Algemeen

Reacties Oscarnieuws: "De filmbusiness is vandaag overleden"

Academy-leden reageren negatief op nieuws nieuwe Oscar voor beste populaire film.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Kaj van Zoelen om 11:41 in Algemeen
Gisteren maakte de raad van bestuur van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie die elk jaar de Academy Awards oftewel de Oscars uitreikt, bekent dat er komend jaar een nieuwe categorie wordt uitgereikt, de ''Outstanding achievement in popular film", oftwel 'Beste Populaire Film'.

Vele leden van de Academy Awards zien dit als een verkeerde beslissing in een lange reeks slechte beslissingen. Velen hadden er geen goed woord over. Het meest extreem was misschien wel acteur Rob Lowe: ''De filmbusiness is vandaag overleden, met de aankondiging voor 'populaire' film Oscar. Haar gezondheid was al een aantal jaar slecht. Ze wordt overleefd door vervolgen, blockbusters en verticale integratie.''

De CEO van Focus Features voorspelde ondertussen dat de nieuwe prijs tijdens een reclameblok in de pauze van de Super Bowl wordt uitgereikt straks.

Oscarwinnend regisseur Adam McKay voorspelde daarnaast de volgende nieuwe categorieën:
- Beste Film waarin dingen goed opgeblazen werden
- Lekkerste vrouwelijk buitenaards wezen
- Beste achterwaartse salto om een mesworp te ontwijken
- Beste mesworp
- Beste "je dacht dat hij dood was maar hij is terug om nu ECHT kont te schoppen."

De meest voorkomende klacht is verder van de meeste leden dat het bestuur het gros van de stemmers geen inspraak heeft gegeven bij zo'n ingrijpende beslissing. In plaats daarvan is het door een committee bedacht en goedgekeurd door het bestuur, onder druk van de TV-zender die al jarenlang de kijkcijfers van de Oscaruitreiking ziet teruglopen.

Daarnaast bestond er meteen al veel verwarring over de nieuwe prijs, waarna het bestuur moest duidelijk maken dat films niet voor één maar beide categorieën Beste Film konden genomineerd worden, maar dat de criteria voor de nieuwe prijs nog niet bedacht waren verder.

Het is overigens niet de eerste keer dat er een tweede Beste Film-categorie zal worden uitgereikt, bij de allereerste Oscars ooit was er naast de "Outstanding Picture" Oscar voor Wings ook een prijs voor "Unique and Artistic Picture,'' die naar Sunrise ging. Beiden stonden op gelijke voet. Een jaar later besloot de Academy toen die tweede prijs te laten vallen en dat retroactief alleen Wings Beste Film had gewonnen.

24 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

chazillionair28

Avatar

hahah grappig aantal jaren al slecht zeggen ze dan. Laten we zeggen alles na 2005 begon het een cgi festijn te worden met onnodige vervolgen, remakes, remasters en ga zo maar door.

Frietgezicht

Avatar

Wat een gehuil (ook op FT) over deze categorie. Alsof de oscars nu wel serieus te nemen waren met al die stoffelijke overschotten in de jury die niet vies zijn van vriendjes politiek.
De meeste in die jury hebben hulp nodig om te pissen. Rot een eind op.

Oscar beste vechtpartij zoals de mtv awards hebben ook graag erbij.

ThomasOMalley

Avatar

Frietgezicht "Wat een gehuil (ook op FT) over deze categorie. Alsof de oscars nu wel serieus te nemen waren met al die stoffelijke overschotten in de jury die niet vies zijn van vriendjes politiek."
Je hebt gelijk, ze waren al niet serieus te nemen. Maar als dat het argument is, is deze categorie toejuichen even onzinnig als erover klagen.

Sunspot

Avatar

Snobs.

Niks mis met deze nieuwe categorie.

Magnanimous

Avatar

Het is al jaren zo dat een film die de Oscar kreeg voor Beste Film, bij uitstek vermeden moet worden. Fantastisch acteerwerk, en een goed verhaal is geen recept voor een goede film.

Frietgezicht

Avatar

@ Thomas, waarom toejuichen? Ken mij die oscar schelen.
Lachen om alle zeikerds maakt het leuk.

Eigenlijk neem ik die oscars sinds Crash ‘beste film’ won niet meer serieus en dat is een tijd geleden. Ze zagen wat racisme en dat soort dingen in een film en dat moest wel de correcte beslissing zijn.

Sunspot

Avatar

^

Neem die Oscars ook nooit serieus, zal allemaal wel. Klein select groepje fossielen, altijd hetzelfde soort films.

Who cares

eltorro

Avatar

-Beste "je dacht dat hij dood was maar hij is terug om nu ECHT kont te schoppen."

Bovenstaande zou dan elk jaar door marvel gewonnen worden.

eltorro

Avatar

En wat frietgezicht zegt.

ThomasOMalley

Avatar

@Friet
Ik heb je nu meerdere keren een case zien maken waarom Infinity War een Oscar zou verdienen en dat uitgebreide argument kwam inderdaad vrij serieus op mij over. Als dat allemaal met een korreltje zout genomen moest worden heb ik me vergist.

Ik vind het een overbodige en domme categorie, ook binnen een award show die ik al niet serieus neem. Het kan altijd erger, zeg maar.

horizon

Avatar

Toffe toevoeging.

2020 graag de Bayhem award voor grootste explosies.

Frietgezicht

Avatar

@ Thomas, klopt, Infinity War verdiend een oscar. Beste film oscar. Dat ik de oscars niet serieus neem betekent ook dat ik er niet van wakker lig als ze die niet winnen en met al die mummie’s in de jury zal dat ook niet gebeuren.


Pronk47

Avatar

Ik weet nog wel een nieuwe categorie:de beste remake en reboots.

benjamin

Avatar

Magnanimous "Het is al jaren zo dat een film die de Oscar kreeg voor Beste Film, bij uitstek vermeden moet worden."
Dan heb ik toch al jaren iets gemist. Gelukkig want zo heb ik toch heel wat goede films al kunnen zien.

Ereptile

Avatar

@Pronk47, dat is volgens mij nog wel realistischere categorieën dan wat ze nu presenteren...

benjamin

Avatar

rukubrick "of nog beter dan de categorie beste remake of reboot...de beste superhero film ..bahahahahhaa"
Is dat niet sowieso ongeveer het idee van deze categorie?

centr1no

Avatar

Er waren (aangezien de kijkcijfers over 5 jaar met 15 miljoen kijkers gedaald zijn) veel mensen die de Oscars ook keken omdat het simpelweg een bekende sterren gala is met optredens en 'komisch' commentaar.
Omdat de meest bekende films (blockbusters zijn de duivel) geen Oscarnominatie krijgen (behalve misschien voor muziek of special effect) zijn de acteurs/-trices daarvan ook niet aanwezig.
En persoonlijk lijkt me al dat politiek correcte geneuzel over Trump, MeToo en diversiteit ook niet bevorderlijk voor de kijkcijfers.

Leuke bijkomstigheid: ABC (van Disney) betaald voor de uitzendrechten van de Oscars en ze willen dit natuurlijk terug verdienen met advertentie-inkomsten. Veel van de populairste films en acteurs/-trices zitten bij Disney maar die zie je niet bij de Oscars.
Meer Disney bij de Oscars is dus meer advertentie-inkomsten en extra reclame voor de films.
Win/win voor Disney en daarmee ook voor de AMPAS.

ThomasOMalley

Avatar

^Zakelijk gezien snap ik het. Dalende kijkcijfers door afwezigheid van grote namen, politiek geneuzel, etc.

Maar de 'nieuwe' formule die je beschrijft heeft veel weg van die van de Golden Globes. Daar worden films schaamteloos genomineerd om ervoor te zorgen dat de juiste betrokkenen aanwezig zullen zijn (Matt Damon in de komedie The Martian) en de Globes wordt als award show om o.a. die reden nogal voor de gek gehouden. Een zelfbewuste, zelfspottende, informele show met het imago dat de award zelf niet zoveel betekent en de Oscar juist des te meer. De hele kracht van de Globes is dat het niet zo serieus wordt genomen en in combinatie met Ricky Gervais zelfs voor het eerst echt grappig is geweest de afgelopen jaren.

De vraag is dan: willen we echt een tweede Globes? Er is absoluut veel ruimte voor verbetering, maar om de waarde van een Oscarbeeldje zo drastisch omlaag te brengen naar iets dat kan worden verkregen door financiële verdiensten in plaats van kwaliteit en vakmanschap lijkt me geen stap in de juiste richting.
Zie je een Daniel Day-Lewis, Jack Nicholson of Meryl Streep al twijfelend naar hun prijs kijken wanneer ze Michael Bay met hetzelfde beeldje zien langskomen omdat Transformers: Age of Extinction zoveel geld opbracht? Misschien zie ik iets over het hoofd hoor, maar ik zou dit juist een reden vinden om niet meer te gaan (kijken).

benjamin

Avatar

centr1no "(blockbusters zijn de duivel) "
Waar slaat dat nu weer op? Zeker dat je de zaken niet omdraait?

ThomasOMalley

Avatar

^Ik denk dat hij bedoelt dat dat zo'n beetje het sentiment is rondom blockbusters in Hollywood. In ieder geval ten tijde van de Academy Awards. Die hebben daar niet echt een plekje en daar wordt een beetje op neergekeken.

Als ik me vergis is Centr1no vast niet te beroerd mij even te corrigeren.

benjamin

Avatar

ThomasOMalley "Die hebben daar niet echt een plekje "
En hoe zou dat komen?

Overigens hebben The Martian, Get Out, Dunkirk en Mad Max Fury Road wel de nodige nominaties gekregen, dus zo extreem "des duivels" zal het wel allemaal niet zijn. En beste animatiefilm is al helemaal niet te onvriendelijk tegenover grote populaire films.

ThomasOMalley

Avatar

benjamin "En hoe zou dat komen?"
Dat weet ik niet, daar ga ik niet over. Dat is hoe ik denk dat ernaar gekeken wordt door mensen van The Academy.

Dat ik populariteit of financiële schaalbaarheid geen prijswaardige eigenschappen vind, wil niet zeggen dat je niet een populaire, winstgevende, Oscarwaardige blockbuster kan maken.

benjamin

Avatar

ThomasOMalley "wil niet zeggen dat je niet een populaire, winstgevende, Oscarwaardige blockbuster kan maken."
Dat zou zeker moeten kunnen, maar dan nog is de vraag of die films massaal bestaan en niet genomineerd worden of eerder of er wel voldoende dergelijke films zijn. En dat laatste ligt niet per se aan de Academy.

ThomasOMalley

Avatar

benjamin "Dat zou zeker moeten kunnen, maar dan nog is de vraag of die films massaal bestaan en niet genomineerd worden of eerder of er wel voldoende dergelijke films zijn. En dat laatste ligt niet per se aan de Academy."
Ik denk niet dat ze massaal bestaan en vervolgens onterecht genegeerd worden. Ik geloof dat als veel geld verdienen het doel is de kans groot wordt dat de kwaliteit daaronder lijdt.

Dat de combinatie winstgevend en kwalitatief hoogstaand een zeldzame is lijkt me inderdaad absoluut niet de schuld van de Academy.
Wel vind ik dat de Academy prestaties moet belonen op basis van kwaliteit, niet op financiën. In de praktijk betekent dat voor Fury Road (één van je voorbeelden) dat deze film kans op Oscars maakt vanwege aspecten die uitzonderlijk waren en kwalitatief beter dan de andere genomineerden, niet vanwege het aantal mensen dat de film in de bioscoop heeft gekeken.

Eerlijk gezegd ben ik een beetje in twijfel of wij het ergens oneens zijn over dit topic.

nieuwslaatste nieuws

meest populair