Algemeen

Pijnlijk: laatste Fox-film 'Alita' gaat hard floppen

Het wordt vermoedelijk geen knaller.

door Jim Pedd om 22:30 in Algemeen
Het lijkt er niet op dat Alita: Battle Angel een succes gaat worden. De film kostte tussen de 150 en 200 miljoen dollar om te maken, maar lijkt dat absoluut niet terug te verdienen. Niet alles wat James Cameron (als scenarist) aanraakt, verandert dus in goud...

De film is al jaren in de maak en gold als een passieproject voor Cameron. Hij was te druk met vervolgen op Avatar om de film te maken en droeg het project over aan vriend Robert Rodriguez. Die kreeg een flink budget, maar dat lijkt zonder echte resultaten.

Niet echt geslaagd
Het probleem bij Alita is dat de film gewoon niet populair lijkt te zijn bij het publiek. De verwachting in de Verenigde Staten is een openingsweekend van maximaal 25 miljoen dollar, waarbij de film uiteindelijk ergens rond de 45 tot 50 miljoen moet opbrengen. De rest van de wereld zal niet veel beter zijn, daar soortgelijke films het tot nu toe ook niet goed deden (denk aan Ghost in the Shell en Blade Runner 2049).

Overigens is Alita ook de laatste film van 20th Century Fox. Disney denkt in maart de overname te hebben afgerond, waarmee de flop van Fox meteen het einde is van een studio die 84 jaar lang succesvol wist te zijn.

35 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Maac

Avatar

Als je bioscooprelease op dezelfde dag als Verliefd op Cuba valt, weet je dat je in de problemen komt.

Asperientje

Avatar

Ik heb er zelf onwijs veel zin in eigenlijk. Ghost in a shell vond ik ontzettend leuk. Ik zie graag nog meer manga naar het witte doek verschijnen.

GreenHornet

Avatar

had ik al verwacht, publiek loopt hier nog niet warm voor.

PRIME

Avatar

He hallo, 2049 noemen we niet samen met magere titels he.

GreenHornet

Avatar

2049 hoort hier niet tussen is niet eens Manga

Master Of Films

Avatar

Maac "Als je bioscooprelease op dezelfde dag als Verliefd op Cuba valt, weet je dat je in de problemen komt."
Grappig dat je over Verliefd op Cuba hebt, want in dezelfde week komt A Trip to Cuba uit in limited release (USA). Dus in beide (Hollandia en USA) hebben we Cuba films die gaan concurren met Alita: Battle Angel :D

BTW: The LEGO Movie 2 gaat het moeilijk krijgen in zijn/haar 2e week. Smiley face

RobzZ01

Avatar

Iets wat ik vooraf al een beetje verwacht had. De film had echt een sterke Rotten Tomatoes score nodig wilde het kans maken op een groot succes. Helaas, blijkt dit niet het geval. Al zijn de reviews ook weer niet dramatisch.

Ik hoop dat de film het tegen de verwachtingen in toch vrij redelijk gaat doen! Heb de film natuurlijk nog niet gezien, maar een regisseur als Rodriguez gun ik gewoon weer een hit, na zijn voorgaande, onverdiende, flops. Een creatief regisseur, en daar zijn er helaas nog maar weinig van in Hollywood.

Goku32

Avatar

Dat kon ik je ook wel vertellen dat deze film gaat floppen. Dat zag ik al aan de trailer in de bioscoop,

Maac

Avatar

@Master
Haha dat had ik niet in de gaten Smiley face

@RobzZ01
Volgens mij zijn er nu juist ontzettend veel creatieve regisseurs in Hollywood aan het werk. Er is zelfs zoveel talent dat ik wel durf te stellen dat Rodriguez zijn relevantie wel een beetje heeft verloren en niet (meer) tot de beste regisseurs behoort tegenwoordig.

donniebrasco

Avatar

@Maac Tot de beste regisseurs behoorde!? Beste B-film regisseurs dan zeker .....

Maac

Avatar

@donniebrasco
Ik zei dat ‘ie níet tot de beste regisseurs van tegenwoordig behoort.

Master Of Films

Avatar

@donniebrasco
Probeer jij maar een goeie film te maken voor 7000 U$ te maken :P
[Ja, ik weet het hij heeft hiervan een remake en een iets minder seuqel gemaakt]

Rodriguez wordt hier dus afgemaakt vanwege zijn kinderlijke Spy Kids films (en The Adventures of Sharkboy and Lavagirl).

Dat terwijl hij From Dusk Till Dawn, Sin City en de bewuste B films Planet Terror (van Grindhouse) & de Machete films heeft gemaakt. Je kan zeggen wat je zeggen wil, Rodriguez is een uitstekende filmmaker die zich voornamelijk buiten de studio systeem werkt, waarbij hij met veel facetten in de filmindustrie mee te maken heeft. Voor zijn films, is hij meer dan een reggiseur. Kwestie van meer in verdiepen wat de beste man doet (of heeft gedaan).

Maac

Avatar

@Master
Ik zou Rodriguez als filmmaker juist prijzen om wat hij in het verleden heeft gedaan, ondanks Spy Kids. De films die je noemt (m.u.v. de Machete films) zijn in mijn optiek inderdaad erg sterk en ik zou zelfs de Desperado-trilogie hier best aan toe willen voegen.

Ik vind gewoon dat hij de laatste jaren niet erg relevant is geweest. Wanneer is de laatste keer geweest dat je één van zijn films in je top 10 kon toevoegen? Voor mij 2007 waarschijnlijk. Dat maakt hem geen slechte regisseur, maar wel minder relevant als je spreekt over de beste regisseurs die momenteel werkzaam zijn in Hollywood.

lamoteg

Avatar

Ik krijg geen stijve van die CGI personage tussen de gewone.

lamoteg

Avatar

Ik krijg geen stijve van die CGI personage tussen de gewone.

Master Of Films

Avatar

Maac "Ik vind gewoon dat hij de laatste jaren niet erg relevant is geweest."
Mee eens.

BTW: zijn laatste films zijn eigenlijk shorts (o.a. Sock 'em Dead), plus hij is/was meer bezig met TV series van zijn eigen films.
Dwz: From Dusk Till Dawn: The Series/Spy Kids: Mission Critical e.d.

Het is maar dat JC alleen maar aandacht heeft aan die vervelende ruimtesmurfen, anders had Rodriguez deze studio klus (Alita: Battle Angel) niet eens hoeven te doen.

Maac "Dat maakt hem geen slechte regisseur, maar wel minder relevant als je spreekt over de beste regisseurs die momenteel werkzaam zijn in Hollywood."
Ik heb trouwens ook niet gezegd dat hij tot de beste regisseurs dat momenteel werkzaam is in Hollywood Smiley face Wat dat betreft zit Robert Rodriguez eigenlijk in het zelfde schuitje als JC. [en nu zie ik beelden van een zinkende Titanic :P ]

007

Avatar

Niet alles wat cameron aan raakt word een s6 ze doen net of het een god is hij heeft zijn tijd gehad in de jaren 80 en 90. Hetzelfde gaat ook met the terminator gebeuren met die 2 bejaarden

Darthmar

Avatar

Manga heeft gewoon een te beperkt publiek om zo'n grote investering te verantwoorden.

ZaphodBeeblebrox

Avatar

^ Eens

Het is niet omdat jongeren tegenwoordig lopen te dwepen met One Punch Man of Attack on Titan dat die titels verder iets te betekenen hebben bij het grote publiek. Manga en anime is hier nog altijd een niche. In Frankrijk of Brazilië zou het me nog niet verbazen als die film zou scoren. Maar Amerika en andere Germaanse gebieden zien daar los over.

Maac

Avatar

^Buiten gebrek aan populariteit is het volgens mij zelden een goed idee om uren aan materiaal in één film te proppen. Vooral Attack on Titan heeft een behoorlijk indrukwekkende character development en One Punch Man werkt oa zo goed vanwege de sterke tekenstijlen die steeds afwisselen. Dat is een lust voor het oog en om dat naar een film te vertalen is bijna niet te doen.

Manga en anime leveren een ander soort beleving, net als video games, daarom is het denk ik zo lastig hier live action films van te maken.
Ik sta altijd open voor ambitieuze projecten, maar als ik zin heb om Death Note of Dragon Ball (of noem maar een anime) te kijken, zet ik de anime op, niet de film. Dat komt niet omdat deze films zo slecht zijn gemaakt (en dat zijn ze), maar omdat een film mij niet dezelfde beleving kan geven als de anime. Maar dat ben ik.

Maac

Avatar

Sidenote: dit geldt niet voor animefilms zoals bijvoorbeeld Ghost in the Shell of Akira. Onder de juiste omstandigheden (Leonardo DiCaprio heeft jarenlang de ambitie gehad om Akira te maken) zou ik een live action film zeker willen zien.
De omstandigheden voor Ghost in the Shell waren dus duidelijk niet juist vond ik.

donniebrasco

Avatar

@Mof Waarom zou ik mij meer moeten verdiepen in iets wat mij niet echt kan boeien. Ik ben geen fan van B garnituur .... ; )

SunChaser

Avatar

Wanneer maakt Jameron een nieuwe Piranha?

Master Of Films

Avatar

donniebrasco "@Mof Waarom zou ik mij meer moeten verdiepen in iets wat mij niet echt kan boeien."
Als je niet kan boeien, moet je ook geen mening over geven :P

donniebrasco "Ik ben geen fan van B garnituur .... ; )"

Maar je roept wel Rodriguez uit tot de beste B-film regisseur :P

Om had je alleen zin om zeiken om te kunnen zeiken Smiley face

chefry1983

Avatar

De manga genre is niet mijn favoriet. Maar toch vind ik het jammer voor de mensen die hard gewerkt aan deze film en het dan waarschijnlijk gaat floppen.

adofmirosch

Avatar

Ik heb er eigenlijk heel erg zin in, heb dan ook een zwak voor sci-fi fantasy films.
Had me destijds ook heel goed vermaakt met 'Valerian' & John carter, die beide ook al niet te best ontvangen waren.
Wat anime en manga's films betreft, Ben ik het helemaal met maac eens.


Bintzak

Avatar

Film is niet eens uit.

Sunspot

Avatar

Maar sowieso, ik ken die strips helemaal niet.

En dan zie ik synopsis, oke, zal wel, trailer, mwa, posters, nope, waarom zou ik moeten gaan.

Bij die ander ook, met die Scarlett Johansson. Ken het niet eens en ze doen ook niks om te lokken echt lijkt het vaak.

Edit: boutfilm trouwens was dat met Scarlett Johansson, zo zonde van het geld, zag er visueel namelijk zeker goed uit. Was meer eyecandy eigenlijk

Frietgezicht

Avatar

Of het nou manga is of game verfilmingen, het zijn nooit 4 a 5 sterren films die floppen.
Laat ze eerst eens toppers afleveren voor het over manga enz gaat waardoor het geen succes is.

JesseG79

Avatar

excuseer maar waarop is het nieuwsbericht op gebaseerd. Zelf kijk ik ontzettend uit naar Alita en alhoewel ik het volledig eens ben met eerdergenoemde opmerkingen mbt Rodriguez ben ik een fan van het eerste uur van James Cameron. Dus ja ben bevooroordeeld, maar Rotten Tomatoes is voor mij al lang geen graadmeter meer of een film goed is of niet, ...

centr1no

Avatar

Maac "Manga en anime leveren een ander soort beleving, net als video games, daarom is het denk ik zo lastig hier live action films van te maken.
Ik sta altijd open voor ambitieuze projecten, maar als ik zin heb om Death Note of Dragon Ball (of noem maar een anime) te kijken, zet ik de anime op, niet de film. Dat komt niet omdat deze films zo slecht zijn gemaakt (en dat zijn ze), maar omdat een film mij niet dezelfde beleving kan geven als de anime. Maar dat ben ik.
Sidenote: dit geldt niet voor animefilms zoals bijvoorbeeld Ghost in the Shell of Akira. Onder de juiste omstandigheden (Leonardo DiCaprio heeft jarenlang de ambitie gehad om Akira te maken) zou ik een live action film zeker willen zien.
De omstandigheden voor Ghost in the Shell waren dus duidelijk niet juist vond ik."

Bij veel anime heb je te maken met een bepaald niveau van fantasie, absurditeit en surrealisme in het verhaal en zeker de karakters dat natuurlijk veel makkelijker te accepteren valt in geanimeerde stijl. Probeer je dat in een live action vorm te gieten dan krijg je (zeker met een laag budget) de bende die bijv. Dragonball is.
Sommige manga en anime zijn echt heel erg goed met heel veel aandacht voor ieder detail en met redelijk normale karakters die zich wel lenen voor een geloofwaardige live action versie. Ghost in the Shell was naar mijn idee best een goede poging, voornamelijk omdat ze het heel dicht bij het origineel hebben gehouden, maar omdat ik te bekend ben met het origineel miste die film wat. En ik vermoed dat het een eventuele live action Akira niet beter zal vergaan.
Het meest beroerde blijft natuurlijk dat de typische stijl van dit soort films en de redelijke onbekendheid bij het grote publiek altijd hindernissen blijven om het grote publiek naar de bios te trekken.

Maac

Avatar

centr1no "En ik vermoed dat het een eventuele live action Akira niet beter zal vergaan."
Waarschijnlijk niet inderdaad. Maar geef een bepaalde regisseur het juiste budget (ik vreet persoonlijk alles wat Villeneuve me voorschotelt) en ik zou het niet op voorhand al willen afschrijven.
centr1no "Het meest beroerde blijft natuurlijk dat de typische stijl van dit soort films en de redelijke onbekendheid bij het grote publiek altijd hindernissen blijven om het grote publiek naar de bios te trekken."
Wat eigenlijk ook weer een beetje raar is. Veel films waar massa’s mensen op afkomen hebben geen bronmateriaal waar het grote publiek bekend mee is. Je zou juist verwachten dat wanneer het originele werk ontzettend geliefd is, de mensen die het niet kennen er makkelijker voor openstaan, omdat zij het niet vergelijken met datgene waar zij altijd zo van genoten hebben.

Om een voorbeeld te geven: de live action film van Death Note is waarschijnlijk door niemand goed ontvangen. Maar ik voorspel dat er niemand zo’n hekel heeft aan die film als de mensen die de anime kennen.

centr1no

Avatar

Maac "Je zou juist verwachten dat wanneer het originele werk ontzettend geliefd is, de mensen die het niet kennen er makkelijker voor openstaan, omdat zij het niet vergelijken met datgene waar zij altijd zo van genoten hebben. "
Ik denk dat je je vergist in de hoeveelheid mensen die daadwerkelijk open staan voor nieuwe dingen of in hoeverre ze willen afwijken van de norm of hun 'smaak'.
Als we het even alleen over filmliefhebbers hebben (en niet over anime fans want daarvan zijn er in mijn kennissenkring nog veel minder) dan valt het mij al op hoe weinig mensen er bekend zijn met Aziatische films of de wat oudere sci-fi of fantasyklassiekers zoals bijv. Bladerunner die toch echt wel bijzonder zijn en naar mijn idee een must-see voor filmliefhebbers omdat ze als inspiratie hebben gediend voor vele andere films.
Mensen die eventueel wel open staan voor iets nieuws zullen enkel naar de bioscoop gaan als iedereen al heeft gezegd dat het de moeite waard is. En dat begint met de recensenten.
Wat ik in een vorige post ook duidelijk probeerde te maken is dat juist die mensen die een film als dit voor dat hij uit komt kunnen maken of breken de film beoordelen op de klassieke basis die ze kennen en niet het referentiekader of open instelling hebben om de film op waarde te schatten binnen het genre.
Hoe helpt een artikel met de kop "Alita gaat hard floppen" mensen naar de bioscoop? Sommige recensies waaruit FIlmtotaal de negatief klinkende zinnen in het vorige artikel over deze film heeft gehaald waren niet eens negatief over het geheel. En het enige wat de lezers hier doen is deze ongefundeerde bullshit slikken als zoete koek.
De mensen die het niet kennen zullen zo ook nooit iets nieuws leren kennen.

Maac

Avatar

centr1no "Ik denk dat je je vergist in de hoeveelheid mensen die daadwerkelijk open staan voor nieuwe dingen of in hoeverre ze willen afwijken van de norm of hun 'smaak'."
Nee, dat erken ik wel. Ik maak me er zelf ook schuldig aan (ik zet niet snel een zwart-wit film op of een Nederlandstalige). Of dat iets slechts is betwijfel ik.
centr1no "Als we het even alleen over filmliefhebbers hebben (en niet over anime fans want daarvan zijn er in mijn kennissenkring nog veel minder) dan valt het mij al op hoe weinig mensen er bekend zijn met Aziatische films of de wat oudere sci-fi of fantasyklassiekers zoals bijv. Bladerunner die toch echt wel bijzonder zijn en naar mijn idee een must-see voor filmliefhebbers omdat ze als inspiratie hebben gediend voor vele andere films."
Dat is in mijn kennissenkring niet anders en nogmaals erken ik dat de meeste mensen niet graag iets anders/vernieuwends gaan kijken dat helemaal lijkt af te wijken van hun ding of smaak.
Echter ben ik niet bereid Alita onder de categorie vernieuwend te plaatsen. Natuurlijk zijn er maar weinig films die gebaseerd zijn op een manga, maar ik geloof niet dat dat de factor is waardoor mensen niet willen kijken. Voor de meesten die de trailer hebben gezien is het gewoon een actie sci-fi en dat is je smaak of niet. Ik hou van zowel sci-fi als manga/anime, maar ik vond de trailer niet overtuigend.
centr1no "Mensen die eventueel wel open staan voor iets nieuws zullen enkel naar de bioscoop gaan als iedereen al heeft gezegd dat het de moeite waard is. En dat begint met de recensenten."
Nogmaals zie ik om bovengenoemde redenen vernieuwing niet als een factor waar iemand rekening mee houdt die doorgaans wel sci-fi kijkt. Het begint voor de meesten niet met de recensenten, maar met de trailer.
centr1no "Wat ik in een vorige post ook duidelijk probeerde te maken is dat juist die mensen die een film als dit voor dat hij uit komt kunnen maken of breken de film beoordelen op de klassieke basis die ze kennen en niet het referentiekader of open instelling hebben om de film op waarde te schatten binnen het genre."
In hoeverre een recensent de macht heeft om je keuze te beïnvloeden ligt aan jezelf. Ook geloof ik niet dat de meeste mensen alleen hun keuze baseren op recensies. Als je de trailer niks vond en de recensies bevestigen die verwachting is het logisch dat je niet naar de bioscoop gaat. Zo ontwijk ik jaarlijks een heleboel films die niet aansluiten op mijn smaak en dat lijkt me juist een goed iets.
Ook is iets op waarde schatten binnen het genre iets waar de meeste mensen geen boodschap aan hebben. Dat is zoiets als “voor die tijd was het een goede film”. Oké, maar we leven nu en er is nu content die beter aansluit bij mijn wensen en verwachtingen.
centr1no "Hoe helpt een artikel met de kop "Alita gaat hard floppen" mensen naar de bioscoop? Sommige recensies waaruit FIlmtotaal de negatief klinkende zinnen in het vorige artikel over deze film heeft gehaald waren niet eens negatief over het geheel."
Maar waarom zou het een doel moeten zijn van journalisten of recensenten om mensen de bioscoop in te krijgen? Vooral wanneer deze mensen over het algemeen niet echt enthousiast zijn over de film?
centr1no "En het enige wat de lezers hier doen is deze ongefundeerde bullshit slikken als zoete koek."
Ik geloof niet dat de lezers hier hun keuze om niet naar de bioscoop te gaan hebben gebaseerd op de artikelen hier op FT. De mensen die niet gaan vonden de trailer waarschijnlijk al bagger en dat wordt hier en daar bevestigd.
centr1no "De mensen die het niet kennen zullen zo ook nooit iets nieuws leren kennen."
Dat zou geen doel op zich moeten zijn vind ik.

Goku32

Avatar

Darthmar het publiek heeft er niks mee te maken, het zijn gewoon slechte films die ze afleveren. Daarom floppen deze films altijd weer. Net als game films ook zo slecht altijd,

NieuwsFilm

meest populair