Celebrity

De nachtmerrie-achtige ontwerpen van H.R. Giger geestelijk vader van 'Alien'

Gave beelden van de Zwitserse ontwerper.

door Bram de Groot om 07:22 in Celebrity
Het ontwerp van de Xenomorph uit de Alien-films kent eigenlijk iedereen wel. Wat niet iedereen weet is dat het originele ontwerp voor het wezen uit de tekenpen komt van de Zwitserse surrealist en ontwerper H.R. Giger (1940 - 2014). Een recent artikel van CNN Style wijst ons op een aantal mooie ontwerpen, met beelden van het H.R. Giger Museum.

En die ontwerpen zijn zeker niet altijd even vrolijk. Ze kunnen waarschijnlijk zelfs angstaanjagend zijn voor mensen. Hieronder bijvoorbeeld een van de ontwerpen voor de Xenomorph: "Alien III" (1978).


In 2009 vertelde Giger aan Time Out magazine dat hij zijn inspiratie haalde uit "schedels en mummies en dat soort dingen" en zijn angsten uit zijn jeugd. Hieronder "Necronom IV" (1976):


De in 1940 geboren artiest gaf in 2011 aan dat hij ook veel mee heeft gekregen van de angsten van zijn ouders tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Ik voelde de intense gevoelens toen mijn ouders bang waren. De lampen waren altijd blauwachtig donker zodat de vliegtuigen ons niet zouden bombarderen," aldus Giger tegenover Vice. Hij gaf zijn werk de term "biomechanisch". Dit is "Atomic Children" (1968):


Regisseur Ridley Scott zag Gigers eerste boek 'Necronomicon' vlak nadat hij had getekend voor Alien. "Ik keek er één keer naar," vertelde Scott in 1979 aan Starlog, een maandelijks sciencefictionmagazine, "en ik ben nog nooit zo zeker van iets geweest in mijn leven. Ik was ervan overtuigd dat ik hem nodig had bij de film." Hieronder "Necronom V" (1976):


Hieronder ook een prachtige foto van de Giger bar in Gruyères, Zwitzerland. Meer over H.R. Giger lees je in het artikel van CNN.5 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Wilmar

Avatar

Wel flauw dat jullie Landscape XX niet hebben afgebeeld...

draganta

Avatar

Mooie beelden.

Gigan72

Avatar

Giger heeft ook Sil uit Species  ontworpen

Sunspot

Avatar

Nooit echt eng gevonden eigenlijk, als kind ook niet echt. TErminator toen wel, nachtmerries over gehad, van deel 1 :D.

Echt dat ik voelde achterna gezeten te worden, werd wakker, bed uit gelijke n naar boven rennen, licht, ouders nog wakker haha.

Vind die ene Alien, soort Deacon of zo, die witte die wordt neergeschoten in covenant wel eng, dat je het in je lichaam voelt.

Zo jammer dat dat alles was, had juist meer van die Aliensoort willen zien, niet weer die Neomorphs

hQuinn

Avatar

H.R. Giger: een van mijn favoriete kunstenaars. Niet eng, gewoon prachtig! Naast Sil uit Species heeft hij tevens een mic stand voor Korn ontworpen.

nieuwslaatste nieuws

meest populair