Algemeen

Is ScreenX een IMAX-killer?

Het aantal ScreenX-bioscopen neemt snel toe.

door Bram de Groot om 12:07 in Algemeen
Warner Bros. gaat meer films in het ScreenX-formaat uitbrengen. Verleden jaar verscheen onder meer Aquaman op het ultra brede scherm en in 2019 worden zes films klaargestoomd voor ScreenX.

Warner Bros. heeft een deal gesloten met CJ 4DPLEX om begin dit jaar de films Shazam!, The Curse of La Llorona en Godzilla: King of the Monsters om te zetten naar het ScreenX-formaat. Later dit jaar worden nog drie titels onthuld. Mocht de techniek vaker ingezet gaan worden dan zou dit zomaar een aanvulling kunnen zijn op IMAX. Of mogelijk is het een IMAX-killer.

Wat is ScreenX?
Eigenlijk is het heel simpel. Naast dat je voor je een scherm ziet, zie je ook beeld naast je. Hieronder wordt nog meer het gevoel gegeven dat je in de film zit, met 270 graden ScreenX-beeld. Onderstaande ScreenX-trailer voor Aquaman laat het goed zien.


Op dit moment zijn er 147 schermen in tien landen. In de nabijheid van Nederland zijn ScreenX-schermen te vinden in Frankrijk, Oostenrijk en Turkije. De overige ScreenX-zalen vind je in de States en in Azië. Interesse? Of blijft IMAX voldoende voor je? Daar zijn voorlopig veel meer schermen van; eind 2017 ruim 1.300 in 75 landen.

23 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Goku32

Avatar

Lachen

Guyon2002

Avatar

Als het echt is zoals het er in dat filmpje uitziet lijkt het me echt super irritant om zo een film te kijken

Mav Damian

Avatar

Kan eens een serieuze nieuwe hype worden. Lijkt me wel leuk om eens te bekijken.

McKelly

Avatar

Als ze dit een beetje goed naar het scherm kunnen overbrengen, dan ben ik hier enthousiaster over dan 3D en 4D.

dakai-world

Avatar

Dit hebben ze ook een tijdje gehad in Kinepolis Antwerpen. Ik heb 2 keer een film zo gekeken en ik moet eerlijk bekennen, ik vond het vrij weinig toevoegen. Ik dacht het eerst super te vinden, maar bij het zien, vond ik de uitwerking een 6'je.

Judge

Avatar

Niemand wil dan meer vooraan zitten. En is Turkije in de nabijheid? Dat ligt in Azië... Er zal er binnenkort wel eentje hier komen denk ik.

Civilian Supreme

Avatar

Ik weet niet of ik hier zo blij mee ben, net als met 3d wordt je dan op een gegeven moment gedwongen op deze manier films te kijken.
Ik kijk liever op de 'oude' manier, wel met mooi beeld en geluid natuurlijk maar dat kijkt veel rustiger weg. Ik ben bang dat je hiermee het overzicht niet meer goed hebt, iets wat ik met 3d ook al ervaar. Vaak vind ik het ook allemaal veel nepper ogen.

timdekw

Avatar

Ik wil gewoon een film kijken. Van mij hoeft al die poespas niet. Bewegende stoelen, schermen rondom waardoor je constant om je heen zit te kijken ipv dat je 100% gefocust bent op de film. Groter scherm, scherper beeld, mooier geluid, allemaal prima! De rest is niet aan mij besteed.

Master Of Films

Avatar

Geef mij maar IMAX with laser en/of Dolby Cinema.

Brein8998

Avatar

Eens met timdekw en MOF. Liever het beste beeld en geluid dan dat ze een bioscoopzaal omtoveren tot een attractie. Dolby Cinema 2D en IMAX 2D zijn de beste ervaringen.

Decepticon

Avatar

Ik deel timdekw zijn mening ook. Volgens mij moet je dan teveel om je heen kijken om alles mee te krijgen. Als er links wat gebeurd, krijg je volgens mij minder goed mee wat rechts gebeurd.

Dit lijkt me een te grote investering voor bioscopen om aan te schaffen en hun zalen om te bouwen, je bent ook veel grotere zalen nodig lijkt me.

En is het een trademark zoals Imax? Dan moet de bioscoop daarvoor betalen, wat ook niet interessant is voor hun, die extra kosten.

Maac

Avatar

Judge "Niemand wil dan meer vooraan zitten."
Het blijft me nu al verbazen dat er nog steeds mensen plaatsnemen in de voorste rijen. Een ontzettend onprettige beleving.

GreenHornet

Avatar

Geluid en Beeld vind ik niet belangrijk in de bioscoop. Zolang het verhaal en de dialogen goed zijn ben ik al tevreden.

ZaphodBeeblebrox

Avatar

Er is altijd wel iets nieuws. Geef mij maar gewoon een deftig scherm voor mijn neus en ik ben tevreden. Al die trucjes om films zogezegd immersiever te maken zijn aan mij nie besteed. Goeie films hebben dat ook niet nodig.

SuPa

Avatar

ze moeten het beter uitwerken. Je krijgt nu hoeken in het verlengde scherm. Ze zouden het eigenlijk a la omniversum moeten filmen. Dat lijkt me dan beter.

LeonardoPacino

Avatar

"In de nabijheid van Nederland zijn ScreenX-schermen te vinden in Frankrijk, Oostenrijk en Turkije."

Ja ik pak lekker de fiets naar Turkije als 'Avengers:Endgame' in dit formaati zal draaien.

Pruiszie

Avatar

@judge, Turkije ligt zowel in Europa als Azië.

Rutherford

Avatar

De tweede Maze Runner gezien op dit scherm in kinepolis Korteijk (kan ook Gent zijn). Voelde eigenlijk vreemd aan. Maar voegde weinig toe vond ik. Je kijkt tenslotte nog altijd naar het middelste scherm.

Ang3l

Avatar

Vreselijk. Ik wil niet iets missen in de film omdat ik toevallig niet naar links of rechts keek op dat moment.

Zelfde als dat 4D, ook al zo enorm afleidend voor een film.

rainking

Avatar

Lijkt me eerlijk gezegd helemaal niks. IMAX en Dolby Cinema vind ik leuk, maar dat 4DX en dit hoeft voor mij niet.

lamoteg

Avatar

Ik ben blij dat jullie er ook zo over denken, dacht weer de enigste azijnpissers te zijn maar... vind ik ook maar niets hoor, denk zelfS irritant, alsof het beeld niet past op het witte doek

chefry1983

Avatar

Is dit soms de nieuwste Disneyland attractie?

chefry1983

Avatar

^
He's back FilmTotaal. Tijd voor een ban!

NieuwsFilm

meest populair