Reacties Oscarnieuws: "De filmbusiness is vandaag overleden"

Reacties Oscarnieuws: "De filmbusiness is vandaag overleden"

Academy-leden reageren negatief op nieuws nieuwe Oscar voor beste populaire film.

Gisteren maakte de raad van bestuur van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie die elk jaar de Academy Awards oftewel de Oscars uitreikt, bekent dat er komend jaar een nieuwe categorie wordt uitgereikt, de ''Outstanding achievement in popular film", oftwel 'Beste Populaire Film'.

Vele leden van de Academy Awards zien dit als een verkeerde beslissing in een lange reeks slechte beslissingen. Velen hadden er geen goed woord over. Het meest extreem was misschien wel acteur Rob Lowe: ''De filmbusiness is vandaag overleden, met de aankondiging voor 'populaire' film Oscar. Haar gezondheid was al een aantal jaar slecht. Ze wordt overleefd door vervolgen, blockbusters en verticale integratie.''

De CEO van Focus Features voorspelde ondertussen dat de nieuwe prijs tijdens een reclameblok in de pauze van de Super Bowl wordt uitgereikt straks.

Oscarwinnend regisseur Adam McKay voorspelde daarnaast de volgende nieuwe categorieën:
- Beste Film waarin dingen goed opgeblazen werden
- Lekkerste vrouwelijk buitenaards wezen
- Beste achterwaartse salto om een mesworp te ontwijken
- Beste mesworp
- Beste "je dacht dat hij dood was maar hij is terug om nu ECHT kont te schoppen."

De meest voorkomende klacht is verder van de meeste leden dat het bestuur het gros van de stemmers geen inspraak heeft gegeven bij zo'n ingrijpende beslissing. In plaats daarvan is het door een committee bedacht en goedgekeurd door het bestuur, onder druk van de TV-zender die al jarenlang de kijkcijfers van de Oscaruitreiking ziet teruglopen.

Daarnaast bestond er meteen al veel verwarring over de nieuwe prijs, waarna het bestuur moest duidelijk maken dat films niet voor één maar beide categorieën Beste Film konden genomineerd worden, maar dat de criteria voor de nieuwe prijs nog niet bedacht waren verder.

Het is overigens niet de eerste keer dat er een tweede Beste Film-categorie zal worden uitgereikt, bij de allereerste Oscars ooit was er naast de "Outstanding Picture" Oscar voor Wings ook een prijs voor "Unique and Artistic Picture,'' die naar Sunrise ging. Beiden stonden op gelijke voet. Een jaar later besloot de Academy toen die tweede prijs te laten vallen en dat retroactief alleen Wings Beste Film had gewonnen.

NieuwsFilm

meest populair