelde veel soortgelijke rollen: hij speelde namelijk zowat altijd een militair. Een van Ermey's eerste rollen was die van een helikopterpiloot in Apocalypse Now. Na een paar andere kleine rollen hier en daar kreeg hij te horen dat Stanley Kubrick aan de slag ging met een nieuwe oorlogsfilm, Full Metal Jacket. Ermey stuurde Kubrick een videotape op, waar Kubrick zo van onder de indruk was, dat hij niet alleen Ermey vroeg voor de film maar hem ook grotendeels zijn eigen tekst liet improviseren, iets wat Kubrick bijna nooit toeliet.

De reden waarom Ermey zo goed was in soortgelijke rollen was omdat hij zelf gedurende 11 jaar in het leger had gezeten. Toen hij nog een tiener was, had hij al de nodige problemen met de politie en op zijn 17de moest hij kiezen tussen de gevangenis of het leger. Hij koos ervoor het leger in te gaan, maar moest uiteindelijk stoppen vanwege gezondheidsproblemen. Zijn rang was die van sergeant, maar jaren laten werd hij alsnog gepromoveerd tot gunnery sergeant, net zoals zijn personage in Full Metal Jacket.

Het overlijden van Ermey werd op het internet bevestigd door Bill Rogan, zijn manager. In zijn bericht liet Rogan weten dat de acteur overleden was aan een longontsteking. Zo zei Rogan: ''Gunnery Sergeant Hartman van Full Metal Jacket was een harde en gedisciplineerde man. De echte R. Lee Ermey was een familieman, aardig en lief. Hij was altijd vriendelijk''. Rogan was niet de enige die van zich liet horen; veel acteurs zoals o.a. Vincent d'Onofrio, Matthew Modine en Adam Baldwin plaatsten ook berichten op het internet.

Ermey was ook te zien in films als Mississippi Burning, Se7en, Leaving Las Vegas en de 2003 remake van The Texas Chainsaw Massacre, om er maar een paar op te noemen. Ook verleende de acteur zijn stem aan karakters in animatiefilms zoals The Simpsons of aan de legerpoppetjes in de Toy Story films.



NieuwsFilm

meest populair