Algemeen

Franse priester probeert release 'Grâce à Dieu' tegen te houden

De van pedofilie beschuldigde Preynat is het oneens met de film over zijn leven.

door Wouter Drummen om 12:54 in Algemeen
De Franse film Grâce à Dieu, van regisseur Francois Ozon, wordt erg goed onthaald ; zo won de film zelfs de Zilveren Beer, de meest prestigieuze prijs, op het filmfestival van Berlijn. Toch zorgt de film voor de nodige controverse; hij vertelt namelijk het verhaal van Bernard Preynat, een priester die ervan beschuldigd wordt meer dan tachtig jongens seksueel te hebben misbruikt.

Preynat ontkent echter alles en zegt dat hij onschuldig is; hij probeert de release van de film derhalve uit te stellen, op z'n minst tot aan het eind van zijn proces, wat later dit jaar plaatsvindt. Op de vraag of de film daarom mogelijk niet onterecht een onschuldige man zwart maakt, zegt regisseur Ozon het volgende:

''Elke keer wanneer je de stilte probeert te doorbreken, stoot je op weerstand. Ik ben in ieder geval zo eerlijk en objectief mogelijk geweest. Het verhaal gaat veel verder dan de getroffen families en de kerk en dat tracht ik te laten zien. De film gaat voornamelijk over de slachtoffers; op z'n minst 90 procent ervan. Het is hun verhaal. Ik weet niet of cinema de wereld kan veranderen, maar het kan wel een debat op gang brengen''.

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

nieuwslaatste nieuws

meest populair