Algemeen

Stan Lee, bedenker van Spider-Man, X-Men en Avengers, overleden

Lee werd 95 jaar oud.

door Jim Pedd om 22:53 in Algemeen
Stan Lee, bedenker van Spider-man, de X-Men en de Avengers is overleden. De beste man werd 95 jaar oud en stond erom bekend complexe personages te maken van wat anders saaie comicpersonages waren geweest. De laatste jaren, sinds de Marvel-films hun wederopstanding maakten met Iron Man (2008) stond Lee weer helemaal in de spotlight, met name door de vele cameo's die hij had in de Marvel Studios-films.

Lee werd geboren in 1922 geboren als Stanley Martin Lieber en zijn kindertijd wordt gekenmerkt door de Great Depression. Zijn vader probeerde werk te vinden, maar dat lukte maar niet. Het was een worsteling die Lee zijn hele leven bijbleef en van invloed bleef. Hij wilde altijd bezigblijven en dat is Lee ook gebleven tot aan zijn dood.

Lee was 17 toen hij bij een uitgeverij - Timely Comics (dat later Marvel zou worden) - aan de slag ging, die eigendom was van Martin Goodman. Lee schreef verhalen voor onder meer superhelden- en misdaadcomics. Toen Goodman in 1941 vertrok, werd Lee de nieuwe hoofdredacteur. Hij was toen net negentien jaar oud.

Daarna werd hij in opgeroepen voor het Amerikaans leger en moest hij in Europa meevechten. Nadat Lee weer terug kwam, wist hij stem te geven aan veel comicpersonages. In 1974 bedacht Lee dat het tijd was voor een team van superhelden: de Fantastic Four. Dat superheldenteam bleek een bijzonder goede vondst, want het zorgde dat Marvel uiterst populair werd.

Lee bedacht, samen met onder meer Jack Kirby en Steve Ditko, personages als Iron Man, Thor, de Hulk. Spider-Man, Doctor Strange en de Silver Surfer. En daarbij was hij verantwoordelijk voor veel verhalen tegelijk. Dat maakte dat Lee ook een fictioneel universum bedacht, vol crossovers.

In de jaren tachtig hoopte Lee al zijn comicplannen naar het witte doek, of het kleine scherm te brengen. Dat lukte in 1990 met een Captain America-film, maar heel sterk was die niet. Pas met X-Men (2000) waren comicfilms echt populair. Lee was daarin in een eerste cameo te zien. En Marvel werd daarop uiterst populair.

Ondertussen kent iedereen natuurlijk het Marvel Cinematic Universe en dan ook alle cameo's die Lee maakte. Die cameo's opnemen werd steeds ingewikkelder, naarmate hij ouder werd, maar daarom worden er op een gegeven moment meerdere cameo's direct na elkaar opgenomen.

De afgelopen weken had Lee een zwakke gezondheid. Vanochtend werd hij met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar hij is overleden. Stan Lee is 95 jaar geworden.41 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

SunChaser

Avatar

Hoeveel cameos heeft ie al opgenomen?

Artificialis

Avatar

Het einde van een tijdperk, het einde van een icoon, het einde van man die een onmeetbare invloed op de entertainmentindustrie heeft gehad. De Walt Disney van onze tijd. Dat superheldenfilms überhaupt een ding geworden zijn is direct en indirect te danken aan wat deze man in samenwerking met Jack Kirby heeft bedacht.

dakai-world

Avatar

Wat een held. De held der helden en samen met Kirby en Ditko hebben zij wel mijn jeugd gevormd tot wat het is geworden. We gaan je missen ouwe rakker. RIP

Sunspot

Avatar

Mooie leeftijd. Vond hem altijd cool, niet op geldbelust, gewoon zijn hobby doen.

Rutherford

Avatar

Held. Moge hij rusten in vrede.

Ereptile

Avatar

R.I.P :( Einde van een legende die veel helden deze wereld in heeft gebracht. Kan niet geloven dat hij is overleden :(

MisterPink

Avatar

Zonde, net de hele Clone Sage besteld en opnieuw aan het lezen.

d3c3pticon0608

Avatar

Damn,, einde van een legende. Wat heeft die man ontzettend mooie comics gemaakt, en de daarbij horende impact op de films die uit zijn comics zijn voort gekomen / geïnspireerd. R.I.P.

MARB-LES

Avatar

R.I.P. Bedankt Stan!

Timothy

Avatar

Fantastic Four in 1974? Dacht het niet.

Renegade

Avatar

R.i.p de grootste superheld zelf.

Hancock

Avatar

Rip hero.

Raoulm

Avatar

Rest in piece.

ntt

Avatar

Doe Hef de groeten daarboven!!

RiP!!

kokosnoot

Avatar

Stan Lee..bedankt voor alles! Je hebt een geweldige erfenis achtergelaten waar men altijd qua verhalen en personages op door zal gaan. Zoveel comics gelezen met zoveel plezier! Iedereen die een link heeft met superhelden zal je missen!

Frietgezicht

Avatar

Rip. Jammer dat die Avengers 4 moet missen.

Frietgezicht

Avatar

Rip. Jammer dat die Avengers 4 moet missen.

JMRG

Avatar

The men himself! RIP idd jammer dat hij A4 niet kan meemaken zou mooi zijn geweest

chefry1983

Avatar

Rust zacht Stan. We gaan je missen. Bedankt voor alle mooie stripboeken en grappige cameo's

Kaasgaaf

Avatar

R.I.P. Stan, bedankt voor al je mooie verhalen

Khalidmocro

Avatar

Rip Stan the Man.. vreemd dat k nu pas besef hoeveel deze man voor de jeugd (volwassenen) heeft betekend.

Guyon2002

Avatar

R.I.P. Stan Lee! Wat een legend

Xenolicker

Avatar

Ik mocht 'm toch al niet meer nadat hij Thors haar had afgeknipt.

Marvel boy

Avatar

hij was de echte superheld!

Rick_ao

Avatar

R.I.P. Een man die geleeft heeft voor de superhero comics
met al zijn passie. Groot voorbeeld voor striptekenaars
en schrijvers. We gaan je missen. Net als bob kane, Jack kirby,
Moebuis, Don lawrence, Enzo.

nieuwslaatste nieuws

meest populair