Blu-ray

Blu-ray review 'Coco' - Pixars nieuwste meesterwerk!

In veel opzichten Pixar knapste werk tot op heden.

door Bram de Groot om 09:00 in Blu-ray
Regie: Lee Unkrich | Adrian Molina | Cast (stemmen): Anthony Gonzalex (Miguel), Gael García Bernal (Héctor), Benjamin Bratt (Ernesto de la Cruz), Alanna Ubach (Mamá Imelda), Renee Victor (Abuelita), Jaime Camil (Papá), e.a. | Speelduur: 105 minuten | Bioscooprelease: 29.11.2017 | FilmTotaal recensie: 4 sterren

De afgelopen jaren heeft Pixar heel wat vervolgfilms gemaakt. Ondanks dat deze financieel goed scoren, weet de studio ook te verrassen met de nieuwe titels. Zo was Inside Out uit 2015 een klein meesterwerk. Dit herhaalde de bejubelde animatiestudio afgelopen jaar met Coco, de fantasierijke en emotionele animatiefilm rond het Mexicaanse 'Dag van de doden'. Geen wonder dat een Oscar, Golden Globe en BAFTA award werden gewonnen.

In het $175-200 miljoen kostende Coco droomt Miguel ervan om een succesvol muzikant te worden. Hij wil dolgraag net zo beroemd worden als zijn idool Ernesto de la Cruz, maar muziek is verboden in zijn familie. Op mysterieuze wijze komt Miguel op de Dag van de Doden in het kleurrijke Dodenrijk terecht. Daar ontmoet hij Héctor en samen gaan ze op reis om het echte verhaal achter Miguels familiegeschiedenis te ontdekken.

Walt Disney Studios Home Entertainment bracht Coco - goed voor $794,8 miljoen wereldwijd - onlangs uit op Blu-ray schijf. Hieronder een blik op de uitgave, inclusief het bonusmateriaal.


Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: april 2018 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.39 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD MA 7.1, Nederlands en Vlaams Dolby Digital 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans | EAN: 8717418525552 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | 3D Blu-ray | Met dank aan: Walt Disney Studios Home Entertainment

De Blu-ray schijf van Coco zit verpakt in een standaard hoes. Op de voorkant Miguel en Héctor en op de achterkant ook zijn hond Dante, en een opsomming van de extra's. Hierover hieronder meer.

Beeld

Opnieuw levert Walt Disney een pracht-schijf op. Coco heeft een mooie 2.39 : 1 beeldverhouding (dus niet beeldvullend, zoals standaard bij animatiefilms) en deze ziet er voortreffelijk uit. Zeg maar oogstrelend. De kleuren spatten van je scherm en deze worden niet gehinderd door gebreken, zoals ruis, blokvorming of een te fletse weergave. De scherpte is eveneens fenomenaal en tel daarbij de prachtige detailweergave op en je hebt een feest voor je oog. Meesterlijk!

Geluid

Naast de prachtige beelden draait Coco om muziek. Heel veel muziek. Het nummer "Remember Me" van Carlos Rivera, en in de film door meerdere mensen gezongen, won een Oscar. Het Engelstalige spoor is een DTS-HD MA 7.1 track en deze doet het uiteraard fantastisch. De muziek gedurende de film werd gerealiseerd door componist Michael Giacchino (Up, Jurassic World en Rogue One). Het geluid komt ook uit vele hoeken, zeker als het tempo toeneemt, zoals in het land van de doden. Maar ook de emotionele, rustige scènes zijn vol en pakkend.

Bonusmateriaal

Walt Disney heeft een aantal mooie extra's op de schijf gezet, al is het gevoelsmatig wel iets karig. Opvallend is het ontbreken van een Pixar Short. Dit komt doordat in de bioscoop Walt Disney's Olaf's Frozen Adventure vooraf te zien was. Deze werd overigens vrij snel uit de bioscopen gehaald doordat er veel commentaar was op de forse speelduur van 22 minuten. Hieronder het overzicht:

Welcome to the Fiesta Commentaar: Een muzikale video van 2 minuten die diende als een test, met optioneel audiocommentaar van de makers.

Mi Familia: De filmmakers, waaronder de regisseurs maar ook vele anderen, vertellen over hoe ze de familie van Miguel hebben gerealiseerd. Er is te zien hoe het team in 2011 naar Mexico ging en een familie bezocht en bestudeerde. Veel wat te zien is, komt bijna één op één terug in de film. En er wordt ingegaan op eigen ervaringen. Prachtig!

Dante: Een video over de Mexicaanse naakthond, de Xoloitzcuintli, met de naam Dante. Wederom een mooie aanvulling, met beelden van een bezoek aan Mexico. Dit keer compleet gericht op de vele honden die daar leven.

How to Draw a Skeleton: Zoals wel vaker bij animatiefilms een snelle cursus om een figuurtje te tekenen. In dit geval een simpeler skelet. Succes!

Audiocommentaar: De track met toelichting van het regieduo Lee Unkrich en Adrian Molina en producent Darla Anderson.

Werkelijk een prachtfilm; voor jong en oud!

Coco is een prachtige animatiefilm die je echt zal verrassen. Het personage Miguel is mooi neergezet en zijn droom, het worden van een muzikant, wordt in het eerste deel prachtig uitgewerkt, samen met alle bijfiguren zoals zijn familie. Het tweede deel in het 'land van de doden' is visueel indrukwekkend en geeft een mooie sfeer mee. Kijken! Pixar heeft op dit moment officieel twee films in de planning: het binnenkort te verschijnen Incredibles 2 en het volgend jaar te verschijnen Toy Story 4. Hieronder de trailer voor Coco:9 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

ThomasOMalley

Avatar

Meesterwerk? Da’s nogal een woord. Wat is WALL-E dan?
Voor een film met zoveel clichés krijgt ‘ie teveel credits.

nooffencetaken

Avatar

Er staat toch niet dat Wall-E een kutfilm is?
Coco laatst gezien en ik ben het met de mening van de schrijver eens. Neemt niet weg dat ik Inside Out, Up, Wall-E, Finding Nemo allemaal meesterwerken vind. Deze is gewoon "weer" super goed gemaakt en heeft een prachtig verhaal. Absolute must see

ThomasOMalley

Avatar

^Nee dat staat er inderdaad niet en als je mijn comment leest zie je geen dergelijke beschuldiging.

Ed Crane

Avatar

Coco niet gezien dus ik heb geen mening over de film, maar ben het met Thomas eens dat men niet te licht met het begrip meesterwerk moet strooien. Zo overdreven ook hoe Pixar en Disney zo ongeveer altijd de Oscar voor animatiefilm krijgen, alsof de films inderdaad allemaal meesterwerken zijn. Meesterwerken zijn er altijd maar weinig.

Wall*E vind ik zelf overigens ook geen meesterwerk.

ThomasOMalley

Avatar

^Voor de duidelijkheid, ik zou WALL-E ook geen meesterwerk noemen. Het was inderdaad bedoeld als contrast om aan te geven dat de term te gemakkelijk gebruikt wordt.

benjamin

Avatar

Ed Crane "Zo overdreven ook hoe Pixar en Disney zo ongeveer altijd de Oscar voor animatiefilm krijgen, alsof de films inderdaad allemaal meesterwerken zijn. Meesterwerken zijn er altijd maar weinig."
Maar geeft een Oscar aan dat de films allemaal meesterwerken zijn?

Ed Crane

Avatar

Wat denk je zelf Ben?

benjamin

Avatar

Ik denk van niet. De Oscar is voor de beste animatiefilm (of eigenlijk in de praktijk beste 'grotere' Amerikaanse animatiefilm) van het jaar en als dat ook nog eens een meesterwerk is, is dat even tof meegenomen maar het is niet verplicht. En ik snap wel dat Disney/Pixar vaak als winnaar uit de bus komen.

Agent-P

Avatar

Heb van deze film genoten. Natuurlijk zijn sommige stukken vrij voorspelbaar, maar het beeld het geluid de sfeer echt heerlijk. Op het einde dan ook nog een klein traantje weggepinkt (met een T dit keer!)

Ik heb gelijk mijn vakantie geboekt, viva el Mexico!

NieuwsFilm

meest populair