Celebrity

Lars von Trier laat zich voor het eerst uit over beschuldiging grensoverschrijdend gedrag

De regisseur reageert op Björks beschuldigingen en laat zich uit over de MeToo beweging.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Wouter Drummen om 13:25 in Celebrity
Regisseur Lars von Trier komt vaak met zijn films in het nieuws omdat ze zo controversieel zijn; zo zouden de seks-scenes in Nymphomaniac echt zijn en choqueerde zijn nieuwste film, The House That Jack Built, zo erg tijdens het filmfestival in Cannes, dat tientallen mensen de première verlieten. Maar vorig jaar kwam de regisseur voor het eerst echt flink negatief in het nieuws, nadat actrice Björk hem beschuldigd had van ongewenste intimiteiten op de set van Dancer in the Dark. Von Trier laat zich er nu, voor de eerste keer, expliciet over uit:

''Negen op de tien journalisten schreven dat ik Björk zou hebben betast, maar dat is onzin. Ik heb het altijd ontkend, maar daar werd niet over geschreven want dat was niet interessant genoeg... Het andere verhaal is namelijk veel sappiger, ook al klopt er niks van. Oké, ik heb haar aangeraakt, maar dat doe ik met al mijn actrices. Björk had het moeilijk, ze werkte altijd gigantisch hard waardoor ze soms overstuur of ziek werd. Ik heb haar toen eens vastgepakt om haar te knuffelen. Als knuffels ongewenste intimiteiten zijn, dan weet ik echt niet hoe het verder moet. Ik kan geen film maken zonder aan mijn acteurs te komen. Voor zover ik weet heb ik haar niet op verkeerde plekken aangeraakt''.

Von Trier beweert dus vals beschuldigd te zijn. Toch vindt hij de MeToo beweging erg goed, al zegt hij wel dat we niet te snel een conclusie moeten trekken: ''Ik vind de MeToo beweging een schitterend idee; als het goed wordt gebruikt kan het namelijk van groot belang zijn. Het probleem is echter dat niemand had verwacht hoe groot de impact van het internet zou zijn. Mensen die onderdrukt worden hebben nu een manier gevonden om van zich te laten horen en dat is positief. Ik ben echter bang dat iemand die bijvoorbeeld van moord beschuldigd wordt meteen veroordeeld zal worden i.p.v. zijn onschuld te behouden tot het tegendeel bewezen is''.

6 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

RoberPaulsen

Avatar

Met vooral dat laatste heeft ie een goed punt

Artificialis

Avatar

Niets aan toe te voegen. Alles wat hij hier zegt is common sense. De hele #MeToo en #TimesUp waanzin heeft bij een aantal mensen (voornamelijk vrouwen) een overgevoeligheid voor aanraking onthuld. Er schijnt gewoon een groot aantal mensen aan haptefobie te lijden..

Frietgezicht

Avatar

Bjork,de stabiele dame die een reporter aanviel :benjamin

Avatar

Voor iemand die zo vaak controverse niet uit de weg gaat, vind ik z'n meningen over MeToo als ik ze zo lees eigenlijk opvallend genuanceerd en verstandig.

Tycho Nestoris

Avatar

Hij heeft groot gelijk. Niets aan toe te voegen.

Spider-fan

Avatar

De controverse bij Von Trier is gewoon commercieel. Op de blu-ray van Melancholia zegt hij bij het audio-commentaar helemaal aan het eind dat hij die Nazi-controverse alleen had bekokstoofd omdat hij wist dat Melancholia niet goed genoeg was om de Gouden Palm te kunnen winnen, dus moest hij op een andere manier opvallen.

Ik vind zijn oude films veel beter dan wat hij tegenwoordig doet. Dancer in the Dark was toch erg mooi, sowieso had Björk het zwaar psychologisch tijdens de opnames en kwam ze soms niet opdagen.
Ik ben eigenlijk zowel met Von Trier als Björk een beetje klaar. Zijn films vind ik steeds minder bijzonder en haar muziek vind ik ook niet zo bijzonder meer. Ze is vanavond op BBC trouwens bij Jools Holland.

nieuwslaatste nieuws

meest populair