'Vice'-regisseur Adam McKay overleefde hartaanval dankzij Christian Bale

Een simpele herinnering wist veel schade te voorkomen.

Adam McKay is ontzettend blij dat hij de biografische film Vice gemaakt heeft. Daarin wordt de 46e vicepresident van de Verenigde Staten, Dick Cheney, in het zonnetje gezet. Dat de 50-jarige filmmaker na The Big Short opnieuw de handen ineen sloeg met Christian Bale heeft ook wonderen gedaan. De Amerikaanse McKay beweert namelijk in een interview met Deadline dat hij een hartaanval kon herkennen vanwege een scène die hij met de acteur had gefilmd.

"Ik was me goed bewust van het feit dat ik tijdens het maken van de film was aangekomen en meer dan normaal rookte," begint McKay. "Mijn dokter had me gewaarschuwd en ik hoopte zelf dat ik geen hartaanval zou krijgen terwijl ik een film over Dick Cheney maakte. Na het afronden van de opnames belde ik mijn trainer op. Ik zei dat we er wat aan moesten doen. 'Ik ben te zwaar.' Tijdens onze derde training kreeg ik tintelende handen en voelde ik me misselijk. Ik heb altijd gedacht dat je pijn op de borst of in de arm hebt wanneer je een hartaanval krijgt."

Bekijk de afbeeldingMcKay wist dankzij Bale echter wel beter. "Toen we één van de hartaanval-scènes filmden vroeg Christian Bale aan mij: 'Hoe wil je dat ik het doe?' Ik begreep hem niet. 'Het is een hartaanval,' zei ik. 'Je arm doet dan toch pijn?' Hij antwoordde: 'Nee, nee. Eén van de meest voorkomende manieren is dat je erg misselijk wordt en je maag pijn doet.' Daar had ik nog nooit van gehoord."

De filmmaker zette snel een punt achter de sessie met zijn trainer, zei "O, shit", rende de trap op en slikte snel kinderaspirines in. Zijn vrouw belde daarna het alarmnummer. "Heel snel kwamen we bij het ziekenhuis aan. De dokter vertelde dat - door snel in actie te komen - er geen schade verricht was aan het hart. Dat komt omdat ik me herinnerde wat Christian Bale mij verteld had."


Niet geheel verrassend vertelde de arts aan McKay dat hij moest stoppen met roken voordat hij hem fit genoeg verklaarde om naar huis te gaan. De regisseur eindigt zijn verhaal: "Een week later belde ik Christian op en vertelde dat hij of Dick Cheney zojuist mijn leven gered heeft. Nadat hij tien minuten lang aan mij vroeg of ik in orde was, moesten we erom lachen."

Vice draait om één van de meest krachtigste en invloedrijkste vicepresidenten van de Verenigde Staten. Cheney diende twee termijnen onder George W. Bush, in de film gespeeld door Sam Rockwell. Ook was Cheney betrokken bij de administraties van wijlen Bush senior, Richard Nixon en Gerald Ford. Het komische drama is vanaf 28 februari 2019 te zien in de Nederlandse bioscopen. Vermoedelijk zullen we dan zien hoe én waarom Cheney de 78-jarige advocaat Harry Whittington neerschoot tijdens het jagen op kwartels in 2006.

NieuwsFilm

meest populair