Blu-ray review 'Downsizing' - 13 centimeter groot

Blu-ray review 'Downsizing' - 13 centimeter groot

Honey, we shrunk Matt Damon!

Regie: Alexander Payne | Cast: Matt Damon (Paul Safranek), Kristen Wiig (Audrey Safranek), Hong Chau (Ngoc Lan Tran), Christoph Waltz (Dusan Mirkovic), Rolf Lassgård (dr. Jorgen Asbjørnsen), Udo Kier (Konrad), Jason Sudeikis (Dave Johnson), e.a. | Speelduur: 95 minuten | Bioscooprelease: 25.01.2018 | FilmTotaal recensie: 3,5 ster

Met films als The Descendants (2011) en Nebraska (2013) achter zijn naam trok Alexander Payne de stoute schoenen aan en maakte een dramakomedie over het verkleinen van mensen, om zo de problemen van overbevolking aan de kaak te stellen. Met rollen voor Matt Damon en Christoph Waltz bleek Downsizing een flinke tegenvaller. Ondanks het leuke gegeven was de ontvangst erg wisselend en flopte de film aan de bioscoopkassa's.

In het $68 miljoen kostende Downsizing ontdekken Noorse wetenschappers hoe ze als oplossing voor overbevolking mensen kunnen laten krimpen tot een lengte van bijna 13 centimeter. Het plan is om dit in 200 jaar tijd wereldwijd in te voeren. Al snel komen mensen erachter dat ze in een miniatuurwereld meer waar voor hun geld kunnen krijgen. In de hoop op een beter leven besluiten de alledaagse Paul Safranek en zijn vrouw Audrey hun gestreste bestaan in Omaha achter zich te laten om zich klein en fijn te vestigen in een nieuwe miniatuurgemeenschap - een beslissing die tot levensveranderende avonturen leidt.

Universal Pictures bracht Downsizing - goed voor zo'n $55 miljoen wereldwijd - onlangs uit op Blu-ray schijf. Hieronder een blik op de uitgave, inclusief de extra's.

Bekijk de afbeelding
Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: mei 2018 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.39 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD 7.1 | Ondertitels: oa. Nederlands | EAN: 5053083146191 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Universal Pictures

De schijf van deze Blu-ray uitgave van Downsizing zit verpakt in een standaard Blu-ray keepcase. Op de voorkant een kleine Matt Damon en op de rest van de cast en een overzicht van de extra's. De leeftijd: 12 jaar.

Beeld

Universal Pictures levert een toch wat tegenvallende uitgave op. Er lijkt namelijk een onnodige laag ruis over de film heen te liggen. En deze lijkt zwaarder dan een gemiddelde filmruis. Daartegenover staat dat de film erg kleurrijk is en dat de donkere scènes sterk uitpakken. Ondanks de ruis doet ook de scherpte nog netjes aan. Jammer van de onnodige korrel.

Geluid

Met muziek van componist Rolfe Kent (About Schmidt, Up in the Air) blijft de film een vrij rustig geheel. Omgevingsgeluiden zijn wel goed aanwezig en de DTS-HD 7.1 geluidstrack doet zijn werk daarbij goed. De surround speakers zijn echt goed te horen, zeker in de meer ruimtelijke settings. Een voorbeeld-track zal deze echter nooit zijn.

Bonusmateriaal

Ondanks dat de film is geflopt biedt de schijf flink wat extra's. Hieronder een overzicht van wat er zoal te zien is:

Working With Alexander: Met een speelduur van ruim 10 minuten wordt er wat overdreven gekeken van de samenwerking van de cast en crew met regisseur Alexander Payne. Zeg maar een typisch stukje Hollywood.

The Cast: Vergelijkbaar met bovenstaande, al wordt er nu gekeken naar de uiteenlopende cast met heel grote, maar ook kleinere sterren.

A Visual Journey: Dit is op zeker de beste featurette op de schijf, waarin wordt gekeken naar hoe de film gemaakt is en hoe ze de wereld "klein" maakten, of "groot" - net hoe je het ziet. Leuk!

A Matter of Perspective: Er zitten nogal wat visuele effecten in de film en deze dienen vooral om de kleine wereld kracht bij te zetten. Ook een aardige extra's en een goede aanvulling over bovenstaande.

That Smile: Een wat slappe featurette over Matt Damon en... Matt Damon.

A Global Concern: Een featurette die nogmaals stilstaat bij de problemen die de film probeert aan te stippen. Iets waar we om een of andere reden gewoon aan voorbij lijken te gaan...

Leuke start, en daar blijft het ook bij

Downsizing biedt waarschijnlijk niet datgene wat mensen verwachten. Het is duidelijk geen komedie, aangezien er ook flink wat drama komt kijken. Zeker in het tweede deel; zeg maar wanneer het personage van Hong Chau in beeld komt. En ondanks dat dit met Payne op zich juist wel te verwachten was, komt de switch wel iets wat abrupt en kabbelt de film richting een verder vermakelijk einde, met de nodige overduidelijke boodschappen aan het grote publiek (die de film waarschijnlijk niet heeft gezien).

Payne werkt ondertussen aan de film The Burial met onder meer Emily Baker. Hieronder de trailer voor Downsizing:



NieuwsFilm

meest populair