Algemeen

Nederlandse regisseur Pieter Verhoeff (Brief voor de Koning) op 81-jarige leeftijd overleden

Ook was Verhoeff een pionier in het mockumentary-genre.

door Jeffrey Kouters om 08:27 in Algemeen
De Nederlandse film- en televisieregisseur Pieter Verhoeff is overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt bij de NOS. Verhoeff was onder meer verantwoordelijk voor films als De brief voor de koning en Nynke.

Pieter Verhoeff is woensdagavond overleden. De regisseur van Friese komaf was 81 jaar oud. Verhoeff studeerde aan de Nederlandse Filmacademie en maakte in 1980 zijn speelfilmdebuut met Het teken van het beest. Voor die film kreeg hij zelfs een Gouden Kalf. Later won hij die prijs nog acht keer.

Niet met pensioen
Verhoeff kroop ook dikwijls in de regiestoel voor komische televisieprogramma's als Jiskefet en Kenmerk. Twee jaar geleden maakte hij nog de miniserie Tokyo Trials voor Netflix. Deze werd zelfs genomineerd voor een Emmy. Daarnaast was Verhoeff actief als documentairemaker. Hij heeft tot het laatst toe gewerkt en dacht geen seconde aan zijn pensioen.

Nepdocumentaire
Verhoeff is ook verantwoordelijk voor de spraakmakende namaakdocumentaire Rudy Schokker huilt niet meer (1972). Daarin stond een baby centraal die huilde als een straaljager. Veel kijkers namen zijn 'mockumentary' (Verhoeff was een van de eerste makers van dit genre) onbedoeld serieus. In 2008 verscheen er een vervolg, Rudy Schokker Revisited.

1 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Mav Damian

Avatar

Ik kom van België, maar ik ken wel zijn werk van Brief voor de Koning.
Is de eerste Nederlandse film die ik gezien heb als kind. Ik was er wel geen fan van.
Maar R.I.P Verhoeff

nieuwslaatste nieuws

meest populair