Recensie

Downsizing (2017)

Matt Damon laat zich vrijwillig verkleinen, maar krijgt niet het droomleven dat hij voor ogen had.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Michelle Iwema om 23:10 in RECENSIES
Downsizing poster
Regie: Alexander Payne | Cast: Matt Damon (Paul Safranek), Kristen Wiig (Audrey Safranek), Hong Chau (Ngoc Lan Tran), Christoph Waltz (Dusan Mirkovic), Rolf Lassgård (dr. Jorgen Asbjørnsen), Udo Kier (Konrad), Jason Sudeikis (Dave Johnson), e.a.| Speelduur: 135 minuten | Jaar: 2017

Wat zou je doen als je de optie hebt om jezelf te laten krimpen, waardoor je minder nodig hebt om van te leven en je geld hierdoor ineens miljoenen keer meer waard is? Zou je ervoor kiezen om klein te worden en te leven als een koning? Of zit aan elk droomleven toch ook een keerzijde?

In de nieuwe film van Alexander Payne staat deze vraag deels centraal. Paul en Audrey zijn een gewoon stel, dat financieel niet veel kanten op kan. Ze willen wel meer ruimte en mooiere spullen, maar dat gaat gewoonweg niet met hun salarissen. Op het nieuws ziet Paul op een dag hoe een Noorse professor het voor elkaar heeft gekregen om mensen te verkleinen. Hierdoor wordt hun ecologische voetafdruk letterlijk en figuurlijk verkleind. Een enorme uitvinding want als iedereen dit zou ondergaan, zou de mens minder verbruiken.

Een paar jaar na dat experiment is 'downsizing' een populaire procedure. Steeds meer mensen kiezen ervoor. Zo ook vrienden van Paul en Audrey. Zij vertellen hoe geweldig hun nieuwe leven is nu ze maar dertien cm groot zijn. Natuurlijk is hun ecologische voetdruk kleiner, maar dat is een fijne bijzaak. Met name zijn ze blij, dat hun geld meer waard is. Hierdoor gaan Paul en Audrey ook nadenken over de mogelijkheid om hiervoor te kiezen. Als ze alles verkopen, kunnen ze met de opbrengst leven als koningen in een van de gemeenschappen die gebouwd wordt voor de kleine mensen. De keuze lijkt steeds makkelijker; dit is de oplossing om al hun dromen waar te maken.

Na het verkleiningsproces gaat de film langzaam maar zeker bergafwaarts. Nieuwe plots ontvouwen zich, waardoor de film alle kanten op schiet en van de hak op de tak springt. Met de komst van het personage Ngoc Lan, die in een getto voor kleine mensen woont, is Payne de focus helemaal kwijt. Tegen het einde van de film slaat het verhaal weer een andere weg in, die werkelijk eindeloos aanvoelt en (helaas) flink met het moralistische vingertje zwaait. Het is jammer dat het interessante uitgangspunt waar de film mee begon zo vertroebeld raakt.

Downsizing is een warrig geheel, maar er zijn genoeg elementen die het aanzien waard zijn. De eerste helft is vlot, vol humor en bevat mooie scènes met als hoogtepunt de muzikale 'downsizing'-scène. Matt Damon is zoals altijd leuk om te zien en de bijrollen worden allemaal goed ingevuld. Tegen de tijd dat Hong Chau als Ngoc wordt geïntroduceerd is de film al tanende, maar zij weet de rol wel leuk in te vullen en zorgt er met haar energie voor dat de film niet helemaal inzakt. Wat je aan deze film overhoudt is vooral een tweeledig gevoel. Alexander Payne heeft de lat met zijn eerdere werk behoorlijk hoog gelegd, maar kan daar met Downsizing helaas niet aan tippen.

5 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

SunChaser

Avatar

Vreselijke film. De trailer belooft een comedy maar je krijgt een milieu film. Zeikfilm is dit. Ze doen weinig met t verkleinen

SunChaser

Avatar

Deze recensie en een 7 is niet echt te rijmen btw

Master Of Films

Avatar

Ook hier merk ik dat het tegenvalt, zeker voor een Payne film.
M.u.v Citizen Ruth heb ik alle Payne films gezien en behoorlijk genoten van zijn geweldige films. Kans wordt steeds groter dat ik deze film voor een Netflix bingwatchzondagmiddagje ga reserveren ipv een stoel in een cinema zaal.

Ang3l

Avatar

Alexander Payne, wat deed die ook alweer? Moest ff IMDB'en. Nebraska, Descenants en Sideways.... en dan dit? Hmm, idd een schril contrast.

chrissie107

Avatar

mmm. Eerste helft was nog wel leuk, t/m het downsizing proces. Daarna gleed de film gewoon naar iets anders toe en weer naar iets anders en weer naar iets anders tot die uiteindelijk uiteindelijk zover gedownsized was dat er niets meer van over was. Erg jammer, het concept leek erg leuk en was veel meer uit te halen

Downsizing

acties