Algemeen

Eerste reviews 'Glass' niet positief

Het derde deel in deze bijzondere trilogie wordt zwak beoordeeld door de internationale filmcritici.

door Jeffrey Kouters om 22:30 in Algemeen
De eerste recensies van M. Night Shyamalans nieuwste film Glass - het langverwachte vervolg op Split (2017) en Unbreakable (2000) - zijn binnen. Dit laatste deel van deze bijzondere trilogie weet de internationale filmcritici tot nu toe nog niet echt te overtuigen. De eerste reacties zijn dan ook niet bepaald positief.


Op het moment van schrijven heeft Glass een Rotten Tomatoes-score van 37%. Er zijn tot nu toe dertig reviews gepubliceerd en het gemiddelde cijfer komt slechts uit op een magere 5. Hieronder lees je een selectie van vijf recensies.

Digital Spy
Het is slim van Shyamalan dat hij van Glass geen echte blockbuster heeft gemaakt. De film bevat verpletterende vechtscènes, maar is tegelijkertijd meer geïnteresseerd in grote ideeën dan in enorme decors. Shyamalen zet de toon van Unbreakable en Split voort; ook Glass is weer een donkere, psychologische thriller. Bovendien zijn de superheldenelementen realistisch.

Entertainment Weekly
Net als zijn filmpersonages op het scherm, worstelt Shyamalen hier met zijn gave - zijn talent om het publiek te verrassen met onverwachtse wendingen. Glass mist die speelse sfeer. We hebben het allemaal al eens eerder gezien. Ja, je zult best onder de indruk zijn van de wereld die Shyamalen heeft gecreëerd, maar het zou ook prettig zijn om iets te kunnen voelen bij een film. Al met al is Glass meer half leeg dan half vol.

The Wrap
Als Unbreakable en Split inderdaad behoren tot de betere werken van Shyamalan, dan zit Glass ergens tussen die films en Shyamalans films die het enthousiasme onder het publiek flink hebben getemperd in. Shyamalan experimenteert genoeg in Glass en probeert zijn kijkers iets nieuws te bieden. Hij heeft vast nog genoeg verrassingen in petto.

Empire
Shyamalan blijft een ambitieuze, interessante regisseur. Echter, zijn schrijfwerk slaat hier de plank vaak mis. Zijn dialogen zijn weinig subtiel en juist erg overdreven en lomp. Glass is in de kern een vervolg op Split met een Unbreakable-sausje, maar is zwakker dan beide films. Glass bevat heus wel de nodige vermakelijke en enge momenten, waarvan de meeste te danken zijn aan de uitstekende acteerprestaties van McAvoy.

The Hollywood Reporter
Shyamalans dialogen zijn zwak. Je hoort de filmmaker soms meer zelf praten dan zijn personages als zij hun gedachten uitspreken over stripboekmythologieën en hoe de realisten op deze wereld die onverklaarbare zaken wegberedeneren. Dit ligt er allemaal te dik bovenop en daardoor lukt het de film niet om de beoogde gevoelige snaren aan te raken.


Glass verschijnt op 17 januari in de Nederlandse bioscopen!

11 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Rich Art

Avatar

Spijtig om te lezen... :(

nooffencetaken

Avatar

Naja ik heb me keurig vermaakt bij Unbreakable en Split. Als deze daar tussen in valt dan gaat de bak popcorn wel op hoor.

Mav Damian

Avatar

Zeer jammer dit! Ik keek er ook naar uit.

Robbepost

Avatar

@nooffencetaken

'tussen die films en Shyamalans films die het enthousiasme onder het publiek flink hebben getemperd'

Dus tussen Unbreakable/split en After Earth.....

Jammer. Ik ga het zelf wel beoordelen, maar verwachtingen zijn omlaag gegaan.

RobzZ01

Avatar

Collider en Screen Junkies zijn anders positief! Ik denk dus een film á la Signs en The Village. Een film die aan beide kanten mensen teleur stelt en voldoening geeft. Ik laat me verrassen Smiley face

Artificialis

Avatar

Wat een verrassing zeg! Of toch niet? We weten wie de regisseur is hè? M. Night Shyamalans, het brein achter The Happening, The Last Airbender, After Earth en andere teleurstellingen.

Devenace

Avatar

Shyamalan maakt films met een bepaalt smaakje waar niet iedereen van houd.
Ik heb er drie van hem die gehaat worden door velen maar ik vind ze geweldig.
En Glass zal niet anders zijn.

snowkrash

Avatar

Filmcritici vs. filmliefhebbers ....

Maac

Avatar

Artificialis "Wat een verrassing zeg! Of toch niet? We weten wie de regisseur is hè? M. Night Shyamalans, het brein achter The Happening, The Last Airbender, After Earth en andere teleurstellingen."
Maar hij is toch ook het brein achter The Sixth Sense, Signs, Unbreakable en Split? Hij heeft regelrechte troep gemaakt, maar ik moet bekennen dat ik na Split weer een beetje vertrouwen begon te krijgen.

Doodzonde als inderdaad na twee goede films de derde tegen blijkt te vallen; het had een mooie trilogie kunnen worden.

Goku32

Avatar

Ik check hem met eigen ogen iedereen heeft gelukkig een andere smaak. Dus wat hierzo boven staat doet mijn niet zo veel, ben wel benieuwd naar deze film

Sergiodw

Avatar

Leuk om te zien dat personen op Filmtotaal vooraf al zeggen: ''Spijtig, flop, jammer enz.''

GA HET ZELF GODV*RDOMME ZIEN IN DE BIOSCOOP, IN PLAATS VAN AFGAAN OP ARTIKELEN!

Zo,

NieuwsFilm

meest populair