'The Martian' liet 'Alien 5' in de prullenbak belanden

'The Martian' liet 'Alien 5' in de prullenbak belanden

Uiteraard werkte ook Covenant uiteindelijk ook niet echt mee.

Nog niet zo heel lang geleden werd er gesproken over een vierde Alien-vervolgfilm. Deze zou geregisseerd gaan worden door Neill Blomkamp (Chappie), maar ondanks onder meer veelbelovende concept-art belandde het project in de prullenbak. Sir Ridley Scott en dan vooral zijn film The Martian lijkt haast zeker de schuldige.

In 2015 liet Blomkamp weten "stiekem" te werken aan Alien 5 en actrice Sigourney Weaver, die al eerder liet weten interesse te hebben in een terugkeer, zou onderdeel zijn van zijn plan. Even later kondigde Fox de film officieel aan en dat deze zou aansluiten uit Aliens uit 1986. De opnames zouden in 2017 aanvangen na afronding van Scotts tweede prequelfilm Alien: Covenant (2017). In mei 2017 gaf Scott aan dat de film toch niet doorging en dat de film Alien: Awakening had moeten gaan heten.

Een van de belangrijkste redenen hierachter is dat Scott in 2015 een megahit scoorde met The Martian. Met dat succes kreeg hij de volledige steun van FOX. De originele Alien-regisseur kreeg de ruimte om Covenant te maken, ondanks dat Promeutheus (2012) niet gelijk overtuigde om de prequel-reeks uit te bouwen. Alien 5 belandde op een tweede plan.


Nadat bleek dat Covenant geen succes was, gaf Scott aan dat hij er niet meer in geloofde dat de Xenomorph eng genoeg was voor het publiek. En om die reden had hij - als producent - ook geen vertrouwen meer in Alien 5. Scott zag meer in zijn personage David (Michael Fassbender) en de rol van Artificial Intelligence. Dit had tot uitwerking moeten komen in de ook snel gecancelde derde prequelfilm.

De filmfranchise is nu nagenoeg zeker in een flinke hyperslaap beland. Ondanks dat James Cameron (Aliens, Avatar) volgens Weaver graag de vijfde film met Blomkamp zou willen maken, ligt de franchise binnenkort in het archief van Walt Disney. Het is moeilijk te voorspellen hoe de familievriendelijke studio omgaat met de wereld van de Xenomorphs. Maar de kans is klein dat Disney snel een 'GO' geeft aan Blomkamp.



NieuwsFilm

meest populair