Filmmaker: Netflix en Amazon gedragen zich onacceptabel

Filmmaker: Netflix en Amazon gedragen zich onacceptabel

En benadelen vooral jonge regisseurs.

Films en series zijn groter dan ooit. Dat komt mede door streamingdiensten als Netflix en Amazon Prime Video, die films en series ook toegankelijk maken voor mensen die niet naar de bioscoop kunnen. Maar dat heeft niet alleen voordelen, vertelt regisseur Mike Leigh.

Leigh sprak met The Guardian in het kader van de Dvd-release van zijn nieuwe film, Peterloo. Volgens Leigh zitten er zowel voor- als nadelen aan het streamingstelsel. Voor bekende namen biedt dat enorme vrijheid, maar beginners krijgen het alleen maar moeilijker en komen bijna niet aan de bak.

Studiobazen van weleer
Wat Leigh vooral ziet is dat jonge regisseurs extreem lang bezig zijn met het vinden van geld voor hun projecten. Naar eigen zeggen sprak hij vorige week met twee beginnend regisseurs, die allebei jaren lang bezig zijn om een project rond te krijgen. "Dat is verschrikkelijk en komt doordat je een heel nieuwe cultuur hebt waarbij producenten niet langer mensen gewoon een kans geven", aldus Leigh.

"Ik heb het niet over mijn eigen ervaring bij Amazon, die Peterloo steunde en zich perfect gedragen heeft, maar over de jongere filmmakers," vertelt Leigh. Volgens hem sturen streamingdiensten enorm op de projecten die jonge makers mogen verfilmen. Zo worden editors en cinematografen praktisch opgelegd. "Ze gedragen zich als de oude Hollywood-basen, en dat is totaal niet acceptabel". Het probleem daarvan is volgens Leigh dat het creativiteit in de weg staat en precies dat vindt hij onacceptabel.

NieuwsFilm

meest populair