Algemeen

Disney overweegt James Gunn terug te halen voor 'Guardians of the Galaxy Vol. 3'

De toenemende druk is daar de reden voor.

door Jim Pedd om 09:09 in Algemeen
Nadat Disney gisteren een brief ontving van de voltallige hoofdcast van de Guardians of the Galaxy-franchise, over het opnieuw aanstellen van regisseur James Gunn, is er nu weer een nieuwe ontwikkeling. Naar het schijnt overweegt de studio overstag te gaan en Gunn alsnog een kans te geven.

Variety schreef een uitgebreid bericht over de brief van de cast aan Disney. In dat bericht lezen we echter ook dat Disney sinds het liet weten niet door te willen met Gunn, niets meer ondernomen heeft ten aanzien van het vinden van een vervanger. Dat komt vooral doordat er een groeiend gevoel zou zijn dat Gunn weer aangenomen moet worden.

Daarmee is er geen zekerheid, maar gezien de druk op de studio, klinkt dat niet heel onwaarschijnlijk. Er is een petitie die door meer dan 350.000 mensen getekend is en dan nog de cast, die als acteurs grote invloed hebben. Mocht de studio toegeven, dan moet studiobaas Alan Horn wel terugkomen op een eerdere opmerking.

Toen Gunn ontslagen werd, benadrukte Horn namelijk dat die beslissing gemaakt was, omdat Gunn op Twitter opmerkingen had geplaatst die - hoe lang geleden ook gemaakt - simpelweg niet te verenigen waren met de normen en waarden waar de studio voor staat. Dat was genoeg reden om hem weg te sturen.

Nu bestaat de kans dus wel dat Gunn alsnog terugkeert. Mocht dat zo zijn, dan zal de film vermoedelijk gewoon deze herfst opgenomen kunnen worden en in 2020 in première kunnen gaan.

16 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Rutherford

Avatar

Lol. Lijkt wel een verhaallijn uit Mooi en Meedogenloos. Wel niet wel niet wel niet bla bla bla. Iedereen is vervangbaar. De manier waarop is wat cru, maar wat die Gunn schreef was ook niet koosjer. Het denken is 1 ding, het op het internet gooien is nog eens 10 stappen verder. Dan ben je toch aardig gestoord of heb je een wansmakelijk gevoel voor humor. Maar Disney komt er wel heel laat met af, true. Soit, een verhaal heeft twee kanten, de waarheid zal zoals zo vaak in het midden liggen.

Shifty777

Avatar

Als je de waarheid inmiddels nog niet weet Rutherford, dan heb je niet opgelet. Deze slechte grappen in Tweet-vorm waren al bekend bij Disney en zijn al een jaar of zes geleden besproken toen hij aangenomen werd. Nu zijn ze weer aan het daglicht gekomen door een alt-right troll die Gunn simpelweg het zwijgen wil opleggen, omdat Gunn tegenwoordig op Twitter zeer uitgesproken anti-Trump is. Dat Disney onder die druk zwicht van een politiek gemotiveerde actie terwijl ze dit allang wisten is kwalijk, hoe slecht de humor in die Tweets ook was in 2009. Hopelijk mag hij dus terugkeren, hiermee wordt anders een verkeerd precedent neergezet.

Ereptile

Avatar

Bovendien, die alt-right troll steunt iemand die zelf verdacht wordt van seksueel misbruik.

Ik zou het een goede zaak vinden als Disney het overweegt. James Gunn is niet de man die hij vroeger was en heeft naar mijn weten ook nooit zieke daden uitgevoerd, alleen maar getweet voor shock value.

Echter, als James Gunn weer aangenomen wordt, zal hij toch ook alles moeten opbiechten/verantwoorden van vroegere gebeurtenissen. Stel dat er weer iets anders naar buiten komt wat Disney, de cast en de rest nog niet van hem wisten, dan wordt hij alsnog ontslagen.

meanrat

Avatar

Voorspelling: hij wordt aangenomen, maar met als voorwaarde dat Vol 3 zijn laatste GOTG film zal worden.

Artificialis

Avatar

Groot respect als Disney over haar eigen impulsiviteit zou heen stappen en zou erkennen dat het directe ontslag een overhaaste beslissing is geweest. Hoewel ik het absoluut niet eens was met het vertrek van Pixar-icoon John Lasseter, vind ik het wel positief dat daar in eerste instantie voor een schorsing gekozen is. Volstrekt onprofessioneel om midden in de emotie ontslagen uit te delen. Het zal mij niks verbazen als Kevin Feige achter de schermen in James Gunn's voordeel aan het onderhandelen is.

Thiver

Avatar

Rutherford "Dan ben je toch aardig gestoord of heb je een wansmakelijk gevoel voor humor."

James Gunn was destijds een grote jongen bij Troma, dat 'een wansmakelijk gevoel voor humor' praktisch als mission statement heeft. Dat praat zijn tweets niet goed, maar het verklaart enigszins waarom hij zich van dit soort humor bediende.

Ereptile "Bovendien, die alt-right troll steunt iemand die zelf verdacht wordt van seksueel misbruik."

Sterker nog, de trol in kwestie is ooit aangeklaagd voor verkrachting, maar is weggekomen met een taakstraf.

benjamin

Avatar

Artificialis "Hoewel ik het absoluut niet eens was met het vertrek van Pixar-icoon John Lasseter, vind ik het wel positief dat daar in eerste instantie voor een schorsing gekozen is."
Wat was daar dan zo positief aan? Dat is nu juist een geval waar Disney veel sneller tot het onvermijdelijke besluit had mogen gekomen zijn.

ridjieddo

Avatar

Lijkt me een teken van zwakte vanuit de leiderschap als ze hem daadwerklijk terugnemen. Dan word je ongeloofwaardig en niet meer serieus genomen door je werknemers. Ik zou gewoon Waititi nemen of iemand anders en dit hoofdstuk laten voor wat het is. Je hebt een beslissing genomen, toon dan je ballen en blijf daar ook achter staan.

Rutherford

Avatar

Heb niet alle artikels in detail gelezen Shifty. Was wel in grote lijnen op de hoogte. Dat Disney hier van wist lijkt me logisch, maar geen haan die er naar kraaide toen. Aangezien de tweets nu terug naar boven komen, lijkt me Disney een drastische beslissing genomen te hebben uit vrees voor imagoverlies. Gunn is dezer dagen geen niemendalletje meer. De fout zit hem in het aannemen van Gunn enkele jaren terug. Die tweets vallen met de beste wil vd wereld niet goed te praten. Vreemd van Disney dat Gunn uberhaupt aangenomen werd.

Thiver

Avatar

ridjieddo "Lijkt me een teken van zwakte vanuit de leiderschap als ze hem daadwerklijk terugnemen. Dan word je ongeloofwaardig en niet meer serieus genomen door je werknemers."

Of je werknemers interpreteren het als een teken van kracht, door terug te durven komen op een haastig genomen beslissing. Een teken van een vertrouwen dat mensen hun leven kunnen verbeteren en daarvoor beloond mogen worden in plaats van altijd te worden bestraft voor fouten uit het verleden.

ridjieddo "Ik zou gewoon Waititi nemen..."

Is die momenteel niet een komedie aan het maken waarin hij zelf Adolf Hitler speelt? Lijkt mij bijzonder interessant, maar de smaakpolitie-eenheid van Disney zal daar ongetwijfeld minder om kunnen lachen.

Artificialis

Avatar

benjamin "Wat was daar dan zo positief aan? Dat is nu juist een geval waar Disney veel sneller tot het onvermijdelijke besluit had mogen gekomen zijn."

Het is bekend dat de symbolische brandstapels, vuurpelotons, galgen en gaskamers bij jou niet vol genoeg kunnen zijn. Hoe meer executies hoe beter. Blijkbaar heb je er ook nog moeite mee als het niet snel genoeg gebeurt.

ridjieddo

Avatar

Thiver "Of je werknemers interpreteren het als een teken van kracht, door terug te durven komen op een haastig genomen beslissing. Een teken van een vertrouwen dat mensen hun leven kunnen verbeteren en daarvoor beloond mogen worden in plaats van altijd te worden bestraft voor fouten uit het verleden."
Daar is het helaas al te laat voor. Ze hadden inderdaad een veel sterkere positie kunnen innemen door achter Gunn te gaan staan na de bekendmaking van alle weirde tweets. Hele management zou waarschijnlijk dan geprezen worden, door zowel werknemers als general public. Echter hebben ze dat nu niet gedaan. So be it. Om vervolgens alles terug te draaien toon je zwakte in je besluitvorming en voer je geen effectief en consistent beleid. Als ze Gunn nu terugnemen dan zou ik als werknemer geen vertrouwen meer hebben in het management team en juist willen pleiten voor ontslag van leiderschap vanwege incompetent handelen (strike 1 impulsief Gunn ontslaan door een beetje stoken van buiten en strike 2 Gunn terugnemen vanwege de zogenaamde 'druk' van acteurs en fans, ook weer van externe invloeden). Dus nogmaals: blijf achter je beslissing (hoe dom die ook was).
Thiver "Is die momenteel niet een komedie aan het maken waarin hij zelf Adolf Hitler speelt? Lijkt mij bijzonder interessant, maar de smaakpolitie-eenheid van Disney zal daar ongetwijfeld minder om kunnen lachen."

Ik zie niet waarom dit relevant is in deze discussie. Overigens wordt de film geproduceerd door Fox en zal waarschijnlijk één van de eerste films zijn die uitgebracht wordt na de Disney-Fox merger. Bovendien lijkt het me aannemelijk dat na Ragnarok Waititi zeker wel in the picture blijft voor toekomstige MCU-films.

benjamin

Avatar

Artificialis "Het is bekend dat de symbolische brandstapels, vuurpelotons, galgen en gaskamers bij jou niet vol genoeg kunnen zijn. Hoe meer executies hoe beter. "
Je had ook gewoon kunnen antwoorden op de gestelde vraag wat er zo positief aan was in plaats van dergelijke ongevraagde, irrelevante, foutieve uitspraken te gaan doen.

ridjieddo "Als ze Gunn nu terugnemen dan zou ik als werknemer geen vertrouwen meer hebben in het management team"
Waarom eigenlijk? Is koppigheid zo'n goede eigenschap dan? Ik zou juist meer vertrouwen hebben in mensen die uiteindelijk proberen de juiste beslissing te maken.

ridjieddo

Avatar

benjamin "Waarom eigenlijk? Is koppigheid zo'n goede eigenschap dan? Ik zou juist meer vertrouwen hebben in mensen die uiteindelijk proberen de juiste beslissing te maken."
Zoals gezegd hadden ze Gunn überhaupt niet moeten ontslaan. Maar nu hebben ze dat wel gedaan. Om dan hun 'fout' recht te trekken door Gunn weer terug te nemen bezit je als management niet de juiste leiderschapskwaliteiten (besluitvaardigheid, visie op de organisatie, richting bepalen, grenzen stellen etc.). En daar word je toch echt op afgerekend, lijkt me. Ik maak hier overigens de aanname dat in dit specifiek geval (en misschien wel in het algemeen in de VS), itt veel Nederlandse bedrijven, er nauwelijks of geen feedback-loop is tussen baas en werknemers/externen, waarbij er dus weinig tot niets gedaan wordt met kritiek of ideeën van anderen. Het is evengoed mogelijk dat ik het mis heb, dat Disney een superprogressieve organisatie is en dat er geen haaien-mentaliteit heerst.

benjamin

Avatar

ridjieddo "Om dan hun 'fout' recht te trekken door Gunn weer terug te nemen bezit je als management niet de juiste leiderschapskwaliteiten (besluitvaardigheid, visie op de organisatie, richting bepalen, grenzen stellen etc.). En daar word je toch echt op afgerekend, lijkt me."
Mij lijkt dat je ook gewoon kunt afgerekend worden op je beslissingen en dan is het toch het handigst om gewoon te zorgen dat je uiteindelijk de juiste beslissing neemt. Nogmaals, koppigheid is niet per se wat ik een goede leiderschapskwaliteit zou noemen en geen die mij als werknemer zou helpen meer vertrouwen te hebben.

NieuwsFilm

meest populair