Algemeen

Marvel is trots op 'Black Panther' Oscarnominaties

De eerste superheldenfilm met een Oscarnominatie voor Beste film.

door Bram de Groot om 10:55 in Algemeen
Gisteren werden de Oscarnominaties bekendgemaakt. Er waren uiteraard enkele verrassingen. Ondanks dat het werd voorspeld, was de unieke nominatie voor Beste film voor de superheldenfilm Black Panther voor de nodige mensen wat onwezenlijk. Toch is het niet vreemd gezien de impact van de film. Marvel Studios en opperhoofd Kevin Feige zijn dolgelukkig.

Recent kreeg Marvel-baas Kevin Feige nog de prestigieuze 'David O. Selznick Achievement Award in Theatrical Motion Pictures' van de Producers Guild of America. Hiermee werd de producent door zijn collega's geëerd voor het succes dat hij sinds 2008 heeft weten te realiseren. Feige zei tegenover Entertainment Weekly dat hij vooral "trots" is op Black Panther en de zeven Oscarnominaties die de 18e Marvel Cinematic Universe-film ontving.

Vooral uniek
"Wat vanaf het moment dat het gebeurde steeds weer bij me naar bovenkomt, is het nederige gevoel van trotsheid op iedereen die bij de film betrokken is. Het is de belangrijkste erkenning die een film kan krijgen in onze branche. Het is een enorme beloning," aldus Feige. "Ik denk dat Blank Panther een unieke film is die verteld wordt door een unieke filmmaker in een unieke tijd."

Culturele impact
Over de impact van de film van regisseur Ryan Coogler zei Feige: "Kijkend naar het afgelopen jaar en de culturele impact die deze film over de hele wereld heeft gehad, voelt de erkenning van de Academy als de kers op de taart."

En Feige denkt dat de nominaties niet alleen komen door het eindproduct. Ook de totstandkoming en de ontvangst van de film hebben volgens hem bijgedragen aan de nominaties: "Het gaat om representatie, het gaat om integratie, en het gaat over het belang van het vertellen van verschillende soorten verhalen. Dat de Academy dat erkent is buitengewoon bevredigend voor ons allemaal."45 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

adofmirosch

Avatar

Wauw, wat is disney toch eigenlijk een walgelijk narcistisch bedrijf.

Artificialis

Avatar

Als ik een top 20 superheldenfilms zou maken komt Black Panther daar waarschijnlijk niet eens in voor. De film bevat niets waarmee een Oscarnominatie binnengehaald zou mogen worden. Het slavernijverleden zit schijnbaar diep in de schuldgevoelens van Amerikanen verankerd. Een film waarin 'zwart zijn' een rol speelt zou niet vanwege die reden als meesterwerk moeten worden ontvangen.

GreenHornet

Avatar

als de film niet wint dan is het discriminatie

Maac

Avatar

Mijn broer heeft me ooit eens laten winnen met Fifa. Ik was niet trots.

Prisoner627

Avatar

Ik denk niet dat het een Best Picture nominatie verdient omdat het verhaal daarvoor te mager en standaard is.
Maar @Atrificialis en @GreenHornet grijpen wel heel snel naar de "PC gone mad" redenering.
We kunnen allemaal toch erkennen dat BP een nominatie verdient voor "Costume design" of "set design" en dergelijk.
"Niets waarmee een Oscarnominatie binnengehaald mag worden" is erg kortzichtig.

Frietgezicht

Avatar

Uniek... culturele impact...
Zo te zien halen ze zelf de huidskleur weer erbij... jammer..

Maar BP 4 the win!!

tommieman

Avatar

Eerste superheldenfilm ? Ik dacht Birdman , die ook persoonlijk stukken beter vind dan Zwarte Panter .
Maar ik ben ik .

GreenHornet

Avatar

als Black Panther de Oscars wint dan ben ik weg hier

Decepticon

Avatar

Black Panther nominatie voor beste film en Infinity War niet??!! Waar gaat dit nog over, is idd puur om de black community een gunst te doen.

PRIME

Avatar

Sorry lui, maar ik vind het wel triest om te lezen dat iedereen hier maar oppert dat die film hier niet in thuis hoort, simpelweg omdat het gemaakt wordt omdat ''het slavernijverleden diep in de schuldgevoelens'' zit, of omdat dit gedaan wordt om de donkere mensen een gunst te doen.

Get off your high horse. Die film heeft, misschien niet direct in jouw eigen milieu, een gigantische culturele impact gehad. Volgens deze lijst: https://www.imdb.com/list/ls038977111/ Zijn er 79 superhelden titels tussen 1978 en 2020 gemaakt, waarvan (los van Blade die destijds niet echt als superheld maar meer als actiefilm werd neergezet) alleen Black Panther een donkere acteur in de hoofdrol heeft.

Daarbij hebben zij immens goed de verschillende culturen en rituelen daarvan in beeld gebracht, van klederdracht tot spraak tot actuele historie.

Voor een deel van de samenleving die flink onderdrukt wordt (begin dit aub niet tegen te spreken) is dit een gigantische stap vooruit.

Zal de film de award winnen? Vast niet. Is de nominatie terecht als je kijkt naar wat de film teweeg brengt? In mijn optiek wel. Je mag het er niet mee eens zijn, maar hang het aub niet aan het labeltje ''oh we doen de donkere mensen er een plezier mee''.

Los daarvan zijn de vereisten om mee te dingen naar Best Picture helemaal niet bijzonder: http://mentalfloss.com/article/61626/how-does-movie-qualify-best-picture-academy-award Maar wordt het dus gewoon bepaald of de jury iets goed of niet goed vond.

Khalidmocro

Avatar

Dat ze superhelden film nomineren kan wel maar infinity war was toch veel beter mooier grootser .. voor mij persoonlijk was het toch wel 1 van de beste van het jaar.. Black panther komt niet eens in mijn top 3 van marvel films

Rich Art

Avatar

Infinity War is het eerste deel van een tweeluik. Logischer is dat Endgame volgend jaar op de lijst staat.


Een beetje wat ook gebeurde met Return of the King. Die werd niet zozeer als individu genomineerd, maar meer voor de drie films tezamen.

Maac

Avatar

PRIME "Get off your high horse. Die film heeft, misschien niet direct in jouw eigen milieu, een gigantische culturele impact gehad. Volgens deze lijst: https://www.imdb.com/list/ls038977111/ Zijn er 79 superhelden titels tussen 1978 en 2020 gemaakt, waarvan (los van Blade die destijds niet echt als superheld maar meer als actiefilm werd neergezet) alleen Black Panther een donkere acteur in de hoofdrol heeft."
Culturele impact is geen criterium voor een Oscarnominatie en daar is je volledige argument op gebaseerd. Bovendien zijn er nou eenmaal meer blanke superhelden en daar worden blanke acteurs voor gevraagd. Alle films gebaseerd op een zwart karakter worden al jaren verfilmd (Spawn en Shaft en Blade), maar nu is het vooruitgang? Bullcrap.

PRIME "Voor een deel van de samenleving die flink onderdrukt wordt (begin dit aub niet tegen te spreken) is dit een gigantische stap vooruit."
Welke samenleving? Zwarte Amerikanen worden niet onderdrukt en als je dat denkt ben ik erg benieuwd waar jij je data vandaan haalt. En als je vindt dat niemand dat tegen mag spreken ben jij misschien degene die van zijn high horse moet stappen.

PRIME "Los daarvan zijn de vereisten om mee te dingen naar Best Picture helemaal niet bijzonder: http://mentalfloss.com/article/61626/how-does-movie-qualify-best-picture-academy-award Maar wordt het dus gewoon bepaald of de jury iets goed of niet goed vond."
Als dit de daadwerkelijke criteria zijn en een jury bepaalt uiteindelijk of iets goed is, waarom zou je dan beginnen over culturele impact alsof dat moet worden meegewogen? Dat is letterlijk waarom iedereen het politiek correct vindt...

Khalidmocro

Avatar

@rich art thnx! Dat wist k niet

Artificialis

Avatar

Prisoner627 "We kunnen allemaal toch erkennen dat BP een nominatie verdient voor "Costume design" of "set design" en dergelijk."

Zelfs dat vind ik enorm tegenvallen, de film is grotendeels met de computer gegenereerd. Black Panther heeft niets te zoeken bij de Oscars. Hoe kan het zo zijn dat Avengers: Infinity War, het grootste superhelden-evenement aller tijden, er niet voor in aanmerking komt?

PRIME "Voor een deel van de samenleving die flink onderdrukt wordt"

Meer een gevoel dan een weergave van de werkelijkheid.

PRIME

Avatar

@Maac

Er zijn dus geen criteria waar een film inhoudelijk aan moet voldoen. Culturele impact en waar de film voor staat mag dus zeker wel mee wegen.

''Bovendien zijn er nou eenmaal meer blanke superhelden en daar worden blanke acteurs voor gevraagd.'' Ook dit is een deel van het probleem.

''Welke samenleving? Zwarte Amerikanen worden niet onderdrukt en als je dat denkt ben ik erg benieuwd waar jij je data vandaan haalt.'' Hahahaha ik hoop niet dat je heel erg serieus bent?

En ik begon over culturele impact als uitleg waarom hij genomineerd zou kunnen zijn, niet dat 'ie daarom genomineerd moet worden.

PRIME

Avatar

@Artificialis

In nederland misschien, maar in Amerika liggen die zaken toch wel anders.

Maac

Avatar

PRIME "Er zijn dus geen criteria waar een film inhoudelijk aan moet voldoen. Culturele impact en waar de film voor staat mag dus zeker wel mee wegen."
Mag ik er dan ook voor kiezen om deze culturele impact niet mee te wegen? Er even van uitgaande dat er überhaupt sprake is van een culturele impact natuurlijk.
PRIME "''Bovendien zijn er nou eenmaal meer blanke superhelden en daar worden blanke acteurs voor gevraagd.'' Ook dit is een deel van het probleem."
Welk probleem en waarom is dit er een deel van?
PRIME "''Welke samenleving? Zwarte Amerikanen worden niet onderdrukt en als je dat denkt ben ik erg benieuwd waar jij je data vandaan haalt.'' Hahahaha ik hoop niet dat je heel erg serieus bent?"
Bloedserieus en ik blijf nog steeds erg benieuwd naar voorbeelden.
PRIME "En ik begon over culturele impact als uitleg waarom hij genomineerd zou kunnen zijn, niet dat 'ie daarom genomineerd moet worden."
Ook erg benieuwd geraakt naar die zogenaamde impact. Hoe heeft deze film cultureel impact gehad precies?

Rutherford

Avatar

Onterechte nominatie wat mij betreft, maar als je ze hebt kun je terecht trots zijn.

Goku32

Avatar

Waarom word dit een kandidaat voor de Oscars Eingelikk, het was een vermakelijke film maar oscar waardig hell no, dan hadden ze de winter soldier ook moeten sturen. Want die film is 10x beter dan black pather. Denk dat het een andere reden heeft dat ze deze film sturen

PRIME

Avatar

@Maac,

Ik heb het idee dat jij niet openstaat voor de vele nieuwsberichten die ons bereiken vanuit Amerika. De culturele impact is voor ons moeilijk te voelen, maar voor de 'african americans' echt wel te merken. Vooral onder kinderen hebben zij eindelijk een factor waarmee zij zich kunnen identificeren, zonder dat zij denken dat superhelden veelal blank zijn. Dat er zo weinig donkere superhelden / figuren zijn, is natuurlijk onderdeel van het probleem dat donkere mensen zelfs nu nog worden gezien als onderdanig aan blanken. Gelukkig nu veel minder aanwezig, maar vergis je niet dat slavernij nog niet zo lang geleden is afgeschaft, en dat zeker in Amerika gewoon plekken zijn waarbij je als donker persoon beter niet kan komen. Het feit dat een gigantische studio (of het voor hen nou rendabel is of niet) hier platform aan geeft, is mega.

En als je echt twijfelt aan of donkere mensen onderdrukt worden, dan moet je wat vaker het nieuws lezen. Je hebt het over een land waar onschuldige kinderen / mensen worden doodgeschoten terwijl ze ongewapend zijn, waar ontzettend veel mensen onterecht vast zitten / hebben gezeten en waar het merendeel van die bevolkingsgroep zich niet veilig voelt op straat.

Dit zijn overigens allemaal feiten, die vind je genoeg als je even om je heen kijkt in het nieuws, op het internet of persoonlijk met mensen in gesprek gaat.

Maac

Avatar

PRIME "Ik heb het idee dat jij niet openstaat voor de vele nieuwsberichten die ons bereiken vanuit Amerika."
Ik ben selectief als het gaat om nieuws. Ik vreet niet alles wat op mijn bordje wordt gegooid en ik denk dat het belangrijk is om data op de juiste manier te lezen, niet hoe die aan ons wordt verkocht.
PRIME "De culturele impact is voor ons moeilijk te voelen, maar voor de 'african americans' echt wel te merken. Vooral onder kinderen hebben zij eindelijk een factor waarmee zij zich kunnen identificeren, zonder dat zij denken dat superhelden veelal blank zijn. Dat er zo weinig donkere superhelden / figuren zijn, is natuurlijk onderdeel van het probleem dat donkere mensen zelfs nu nog worden gezien als onderdanig aan blanken."
Dit is wat ik bedoel met het lezen van data. Blijkbaar heb jij weet van wat donkere Amerikaanse kinderen vinden van het feit dat superhelden veelal blank zijn, maar niet alleen dat, je trekt daarmee de conclusie dat donkere mensen daardoor worden gezien als onderdanig aan blanken. Gek eigenlijk, want niemand houdt een ander tegen om meer donkere superhelden in het leven te roepen. Bovendien worden de zwarte superhelden die er wél zijn gewoon in cinema vertegenwoordigt. Als je als African American niet kan identificeren met alle helden op televisie weet je denk ik niet wat een held precies is. Van geweldig succesvolle zwarte muzikanten en acteurs tot aan een zwarte president, de illusie van onderdanigheid is er alleen maar omdat je dan geen verantwoordelijkheid voor je eigen successen en falen hoeft te nemen. Lekker makkelijk en vaak met de paplepel ingegoten.
PRIME "Gelukkig nu veel minder aanwezig, maar vergis je niet dat slavernij nog niet zo lang geleden is afgeschaft, en dat zeker in Amerika gewoon plekken zijn waarbij je als donker persoon beter niet kan komen."
Dat slavernij nog niet lang geleden is afgeschaft heeft er niets mee te maken. Ik denk dat er evenveel plekken zijn waar je als blanke persoon ook beter niet kan komen, dus laten we niet doen alsof slavernij of onderdrukking hier van toepassing zijn.
PRIME "Het feit dat een gigantische studio (of het voor hen nou rendabel is of niet) hier platform aan geeft, is mega."
Het feit dat een gigantische studio een platform geeft aan een compleet zwarte cast zou niet iets moeten zijn dat bewondering of trots zou moeten opwekken. Het zou heel normaal moeten zijn, maar blijkbaar is er nog steeds de behoefte om dingen te vieren die ons verschillend maken.
PRIME "En als je echt twijfelt aan of donkere mensen onderdrukt worden, dan moet je wat vaker het nieuws lezen. Je hebt het over een land waar onschuldige kinderen / mensen worden doodgeschoten terwijl ze ongewapend zijn, waar ontzettend veel mensen onterecht vast zitten / hebben gezeten en waar het merendeel van die bevolkingsgroep zich niet veilig voelt op straat."
Ik denk dat jij wat minder vaak het nieuws moet lezen eerlijk gezegd. Onschuldige kinderen en ongewapende mensen die worden doodgeschoten is een bizar laag percentage en heeft wederom niets met de onderdrukking van zwarte mensen te maken. Zwarte mensen zijn met afstand vaker slachtoffer van andere zwarte mensen, maar die data is niet leuk om te lezen natuurlijk.
PRIME "Dit zijn overigens allemaal feiten, die vind je genoeg als je even om je heen kijkt in het nieuws, op het internet of persoonlijk met mensen in gesprek gaat."
Onze definitie van "feitelijk" is duidelijk anders.

chefry1983

Avatar

Ik vind het niet terecht. Zo'n goede film is het nou ook weer niet. Infinity war is op alle vlakken beter.

PRIME

Avatar

@Maac...

Heb jij voor mij bronnen waar jij data vandaan haalt die ontkracht wat voor impact BP gemaakt heeft? Of ben je nu aan het ontkrachten puur omdat je je niet in kan leven in die positie? Je bent echt ongeinformeerd als je denkt dat er niet meer donkere helden zijn puur omdat deze niet worden voorgesteld. It's a white man's world, en die bepalen wat er gebeurd.

Het idee dat je aanhaalt dat er genoeg donkere 'helden' zijn in de vorm van bijv. muzikanten, eens. Maar kijk eens naar de film Greenbook. Waar een bizar geniale donkere pianist het land door reist voor optredens en niet mag eten of verblijven in dezelfde plek waar hij optreed, omdat hij donker is? En dit zijn de jaren 60, dat is maar 59 jaar van ons verwijderd.

Ja gast, er zijn genoeg plekken waar je OOK als blanke beter niet kan komen, maar dat heeft te maken met criminaliteit, niet met rassenhaat. En als je hier weer data bij komt halen, laat mij dan maar een bron zien waarop je locaties waar donkere mensen niet mogen vanwege hun huidskleur afgezet tegenover blanken die niet ergens mogen komen vanwege hun huidskleur.

Inderdaad ben ik het met je eens dat het niet bejubeld hoeft te worden en dat het normaal moet zijn, maar helaas leven we nog niet in die wereld, en vandaar mag het best bejubeld worden dat zo'n stokoude organisatie als de oscar jury deze film genomineerd heeft (voor wat voor reden dan ook)

Weer heeft jouw weerlegging van de feiten niets te maken met ras. Ja, misdaad onder donkere mensen ligt hoog. Weet je hoe dit komt? Omdat ze in arme wijken worden gepropt, veelal geen goed onderwijs krijgen of meteen afgeschreven worden want je bent donker en komt uit een bepaalde buurt, omdat voor generaties lang deze groep van de bevolking klein gehouden wordt, omdat hoe goed je je fucking best ook doet, je nog steeds dagelijks met een flinke dosis racisme te maken hebt, en dat ''bizar lage'' percentage zal flink hoger zijn dan dat van blanke mensen die onterecht worden doodgeschoten door politie.

Overigens haal ik dit soort informatie niet uit het nieuws, maar uit de velen filmpjes op social media van dit soort incidenten. En ga nou niet roepen dat dat fake news is, want ik weet echt wel wanneer iets wel of niet echt is.

Onze definitie van feitelijk is inderdaad flink verschillend.

Sorry, ik kan me echt voorstellen dat je er ver vanaf af staat en dat je je niet kan inleven in de situatie van een donker persoon in Amerika, maar je kan simpelweg niet lukraak lopen roepen dat donkere mensen in Amerika niet onderdrukt worden, helemaal geen problemen hebben want misdaad onderling ligt hoger, dat een percentage laag is terwijl het geen fucking percentage zou mogen zijn.

En trouwens, de donkere superhelden die er wel zijn, je doelt hier misschien op Falcon en Rhodey, en misschien side character Heimdall? Precies. 20 films, 3 donkere helden, en alle drie de helden staan in dienst van een blanke superheld.

Je mag er over denken wat je wilt, maar weet gewoon dat je ernaast zit.

MovieMaster2

Avatar

Ik vindt niet dat black Panther een Oscar verdient het was wel een goeie film maar infinity war was stukken beter volgens mij zoals de meeste mensen hier zeggen puur voor de zwarte mensen

Maac

Avatar

PRIME "Heb jij voor mij bronnen waar jij data vandaan haalt die ontkracht wat voor impact BP gemaakt heeft?"
Hoe kan ik iets ontkrachten waarvan ik het bestaan niet erken? De bewijslast ligt bij jou om die impact aan te tonen, niet bij mij.
PRIME "Je bent echt ongeinformeerd als je denkt dat er niet meer donkere helden zijn puur omdat deze niet worden voorgesteld. It's a white man's world, en die bepalen wat er gebeurd."
Ik zie inderdaad geen informatie waaruit blijkt dat er minder donkere superhelden zijn omdat donkere mensen onderdrukt worden. Ik kan me wel voorstellen dat als blanke superhelden meer geld opleveren, dat dan de voorkeur daar naar uitgaat. It's a rich man's world en dat heeft niets met huidskleur te maken. Ik hoef Obama niet nog eens aan te halen toch?
PRIME "Het idee dat je aanhaalt dat er genoeg donkere 'helden' zijn in de vorm van bijv. muzikanten, eens. Maar kijk eens naar de film Greenbook. Waar een bizar geniale donkere pianist het land door reist voor optredens en niet mag eten of verblijven in dezelfde plek waar hij optreed, omdat hij donker is? En dit zijn de jaren 60, dat is maar 59 jaar van ons verwijderd."
Zie je zelf niet hoe zwak dit argument is? We leven niet meer in de jaren '60, dus wat heeft dat in hemelsnaam te maken met hoe donkere mensen anno nu onderdrukt worden? Die kaart mag je niet trekken als we het over BP hebben.
PRIME "Ja gast, er zijn genoeg plekken waar je OOK als blanke beter niet kan komen, maar dat heeft te maken met criminaliteit, niet met rassenhaat. En als je hier weer data bij komt halen, laat mij dan maar een bron zien waarop je locaties waar donkere mensen niet mogen vanwege hun huidskleur afgezet tegenover blanken die niet ergens mogen komen vanwege hun huidskleur."
Dus de blanke man heeft de monopolie op rassenhaat? Dat geloof je zelf niet. En nogal raar dat ik jou op je woord moet geloven en ik jou van data moet voorzien.
Dat rassenhaat bestaat is geen bewijs dat een bevolkingsgroep systematisch onderdrukt wordt.
PRIME "Weer heeft jouw weerlegging van de feiten niets te maken met ras. Ja, misdaad onder donkere mensen ligt hoog. Weet je hoe dit komt? Omdat ze in arme wijken worden gepropt, veelal geen goed onderwijs krijgen of meteen afgeschreven worden want je bent donker en komt uit een bepaalde buurt, omdat voor generaties lang deze groep van de bevolking klein gehouden wordt, omdat hoe goed je je fucking best ook doet, je nog steeds dagelijks met een flinke dosis racisme te maken hebt, en dat ''bizar lage'' percentage zal flink hoger zijn dan dat van blanke mensen die onterecht worden doodgeschoten door politie."
Natuurlijk worden er minder blanke mensen doodgeschoten door politie, zij komen daar überhaupt minder mee in aanraking. De vraag die je je eens zou moeten stellen is of blanke politieagenten zwarte mensen neerschieten met racisme als motivatie. Racisme is iets wat in een situatie wordt geïnjecteerd zodat je een excuus hebt voor je falen en tekortkomingen.
PRIME "Overigens haal ik dit soort informatie niet uit het nieuws, maar uit de velen filmpjes op social media van dit soort incidenten. En ga nou niet roepen dat dat fake news is, want ik weet echt wel wanneer iets wel of niet echt is."
Jij begon er zelf over dat ik vaker het nieuws moest kijken en ik heb het fenomeen fake news nergens genoemd. Als er in een artikel staat dat er een donkere man door een blanke agent is doodgeschoten kan dit feitelijk waar zijn, maar ik trek niet direct de conclusie dat de beweegredenen iets te maken hebben met ras.
PRIME "En trouwens, de donkere superhelden die er wel zijn, je doelt hier misschien op Falcon en Rhodey, en misschien side character Heimdall? Precies. 20 films, 3 donkere helden, en alle drie de helden staan in dienst van een blanke superheld."
Nee, daar doel ik totaal niet op. Ik doel op Denzel Washington uit Malcolm X of Jamie Foxx uit Django Unchained. Blade, Spawn of Shaft zijn geweldige karakters.
Ik snap niet waarom je per se een stuk uit de Marveltaart zou willen hebben en waarom die meer betekent, maar waarschijnlijk omdat er dan iets te klagen valt.
PRIME "Je mag er over denken wat je wilt, maar weet gewoon dat je ernaast zit."
Nee, ik ben ervan overtuigd dat ik gelijk heb. Ik ben behoorlijk belezen en luister ontzettend veel podcast en de meest intelligente donkere mensen zijn het met mij eens, niet met jou.
Jouw denkwijze zorgt ervoor dat minderheden altijd een kaart kunnen trekken die ze helemaal niet nodig hebben en de verantwoordelijkheid voor hun geluk bij een ander leggen. It's a white man's world, my ass.

Ereptile

Avatar

Infinity War is vele malen beter dan Black Panther! Het is een vermakelijke film maar meer dan dat is het niet. Als dit op basis van huidskleur de Oscar krijgt dan gaan vele toch hun vraagtekens zetten bij de accuraatheid van de Oscars.

Frietgezicht

Avatar

Notitie voor mezelf : Ga geen discussie aan met Maac. Die verlies je ook.


-einde notitie-

Ik hoop dat Maac stoffer en blik bij zich heeft om de ander weer op te vegen.

Maac

Avatar

Haha bedankt frietgezicht.
Ik denk dat ik het leuker zou vinden als wij het gewoon eens zijn samen.

PRIME

Avatar

Is het moeilijk kijken met die oogkleppen op?

Dus omdat jij iets niet erkend, bestaat het niet?
Gooi je nou echt 1 donkere president tegenover 45 blanke presidenten in de discussie en verwacht je dat het goed is?
Beschouw jij alles dat in het verleden is gebeurd irrelevant voor vandaag de dag? Jij vind het niet vreemd dat 60 jaar geleden een donker persoon geweigerd kon worden in een restaurant of hotel op basis van huidskleur en je verwacht dat dit niet nu nog gevolgen heeft?
Dat de blanke man monopolie heeft op rassenhaat lijkt me duidelijk. Hebben wij niet elk land waar we heen zijn gevaren over genomen? Zijn wij niet verantwoordelijk voor de onderdrukking van vele volkeren? Indianen, Afrikanen? Sla eens een geschiedenisboek open, of lees eens Roofstaat, de kant van de NL'se geschiedenis die niemand durft te bespreken.
Hoezo zou je me geen data geven? Jij komt hier met je ''Ik zie geen data om dit te bevestigen''.
Hoe kan je in godsnaam niet denken dat dat soort situaties met racisme te maken hebben? Jezus, het lijkt wel alsof je je persoonlijk aangevallen voelt doordat iemand dit zegt. Talloze filmpjes die illustreren waar donkere mensen mee te maken hebben. Doodgeschoten worden tijdens een auto controle terwijl je ongewapend bent, doodgeschoten terwijl je met je kinderen bij een tankstation staat, doodgeschoten terwijl je een kind bent, doodgeschoten terwijl je over straat loopt en iemand je maar aanwijst omdat je donker bent.
We hebben het hier over een superheld. Black Panther. Niet over een Django Unchained of wat dan ook. OF moeten donkere mensen elke hoofdrol maar als held zien? Doen wij toch ook niet?
Tot slot, als jij denkt dat dit een ideale wereld is dan kan ik je echt op het hart drukken te stoppen met je podcasts en waar je je nieuws vandaan haalt. Het kan echt niet wat je zegt.

''Nee, ik ben ervan overtuigd dat ik gelijk heb. Ik ben behoorlijk belezen en luister ontzettend veel podcast en de meest intelligente donkere mensen zijn het met mij eens, niet met jou. ''

Dit vind ik echt hi-larisch. Als je echt zo belezen en geïnformeerd bent en je denkt er nog steeds zo over, dan bewijs je inderdaad dat het een white man's world is en ben je onderdeel van het probleem. Succes verder gap.

Maac

Avatar

Ik heb je argumenten gelezen en serieus genomen, ik vind ze gewoon niet sterk en ik heb ook uitgelegd waarom.
Ik vind niet dat de wereld ideaal is, maar het is waar we het mee moeten doen. Ik geloof dat vooruitkijken de beste manier is om de wereld een mooier plekje te maken. Daarmee ontken ik de geschiedenis niet, maar ik voel me er ook niet verantwoordelijk voor omdat ik met een bepaalde huidskleur geboren ben. Ik heb de verantwoordelijkheid om nu een goed persoon te zijn en anderen juist te behandelen.

Jammer om te lezen dat ik onderdeel zou zijn van een mogelijk probleem en hoewel ik je opvattingen respecteer, ben ik niet overtuigd.
Ook jij succes gewenst.

Frietgezicht

Avatar

‘Gap’, ‘gast’, ‘oogkleppen op’ , ‘weet dat ik gelijk heb’. Prime is het type die vooraf al denkt gelijk te hebben.

Denigrerend praten in een discussie is not done.

pete928s

Avatar

Volgens Prime moet de blanke man blijkbaar bloeden voor hetgeen andere blanke mannen van 4 generaties (of meer ) geleden hebben gedaan .
Wij blanke mannen moeten ons allemaal collectief schuldig voelen over wat vreemden uit een verleden hebben aangericht .
en dat doen we door een middelmatige film met afro amerikanen te nomineren voor een oscar lauter omdat de cast zwart is .
lijkt me geen leuk gevoel om je nominatie te danken te hebben aan je huidskleur .

PRIME

Avatar

Haha ja, gaan we nu een probleem maken van de woorden gast en gap?

En nee, ik zeg helemaal niet dat blanke mensen moeten boeten voor de daden van blanke mensen in voorgaande generaties, ik probeer simpelweg uit te leggen waarom BP een belangrijke film is qua impact en dat het daarom mogelijk genomineerd is. Vervolgens heb ik op een aantal absurde uitspraken moeten reageren. Maar it's all good jongens, jammer dat het niet binnen komt.

PRIME

Avatar

"Ik heb je argumenten gelezen en serieus genomen, ik vind ze gewoon niet sterk en ik heb ook uitgelegd waarom.
Ik vind niet dat de wereld ideaal is, maar het is waar we het mee moeten doen. Ik geloof dat vooruitkijken de beste manier is om de wereld een mooier plekje te maken. Daarmee ontken ik de geschiedenis niet, maar ik voel me er ook niet verantwoordelijk voor omdat ik met een bepaalde huidskleur geboren ben. Ik heb de verantwoordelijkheid om nu een goed persoon te zijn en anderen juist te behandelen."

Afsluitend wil ik toch even reageren op de toon die je gedurende de discussie aanvoert, namelijk ik ik ik. "Ik erken t bestaan niet" "ik geloof niet dat bepaalde dingen racistisch zijn" "ik vind je argumenten (lees: bewezen feiten) niet sterk" "ik vind dat donkere mensen niet onderdrukt worden"

Dat jij iets vind, betekent niet dat het automatisch ook zo is. Ik vind het top dat je naar de toekomst kijkt, maar negeer daardoor aub niet de gevolgen van gebeurtenissen die zich nu nog steeds meeslepen. Dat kunnen wij ons niet voorstellen.

Als deze discussie iets aanwakkert hoop ik dat het hierom gaat.

Maac

Avatar

Je hebt gelijk. Dat ik iets vind betekent dat niet dat dit automatisch waar is. Wanneer ik mijn zinnen begin met “ik denk”, “ik vind”, “ik geloof”, geef ik eigenlijk al aan dat het gaat om mijn persoonlijke opvattingen en niet dat wat ik zeg een universele waarheid is. Ik snap dus het probleem van mijn zogenaamde ‘toon’ niet.

Eerlijk gezegd vind ik dat jouw toon een stuk onaangenamer is geweest dan de mijne.

Nogmaals, ik respecteer je mening, maar het was voor mij echt niet overtuigend.

PRIME

Avatar

Ik vind dat het ontkrachten van uit de geschiedenis geleerde feiten en tegen de stroming in iets claimen vanuit een ''ik vind'' ideologie maar gevaarlijk. Jezelf dan beroepen op ''Dat ik iets vind betekent niet dat het ook universeel zo is'' is natuurlijk een hevige contradictie.

Mocht je er voor open staan, dan ben ik best bereid je een aantal slides te mailen waarin keiharde data zichtbaar wordt over de 'incarceration rate', inkomens tov andere ethniciteiten etc. Allemaal afgeleid uit de onderdrukking die jij ontkent.

Hier kan je de resultaten lezen van een met data aangevulde studie naar politiemoorden:
https://www.nbcnews.com/health/health-news/police-killings-hit-people-color-hardest-study-finds-n872086

Dit is een sterk onderbouwd artikel over de geschiedenis en over waarom het nu nog steeds een rol speelt:
https://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/6096/blank-en-zwart-in-amerika.html#


PRIME

Avatar

Aanvullend ook nog een met data onderbouwd onderzoek vanuit Harvard naar arbeidsdiscriminatie:

https://cdn1.sph.harvard.edu/wp-content/uploads/sites/94/2018/01/NPR-RWJF-HSPH-Discrimination-Final-Summary.pdf

Maac

Avatar

PRIME "Ik vind dat het ontkrachten van uit de geschiedenis geleerde feiten en tegen de stroming in iets claimen vanuit een ''ik vind'' ideologie maar gevaarlijk. Jezelf dan beroepen op ''Dat ik iets vind betekent niet dat het ook universeel zo is'' is natuurlijk een hevige contradictie. "
Je luistert niet PRIME. Het verschil tussen jou en mij zijn niet de feiten, want deze ontkracht of ontken ik niet, maar hoe we feiten interpreteren. Ik ga proberen je uit te leggen waar ik denk dat wij het oneens zijn.

Laten we het artikel pakken dat je net gedeeld hebt:
"Police killings hit people of color hardest, study finds"

Ik heb het artikel gelezen en ik geloof direct dat het waar is dat zwarte mensen vaker slachtoffer worden van police killings dan blanke mensen. Als dit een feit is zijn wij het hier beiden over eens en heeft mijn mening weinig toe te voegen; de cijfers zijn zoals ze zijn.
Het verschil tussen jou en mij is echter dat ik niet bereid ben om op basis van dit feit de conclusie te trekken dat racisme of onderdrukking de drijfveer is geweest.
Sterker nog, er zijn meerdere vragen die onbeantwoord blijven en die cruciaal om tot die conclusie te komen, een paar voorbeelden:
1. Zijn alle agenten die zwarte mensen doodschieten blank?
2. Hoeveel agenten komen dagelijks in aanraking met zwarte mensen en hoeveel met andere huidskleuren?
3. Hoeveel van de zwarte slachtoffers was gewapend?
4. Hoeveel van de zwarte slachtoffers werd gezocht?

Ik kan er nog zo 10 opnoemen, maar je hoeft er maar eentje te kiezen om aan jezelf te gaan twijfelen. Als elke agent elke dag in aanraking komt met 50 zwarte en 10 blanke criminelen, wat is dan de kans dat er meer slachtoffers vallen bij de zwarte mensen? Hoeveel oproepen krijgt een agent waarbij hij of zij over de radio hoort dat ze op zoek zijn naar één of meer zwarte personen en hoeveel van deze oproepen krijgt diegene binnen over blanke personen?
Dat er meer donkere slachtoffers vallen hoeft niets te maken te hebben met racisme of onderdrukking, net zoals de verhouding in de NBA is zoals 'ie is.

Dat jij onderdrukking ziet in het feit dat er maar één zwarte Amerikaanse president is geweest vind ik bizar. Ben je bereid mee te wegen hoeveel zwarte Amerikanen zich kandidaat stellen? Denk je dat vrouwen onderdrukt worden omdat er bijna geen vrouwelijke bouwvakkers zijn? Of mannen, omdat ze in de zorg nauwelijks vertegenwoordigd worden?

Wat ik ook frappant vind is het historisch artikel dat je hebt gedeeld. Hoe kan je bekend zijn met Malcolm X en 'black power' en beweren dat blanke mensen een monopolie hebben op rassenhaat?
Vreemd dat degene die mij beschuldigt van oogkleppen zelf niet bereid lijkt te zijn om de andere kant van de medaille te verkennen.

Enfin, nergens kan je mij erop betrappen dat ik feiten ontkracht en hopelijk kan je die strategie nu achter je laten. Ik heb elk feit nog als een feit beschouwd, maar ik wil gewoon eerst meer informatie voor ik conclusies trek die bevestigen wat ik al dacht. Ik adviseer je hetzelfde te doen.

PRIME

Avatar

Deze discussie gaat geen enkele kant op.

Ik wens je een fijne dag.

Maac

Avatar

Ik jou ook, PRIME.

Tako

Avatar

'Agree to disagree' is ook een optie heren.

Maac

Avatar

Zo pak ik zijn laatste reactie graag op, Tako.

weszz

Avatar

Holy shit, ik kwam voor de opmerkingen waarin iedereen Black Panther onterechte nominaties vind krijgen maar ik bleef voor de ''pittige' en vooral interessante discussie tussen 2 leden. Kudos, ik werd er wel wat wijzer door.

Ik blijf vinden dat iedereen hier een mening mag hebben over de film en die ook zeer zeker mag uiten en ben het eens dat de hoeveelheid nominaties die de film krijgt wel erg opvallend is gezien de eventuele alternatieven. Weet iemand of ze films nomineren die over het hele jaar zijn uitgekomen en dan ook enkel een release moeten hebben gehad in USA?

PRIME

Avatar

@wessz,

Leuk om te horen dat je er wat wijzer door bent geworden. Uiteindelijk is dat het doel van een discussie!

Er zijn een aantal technische criteria, namelijk 1 week in LA draaien, bepaalde technische specificaties, en nog een handje vol nietszeggende dingen. Eigenlijk kunnen heel veel films genomineerd worden, maar dan moeten ze nog wel iets teweeg brengen.

NieuwsFilm

meest populair