Celebrity

Geluksvogel Johnny Depp wint eerste rechtszaak door stomme fout

De rechter maakt het filmindustrie nu behoorlijk moeilijk.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FilmTotaal is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FilmTotaal. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FilmTotaal

door Jeffrey Kouters om 10:04 in Celebrity
Hollywoodster Johnny Depp (Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald, Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge) heeft een engeltje op zijn schouder. De acteur heeft namelijk een eerste slag gewonnen in de rechtszaak die hij vorig jaar aanspande tegen zijn oud-manager en -advocaat Jake Bloom. Zij zouden een mondelinge overeenkomst hebben gesloten die niet geldig is.

In Hollywood is het gebruikelijk dat acteurs een heel team van managers en advocaten om zich heen hebben om hun carrière succesvol te laten verlopen. Zo helpt een manager onder andere bij contractonderhandelingen. Daarvoor ontvangen zij een bepaald percentage als vergoeding. Het is in de Amerikaanse filmindustrie niet geheel ongebruikelijk dat dergelijke overeenkomsten tussen acteurs en managers mondeling worden gesloten. Desondanks lijkt daar nu verandering in te moeten komen.

Rechtszaak tussen Depp en Bloom
In oktober vorig jaar sleepte acteur Johnny Depp zijn oude partner Jake Bloom voor de rechter. Volgens Depp heeft Bloom ten onrechte een bedrag van 30 miljoen dollar opgestreken toen hij werkzaam was voor Depp, omdat er geen degelijk contract tussen de twee was. De twee zouden namelijk alleen een mondelinge overeenkomst hebben gesloten destijds en niets op papier hebben gezet. Depp eist al zijn geld terug. Bloom diende een tegenaanklacht in en zegt dat Depp hem zelfs nog geld schuldig is.

Uitspraak rechter
Een rechter in Los Angeles, Amerika, heeft nu besloten dat het mondelinge contract dat de twee hebben gesloten ongeldig is. Daarmee heeft Depp voor nu een belangrijke slag gewonnen. De rechter vindt dat het afstaan van bepaalde percentages hetzelfde is als een 'voorwaardelijke vergoeding' en afspraken daarover moeten volgens de wet verplicht op schrift worden gesteld. Deze uitspraak kan echter nog wel eens grote gevolgen hebben voor de filmindustrie, omdat het sluiten van mondelinge deals dus gebruikelijk is schijnbaar.

Gaat Bloom in beroep?
Bloom kan nog in beroep gaan. Het is aannemelijk dat hij dat ook doet. Bloom was zo'n twintig jaar werkzaam als manager en advocaat voor Depp en in al die tijd heeft Depp zijn vergoedingen gewoon keurig netjes uitbetaald. De dienstdoende rechter leek ook wat negatief te staan tegenover de entertainmentindustrie. "Ik denk niet dat er speciale regels gelden voor Hollywood", zei hij. "Ik weet dat iedereen in de entertainmentindustrie vaak denkt dat ze in een andere wereld leven, maar dat is niet zo. De wet geldt voor iedereen".

6 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Sunspot

Avatar

Is wel leuk dat 'mondeling' vaak rechtsgeldig is met contracten, maar kom op, op zwart-wit gewoon liefst natuurlijk.

Vooral met dat soort bedragen, hoe goed je elkaar ook kent, gewoon op papier

DaisyD

Avatar

Wat een belachelijke kop "GELUKSVOGEL JOHNNY DEPP WINT EERSTE RECHTSZAAK DOOR STOMME FOUT". Denk je dat Depp een rechtzaak aanspant omdat hij denkt dat hij geluk zal hebben die te winnen? Hij heeft deze zaak aangespannen omdat de advocaat hem heeft opgelicht. Vervolgens heeft de advocaat hem voor de rechter gedaagd en heeft de rechter nu bepaald dat de advocaat geen zaak heeft. Dit is niet een zomaar een "foutje" maar een zeer belangrijk zaak en heeft grote gevolgen voor de hele entertainment industrie in Hollywood. Een groot deel van de zaken wordt mondeling afgesproken en is dus fraude gevoelig. Daarnaast zouden jullie ook kunnen melden dat de film niet wordt uitgesteld vanwege de rechtzaak die meneer Brooks heeft aangespannen maar omdat de distributeur van de film failliet is en de film te koop is. Ook spant meneer Brooks wel vaker rechtzaken aan op volkomen ongegronde redenen. Er wordt op dit moment gekeken of er wel een grond is voor een rechtzaak is. Het zou fijn zijn als de schrijvers van dergelijke berichten zelf onderzoek deden in plaats van letterlijk over te nemen wat de roddelbladen in America en Verenigd Koninkrijk publiceren. Dank u.

ThysRomani

Avatar

Zowel manager als advocaat. Als je als advocaat de boel niet zwart op wit hebt, dan vraag je er verdorie ook om!

Prince John

Avatar

^
+1 voor mijn bovenburen.

RoberPaulsen

Avatar

Ik snap de kop bij dit artikel niet helemaal. Welke fout is er nu begaan en door wie precies?

Sunspot

Avatar

@PrinceJOhn

Uhhh, en mijn plus dan? :D

nieuwslaatste nieuws

meest populair