Lars von Trier weer welkom in Cannes na grappende nazi-uitspraken?

Lars von Trier weer welkom in Cannes na grappende nazi-uitspraken?

Cannes-topman Thierry Fremaux suggereert dat het inmiddels wel tijd is.

Als er iets is waar Lars von Trier niet vrolijk van wordt, dan zijn het wel vragen over zijn Duitse voorouders. De Deense filmregisseur bezocht in 2011 het filmfestival van Cannes om zijn nieuwste film Melancholia te vertonen. Uiteindelijk leidde een persconferentie naar uitspraken waar het bestuur niets van wilde horen. Von Trier meldde namelijk een nazi te zijn en had begrip voor untermensch Adolf Hitler.

Niemand had echt door dat het om een cynische grap ging. Uiteindelijk werd von Trier tot persona non grata gedoopt en was voor een periode van één jaar niet meer welkom bij het filmfestival. Hoewel de 61-jarige filmmaker om het incident heeft kunnen lachen, is hij sinds 2011 niet meer teruggekeerd. Daar komt nu vermoedelijk verandering in.

Bekijk de afbeeldingTijdens een radio-interview in Frankrijk leek artistiek directeur Thierry Fremaux te suggereren dat von Trier's volgende titel - The House That Jack Built - te zien zal gedurende de volgende filmfestival. Volgens Fremaux werkt Cannes-voorzitter Pierre Lescure aan het verwijderen van de persona non grata-label.

Bekijk de afbeelding"Wellicht is het tijd om weer ruimte voor hem te creëren als filmmaker," aldus Fremaux. Toen er aan hem gevraagd werd om een bevestiging, of dit betekende dat het bovengenoemde seriemoordenaar-drama met Matt Dillon en Uma Thurman vertoond zal worden in Cannes, antwoordde Fremaux: "Dat heb ik nu min of meer gedaan."

Von Trier, opgevoed als een Jood, ontdekte veel later dat zijn echte vader een niet-Joodse Duitser was. Het zou één van de redenen zijn waarom hij niet op de vraag van een journalist wilde ingaan. Desondanks besloot hij wat plezier te maken en vertelde, na de vondst inzake zijn vader, geen Jood meer te zijn en Hitler te begrijpen. "Wat kan ik zeggen?" vroeg von Trier toentertijd. "Natuurlijk heeft hij wat foute dingen gedaan. Maar ik kan hem voor me zien, zittend in die bunker aan het eind... Ik sympathiseer met hem. Ja, een klein beetje."



NieuwsFilm

meest populair