Weinstein wilde dat Quentin Tarantino  'Lord of the Rings' zou maken

Weinstein wilde dat Quentin Tarantino 'Lord of the Rings' zou maken

En wilde het epos van Tolkien tot één film laten terugsnijden.

Het boek Anything You Can Imagine: Peter Jackson & The Making of Middle-Earth van de Brtise filmschrijver Ian Nathan, bevat een interessant detail over het gedrag van Harvey Weinstein. De ondertussen in ongenade vervallen studiobaas wilde dat Peter Jackson het epische boek van J.R.R. Tolkien zou verfilmen als een enkele twee uur durende film.

Naar verluidt dreigde Weinstein Jackson te vervangen met Quentin Tarantino, als hij diens idee niet zou verwezenlijken. Volgens Weinstein had de Nieuw-Zeelandse regisseur twaalf miljoen dollar verspilt met het ontwikkelen van de scripts voor twee films. Weinstein had aan Jackson verteld dat hij anders vervangen zou worden door John Madden (Shakespeare in Love) of Tarantino. Laatstgenoemde zou volgens Weinstein klaar hebben gestaan om het project over te nemen.

Jackson stelt dat hij op 17 juni 1998 inderdaad een memo kreeg van Jack Lechner, het hoofd van de ontwikkelingsafdeling van Miramax - dochterbedrijf van Weinstein. Daarin werd een "meer radicale, gestroomlijnde" aanpak van het verhaal voorgesteld. Zo zou de - inmiddels legendarische - slag bij Helms Deep geschrapt worden en werd Eowyn de zus van Boromir. Ook moesten personages als de Balrog en Saruman uit het script.

Jackson weigerde, en stelde dat hij dan iedereen zou teleurstellen die het boek ooit gelezen had. En dus wist hij samen met producent Ken Kamins Weinstien over te halen dat Jackson het script ergens anders mocht verkopen. Dat lukte, want New Line Cinema betaalde voor de rechten en liet zelfs een trilogie maken: The Fellowship of the Ring (2001), The Two Towers (2002) en The Return of the King (2003) - een reeks die goed was voor 17 Oscars.



NieuwsFilm

meest populair