Algemeen

Reboot 'Star Trek' uit 2009 is helemaal geen reboot (of wel?)

Het was de start van nieuwe personages in de franchise.

door Bram de Groot om 06:16 in Algemeen
In 2009 kreeg de Star Trek-franchise een nieuwe impuls met de grootse bioscoopfilm Star Trek. De film werd aangekondigd als een reboot, maar was in feite ook een soort vervolg. Er waren verwijzingen naar eerdere gebeurtenissen en personages, binnen een nieuwe tijdlijn.

Schrijver Roberto Orci is dan ook niet blij dat de film werd aangekondigd als een reboot. "Het woord reboot gebruikte ik omdat dat de mensen de film zo noemden, maar ikzelf zou deze nooit classificeren als een reboot. Ik beschouw het als een vervolg," zei Orci tegenover de fan-website Trek Movie. Hij noemt de term reboot een vies woord met betrekking tot Star Trek-franchise:


"Het is een vervolg waarin een origineel verhaal wordt verteld over hoe ze elkaar ontmoetten. Ik vind de term reboot weerzinwekkend met betrekking tot deze franchise, aangezien het niet zo eenvoudig ligt. Een reboot impliceert dat er een heleboel zaken worden weggegooid vanwege het idee dat [Leonard] Nimoy terugkomt en de geschiedenis verandert. Dit past ruim binnen de parameters van wat Star Trek binnen zijn eigen regels al heeft vastgesteld. Ik gebruikte dus die term omdat dat de pers de film ook zo noemde, maar 'rebooten' is een vies woord met betrekking tot Star Trek."

Of is het dan toch wel een reboot?
Ergens spreekt de schrijver zich dan ook weer een beetje tegen. "Een van de redenen waarom de film werkte, was doordat als je de eerste tien films niet had gezien, je niet hoefde te weten dat het een vervolg is. Maar als je die tien films wel kent, weet je dat het een vervolg is," aldus Orci. Velen zullen de film juist wel een reboot noemen. Denk maar aan de Jurassic Park / Jurassic World-films. Jurassic World is een reboot om de franchise nieuw leven in te blazen, ook al is het in basis een vervolg.

Wat zijn jij: is J. J. Abrams' Star Trek uit 2009 een vervolg of een reboot? Of misschien wel iets heel anders?

4 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Devenace

Avatar

Dan had je Kirk ook misschien niet James T. Kirk moeten noemen?
Het is voor mij ook de enige van de “reboots” die ass kickt. De twee delen daarna gaan keihard berg afwaarts, met name deeltje 3.

Boer

Avatar

Geweldige film. Was voor mij de introductie tot Star Trek en zat voor mij vol goede actie (die boorscene) en een mooi verhaal, waar tijdreizen enigszins logisch wordt gemaakt

meanrat

Avatar

Na het zien van Discovery zie ik Star Trek 2009 ook nog steeds als een reboot. En een slechte ook. Waar het qua actie en humor op zich nog wel een te pruimen film was, de hele manier van filmmaken was zo anders dan de originele Star Trek films en series en er werd vrijwel compleet voorbijgegaan aan de Star Trek filosofie. Die vervulde slechts een zeer kleine rol als een soort cameo.

De delen erna gingen zoals Devenace zegt bergafwaarts, waarbij Beyond niets meer was dan een Fast and Furious in Space. Botte actie, maar totaal geen verhaal.

Ik zei het al eerder en zeg het nogmaals, de films moeten stoppen. Tenminste, zoals die laatste drie waren gemaakt. Met Discovery is er wederom een nieuwe weg ingegaan, en die stap is in tegenstelling tot die van JJ Abrams wel voorwaarts en volledig Star Trek. De kwaliteit is hoog en het maakt mij nu niet meer uit of Tarantino nog iets mag doen of dat er nog een andere film voortkomt uit Discovery. Ik kijk al zeer veel uit naar de nieuwe serie over Captain Picard, al zal die NIET op Netflix komen...niet direct in ieder geval...ik zou er een abonnement op Amazon voor aanschaffen.

Sunspot

Avatar

Toch reboot wel. Maar is het niet als je bekend bent met Original SEries/films.

NieuwsFilm

meest populair