Algemeen

Top 10 films met de beste cinematografie

Volgens The American Society of Cinematographers.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FilmTotaal is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FilmTotaal. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FilmTotaal

door Wouter Drummen om 13:06 in Algemeen
De American Society of Cinematographers bestaat precies honderd jaar en om dat te vieren hebben ze een lijst gepubliceerd van de tien films met de beste cinematografie. De Amerikaanse organisatie, die in 1919 is opgericht in Hollywood heeft alleen maar leden die directors of photography zijn of special effects experts. De President van het bedrijf, de Nederlander Kees van Oostrum, gaf het lijstje vrij.

Helemaal boven staat Lawrence of Arabia, van regisseur David Lean. De bijna vier uur lange film wist dan ook maar liefst zeven oscars te winnen, waaronder een voor cameraman Freddie Young. Francis Ford Coppola heeft als enige de lijst twee keer weten te halen, met Apocalypse Now en The Godfather.

Zie hier de volledige lijst:

1. Lawrence of Arabia(1962), director of cinematography Freddie Young, regisseur David Lean
2. Blade Runner (1982), director of cinematography Jordan Cronenweth, regisseur Ridley Scott
3. Apocalypse Now (1979), director of cinematography Vittorio Storaro, regisseur Francis Ford Coppola
4. Citizen Kane (1941), director of cinematography Gregg Toland, regisseur Orson Welles
5. The Godfather (1972), director of cinematography Gordon Willis, regisseur Francis Ford Coppola
6. Raging Bull (1980), director of cinematography Michael Chapman, regisseur Martin Scorsese
7. The Conformist (1970), director of cinematography Vittorio Storaro, regisseur Bernardo Bertolucci
8. Days of Heaven (1978), director of cinematography Néstor Almendros, regisseur Terrence Malick
9. 2001: A Space Odyssey (1968), director of cinematography Geoffrey Unsworth en John Alcott, regisseur Stanley Kubrick
10. The French Connection (1971), director of cinematography Owen Roizman, regisseur William Friedkin

Wat vinden jullie van deze lijst? Een verdiende top 10 of ontbreken er echte toppers?

17 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Magnanimous

Avatar

Dus de cinematografie is sinds 1982 ruk geworden. Dus de afgelopen 36 jaar is er geen noemenswaardige film uitgekomen op gebied van cinematogafie. Da's gek.
Children of men?

Mas7

Avatar

Fantastische films!

Maar mijn favoriet blijft toch de rauwe en haast realisisxh geschoten The French Connection.

Haast documentaire-achtig gemaakt waardoor de film echt realistisch is en je ervaart dat je onderdeel bent van de politieoperatie.

Prince John

Avatar

@ Magnanimous
Het klopt niet wat je zegt. Tuurlijk zijn er noemenswaardige films uitgekomen op gebied van cinematografie de laatste decennia, maar daar haalt er (volgens de ASC) geen de top 10 van. Er zijn namelijk talloze mooie films uitgekomen met geweldige opnames in 36 jaar tijd, maar blijkbaar niet goed genoeg voor de top 10. Maar ja, smaken verschillen dan ook.

Rob

Avatar

M (1931)
The Holy mountain (1973)
Hero (2002)
The fall (2006)
Enter the void (2009)
Mandy (2018)

Thiver

Avatar

Mooi lijstje, maar ik weet niet helemaal in hoeverre je de indrukwekkende beelden van deze films nou kunt toekennen aan de cinematograaf. Zo zijn de prachtige shots van Blade Runner voor een groot deel te danken aan de geweldige sets en doen bij Lawrence of Arabia de woestijnen van Spanje en Jordanië veel van het werk.

Maac

Avatar

Het lelijke van dit soort lijstjes is dat moderne films nauwelijks kans krijgen. Zo is de cinematografie van BR 2049 vele malen beter dan het eerste deel uit 1982. Men moet proberen niet meer vanuit een bepaalde tijdsgeest te denken en doen alsof vroeger alles beter was. De cinematografie is verbeterd, ook al vinden ze dat op je filmschool niet leuk om te horen.

Civilian Supreme

Avatar

Ook eens met Maac.
Bladerunner 2049 heeft echt prachtige beelden, de films van Villeneuve zijn sowieso zeer mooi om naar te kijken, ook weet hij heel goed een sfeertje te creeren.
Films als bijvoorbeeld Interstellar ,Gladiator en Braveheart hebben ook prachtige beelden. Als iemand nog minder bekende films weet met mooie beelden dan hoor ik het graag! Als een film dat heeft met een bijbehorende goede soundtrack (hoe minimalistisch ook) dan ben ik al gauw tevreden.

Artificialis

Avatar

Een reeks klassieke meesterwerken, dat kan niet worden ontkend. Tijdloze films en juist vanwege de cinematografie de high-definition upgrade meer dan waard. En ook ik kan niet ontkennen dat Blade Runner 2049 het origineel op alle vlakken heeft overtroffen, ook de cinematografie.

Mav Damian

Avatar

Civilian "Als iemand nog minder bekende films weet"
Youth
The Assassin
The Killing of a Sacred Deer

Tycho Nestoris

Avatar

Allemaal films met prachtige cinematografie, maar geen recente films vreemd genoeg. Road to Perdition, The New World, Sin City, Pan's Labyrinth, The Assassination of Jesse James, There Will Be Blood of The Master hadden er gerust tussen mogen staan.

Maac

Avatar

Mav "Youth
The Assassin
The Killing of a Sacred Deer"
Top keuzes.

MARQ242

Avatar

Mooie lijst. Maar inderdaad zijn er best wel sinds die gouwe ouwe tijd cinematografische pareltjes uitgekomen.
Maar bij Bladerunner 2049 lag de nadruk vooral op die cinematografie. Verder was die film veel te lang, weinig boeiend en miste naar mijn mening die typische film Noir sfeer van het origineel.

Civilian Supreme

Avatar

Mav

Thanks, ga ik zeker kijken dan!Marq242

Ik vond juist geen moment saai, boeiend van begin tot eind. 2e keer vond ik m nog beter.

MARQ242

Avatar

@Civilian Supreme prima toch? Gelukkig heeft niet iedereen dezelfde smaak. In mijn beleving zat er teveel onnodige elementen in de film die de vaart uit het verhaal haalde. Bovendien was het verhaal al flinterdun en hebben ze te weinig coole dingen overgenomen uit het bron materiaal (wat het een stuk interessanter had gemaakt. Ik zeg niet dat het een hele slechte film was, maar vergeleken met de andere films van Denis viel me deze een beetje tegen.

nieuwslaatste nieuws

meest populair