Jessica Chastain opent de jacht op 'Game of Thrones': "Verkrachting is geen werktuig."

Aflevering 4 van seizoen 8 heeft ophef gecreëerd.

Het achtste en laatste seizoen van Game of Thrones lijkt de ene na de andere klap te ontvangen: van uitgelekte afleveringen, tot productiefouten en kritische klachten over het tempo en schrijfwerk. Niet iedereen is tevreden met het eindresultaat. In de laatste uitgezonden aflevering, getiteld The Last of the Starks, kwam een gesprek over verkrachting voor tussen acteurs Sophie Turner en Rory McCann. Wat daaruit kwam is Jessica Chastain het absoluut niet mee eens.

Turner's karakter ondervond enkele seizoenen geleden seksueel geweld door een naar figuur genaamd Ramsay Bolton. Volgens McCann's personage had die ellende haar bespaard kunnen blijven als ze met hem vroegtijdig vertrokken was. Turner's Sansa Stark vertelt daarop dat ze zonder die ervaring nog steeds een little bird zou zijn geweest, oftewel een klein meisje. Chastain haalde uit de dialogen dat verkrachting als iets positiefs gezien kan worden. Dat vindt ze ronduit belachelijk en liet ze weten ook via Twitter.

Werktuig
De actrice liet meteen weten dat "verkrachting geen werktuig is om een karakter sterker mee te maken. Een vrouw hoeft niet eerst een slachtoffer te worden om in een vlinder te kunnen veranderen. De little bird was altijd al een feniks," meldt Chastain en verwijst naar de X-Men-film Dark Phoenix waaraan ze samen met Turner heeft gewerkt. "Die zegevierende kracht komt door haarzelf. En haar alleen."

Lied van IJs en Vuur
Het komt wel vaker voor in de wereld van Game of Thrones dat er akelige zaken plaatsvinden. Volgens de schrijver van de boekenreeks - George R. R. Martin - heeft dat een reden. In 2015 legde hij uit: "De boeken weerspiegelen een patriarchale samenleving gebaseerd op de middeleeuwen. In die tijden waren er geen seksuele gelijkheidsprincipes. De meeste verhalen vertonen wat ik de 'middeleeuwen van Disneyland' noem. Er zijn prinsen, prinsessen en ridders op het witte paard. Maar wat ze niet tonen is hoe die samenlevingen werkten, wat ze betekenden."

Ga voor het laatste 'Game of Thrones'-nieuws naar Serietotaal.nl!

NieuwsFilm

meest populair