Steven Spielberg onder vuur wegens deal Apple; hoe geloofwaardig is zijn kritiek op Netflix nog?

Steven Spielberg onder vuur wegens deal Apple; hoe geloofwaardig is zijn kritiek op Netflix nog?

Twitter reageert op de aankondiging van Apple TV+!

De normaal alom bejubelde filmregisseur Steven Spielberg ligt flink onder vuur. Gisteren werd de nieuwe streamingdienst Apple TV+ aangekondigd en Spielberg blijkt daar actief bij betrokken te zijn. Dat is enigszins opvallend, zo vinden veel journalisten, want eerder had hij nog veel kritiek op concurrent Netflix.

Techgigant Apple heeft gisteren zijn langverwachte streamingdienst Apple TV+ uit de doeken gedaan. Eén van de grote namen die Apple daarvoor heeft weten aan te trekken is Steven Spielberg. De regisseur klom bij de aankondiging het podium op om te vertellen over de serie Amazing Stories die hij met zijn productiebedrijf Amblin Entertainment voor Apple maakt. Hoewel hij tijdens de presentatie een staande ovatie schijnt te hebben gekregen, reageren veel journalisten juist verbaasd.

Kritiek op Netflix
Spielberg was eerder nog opmerkelijk kritisch over de rol en positie van streamingdiensten in het filmlandschap. Zo wilde hij nog niet zo lang geleden een lobby starten om films van streamingdiensten als Netflix en Hulu uit te sluiten van deelname aan de Oscars. Daarnaast vindt hij tv-films minderwaardige kunst. "Steven Spielberg, die publiekelijk heeft betoogd dat tv-films geen echte films zijn, heeft nu betaald gekregen om Apple TV+ te promoten", reageert Imran Khan van Game Informer.

"Het lijkt erop dat hij zijn missie om de filmtheaters te redden ook maar gestaakt heeft? Een klassiek voorbeeld van hypocrisie", schrijft Katey Rich van Vanity Fair. Kate Aurthur van BuzzFeed meldt dat het haar inmiddels duidelijk is waarom Spielberg onlangs de aanval richting Netflix opende. Iemand anders vraagt zich af of de films van Apple TV+ volgens Spielberg wel mogen worden ingezonden voor de Oscars. "Het lijkt erop dat Spielberg een favoriete streamingdienst heeft", reageert Black List-oprichter Franklin Leonard enigszins cynisch.





NieuwsFilm

meest populair